Anton
    Hejsan!
    Jag har lite frågor gällande ert yrke:
    • Jag undrar hur en vanlig arbetsdag som studie- och yrkesvägledare kan se ut?
    • Vilka möjligheter finns det för eventuella "sidoprojekt"? (Har läst att folk kan jobba på arbetsförmedlingen som vägledare, att man kan pyssla med en del sidoprojekt i skolan som skolfotografering och andra aktiviteter, sen har jag hört att det ska gå att bli rektor om man läser till någon kurs)
    • Blir ni någonsin uttråkade eller känns det som att det finns utrymme för utveckling och variation?
    • Är det vanligt att jobba på olika arbetsplatser för att få ihop timmarna som syv?
    • Kommer ni på några andra yrken som innehåller samtals/vägledar-delen?

    Jag lutar nog mest åt att jobba på en gymnasieskola som studie- och yrkesvägledare, men tycker det är intressant att bolla tankar och höra erfarenheter från er :)
    • : Delad tjänst på gymnasiet och Vux (samma skola). Jobbet varierar med perioder av utvecklande projekt, mycket samtal och administrativa uppgifter. En vanlig dag kan se ut såhär: Morgonmöte, påminner lärare om något projekt. Går till kontoret och svarar på mejl och samtal. Två samtal med vuxna elever eller vägledningssökande invånare, ett kanske mer informativt och ett mer djuptgående "vad är nästa steg i mitt liv". Lunch. Hjälper någon på SFI eller SVA med betyg, tankar och studieplanering. Har resurstid där elever får komma för hjälp med studieteknik och planering. Går på EHT, får kanske ansvar för att motivera skoltrötta tillsammans med kurator eller planerar arbete mot rasism. Avslutar med att svara på mejl och göra en to do lista av vad som är kvar. Hela dagen håller jag hårt i min kalender och post-itlappar då det alltid är någon fråga eller samtal som ska bokas när jag går runt.

    4 Svar

    Ingegerd SYV på Bors skola

    Min dag på grundskolan

    Ingen dag är den andra lik.

    Gymnasiesök på gång. Kö utanför. Betygsmedelbetygen felregistrerade. Ringa antagningen. Skicka nya kataloger via exp. Hjälpa eleverna söka. Tre nya elever vars betyg inte kommit från mottagande skola. Ringa.

    Centrala elevhälsan. Nya gemensamma blanketter ska tas fram.

    Svara på mail. Ringa föräldrar. Boka möte. Ledsen elev tas omhand.

    Kolla betygsstatistik och se om det finns upprättat åtgärdsprogram. APT möte.

    ........... Kväll

    Världens roligaste jobb.

    Malin SYV på Ekholmsskolan

    Hej Anton! Kul att du funderar på syv-yrket! 

    Jag tog examen 2014 och har sen dess varit på tre arbetsplatser. Bara vikariat då det inte har funnits fasta tjänster där jag bott. På två av dessa arbetsplatser var jag på flera skolor på en heltidstjänst. T ex var jag på två grundskolor, vård- och omsorgsprogrammet samt språkintroduktion. På den tredje arbetsplatsen var jag bara på en skola. 
    Jag ska snart börja på min fasta tjänst på 80% på en grundskola. 

    En vanlig dag inom grundskolan finns inte riktigt. Det finns saker som jag gör dagligen (som att kolla mejlen) men det kan alltid dyka upp saker under dagen - vilket jag gillar. 

    Nu är det full rulle med gymnasievalet för mina nior. Så om jag skulle skriva hur en dag i veckan såg ut då. 

    börjar min dag med att läsa mejlen. Svarar på de mejlen jag hinner. Under den här dagen var det två mejl från föräldrar som har elever som ska välja till gymnasiet. Båda var oroliga och ville ha guidning i hur man ska göra på hemsidan. Jag fick även mejl från två elever som ville ha hjälp med att göra sitt val tillsammans med mig. 

    Jag började med att kalla den ena eleven. Hen ska välja till en skola långt hemifrån och visste inte hur hen skulle lägga in detta. Vi har pratat mycket sen innan om vad som händer om man söker gymnasie utanför sin hemregion och hur det kan vara att flytta hemifrån till ett studentboende. 

    Sedan kom den andra eleven. Hen ville bara ha hjälp att göra valet då hen var osäker på hur det gick till. 

    Sedan gick jag ut i klasserna för att kolla vilka som vill gå på prova på dag nästa vecka. Skrev upp dessa. Informerade tydligt om vilka tider som gäller och att man måste anmäla ledighet till sin mentor. 
    Listan med namn mejlade jag iväg till den skolan som ska ha prova på dag (på gymnasiet för elever som vill testa ett program). 
    För säkerhets skull skrev jag ner tider, namn, program osv på en lista som jag skrev ut och satte upp på elevernas infotavla. 

    Fikapaus. Under fikat träffar man ofta övrig personal och det dyker alltid upp någonting. I detta fallet var det en elev som specialpedagogen hade träffat som var rädd för att betygen inte räcker till och vad som händer då. 

    Jag gick sedan och hämtade den eleven och vi pratade om betygen och andra alternativ som finns om behörigheten inte blir av. 

    Sedan tog jag en promenad i niornas korridor och det dök upp massa frågor. Jag svarade på dessa och passade även på att fråga om någon ville göra sitt gymnasieval. 

    Går och tittar min mejl innan jag slutar för dagen. Jag jobbar bara halvtid så jag slutar vid lunch. 

     

    Karina SYV på Kattegattgymnasiet

    Hej Anton! Jag har en 100% tjänst på en gymnasieskola, två yrkesprogram och ett högskoleförberedande. Väldigt roligt jobb med mycket frihet!

    För mig var socionom ett yrke som jag valde mellan eftersom det också kan handla om att lotsa människor framåt. Jag hade då tidigare jobbat nära socionomer inom socialtjänsten men kände när jag hittade SYV utbildningen att det låg närmare mig: att jobba med det friska! På vår skola har vi också en arbetsterapeut som jobbar med att hjälpa eleverna hitta motivation och struktur, kan vara värt att kika närmare på det yrket kanske? 

    En dag på gymnasiet ser lite olika ut beroende på var under året vi befinner oss. Just nu jobbar jag mycket med information om individuella valet och eventuella inriktningar. Ofta får jag en eller en och en halv timmes pass som jag planerar själv. Jag brukar varva infon med tex värderingsövningar för att få eleverna att fundera på vem de är och vad de värderar högt i tex studier och kommande arbetsliv. Jag sitter också med i elevhälsoteamet och delar ärenden med specped., sjuksköterska, kurator och arbetsterapeut. Så utvecklande! Lärarna är ju också mina arbetskamrater och med dem samarbetar jag tex inom projekt osv. De är ju också mentorer för "mina" elever och behöver ibland informeras eller hjälpa mig att få hela bilden av en elev. 

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    hejsan!

    jag har jobbat som SYV på oIika stäIIen, bIand annat som praktiksamordnare (det är också en yrkesroII som en SYV kan ha)... då var det många teIefonsamtaI tiII arbetspIatserna, och prata med föräIdrar tiII eIeverna som skuIIe praktisera;

    sedan var det mycket konfIikthantering och även några försäkringsärenden (vem ska betaIa sjäIvrisk på försäkringen när eIeven förstörde utrustning på arbetspIatsen? - det fick jag forska i också!... ). KonfIikthantering var det meIIan eIever och handIäggare på arbetspIatser; och även meIIan eIever och deras föräIdrar och eIeverna emeIIan som inte kunde komma överens när de hade praktik på samma arbetspIats.

    För övrigt, så viII jag säga så här: SYV är inte ett yrke utan många oIika - det är stor skiIInad i arbetsuppgifterna om man t.ex är ArbetsvägIedare<<< eIIer StudievägIedare på högskoIa/universitet. kika också på internationeII syv <<< och praktiksamordnare<<<.

    Som SYV kan man också studera vidare och sikta på att bIi en forskare, t.ex en skoIforskare<<<.

    Mvh

    Peter SYV

    Frågor och svar taggade med 'frågasyv' (49 st.)

    • GG

      Obligatoriska kurser historia 1b eller historia 1a1?

      Hej, Jag håller på att lägga upp mina gymnasiebetyg för att räkna ut min merit, däremot så märkte jag att i de obligatoriska kurserna som ska motsvara 600 poäng, så finns historia 1a1 som är 50 poäng. Dock så har jag...

      Milla : : Hej!Meritvärde räknas ut på fullständiga gymnasiala betyg. Se vilka kurser som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet eller från komvux. Alla kurser från det... Läs hela svaret
    • Fiamma

      Slut på CSN 240 veckor för universitet?

      Hej, jag är tandläkarestudent, mina 240 veckor från CSN tog slut och jag är på termin 6 just nu. Cirka 2 år kvar tills jag blir färdig tandläkare och jag undrar ifall ni har tips där jag kan få mer studiemedel för att kunna...

      Milla : : Hej,tuff situation. CSN förlänger inte "veckorna med studiemedel", så det är klurigt hur man ska försörja sig. Fundera på om du kan söka läsa på... Läs hela svaret
    • majsen

      kan jag ta en magister/master i ngt ekonomi relaterat, läst HR?

      Hej jag läser HR/personalvetare med en inriktning till företagsekonomi på Jönköpings universitet. Jag undrar om jag kan ta en magister eller master i ngt ekonomi relaterat. Ex marketing management/finans osv. Eller måste jag ha läst en kandidat inom ekonomi typ? om det nu finns möjlighet...

      Milla : : Hej,Det borde vara möjligt att hitta en magister eller masterprogrammet i något "ekonomirelaterat ämne" som du blir behörig att söka till, även om... Läs hela svaret
    • Quack

      Betyg i universitet?

      Hej, jag undrar om betygen spelar någon roll i universitet och om så att det är det, varför?

      Milla : : Hej,Betygsskalorna vid högre utbildning (alltså på högskolor och universitet) i Sverige varierar, eftersom lärosätena bestämmer själva vilket betygssystem som används. Vanligast... Läs hela svaret
    • Viktor

      Vilken urvalsgrupp tillhör jag?

      Jag gick aldrig i gymnasiet men läser upp hela gymnasiet via komvux och läser det samhällsvetenskapliga programmet. Jag har börjat kolla på universitet och hur ansökandet fungerar. Min fråga är: Vilken urvalsgrupp tillhör jag då jag har läst alla gymnasiala kurser på komvux? Jag ser...

      Milla : : Hej! Om du inom ditt komvuxexamen kommer ha alla kurser som krävs för behörighet då kommer du vid ansökan till universitet prövas i direktgruppen, BI.
    • Björn99

      Vilka kommer in i skola med deras högskolepoäng?

      Om antagningsgränsen var 0.7 hp till en linje och någon fick 0.8hp skulle den personen som fick 0.8hp garanterat kommit in om han hade också behörighet till att gå in? För att antagningsgränsen är väl den personen som lyckades komma in med lägst poäng? eller spelar meritpoäng fortfarande roll...

      Milla : : Hej,om antagningsgränsen som visas i antagningsstatistiken är 0.7 i HP-urvalet, betyder det att minst en person med det högskoleprovsresultatet kom in och alla som hade högre resultat... Läs hela svaret
    • Hejsanhoppsan

      Masterutbildningsalternativ med socionomexamen?

      Hej! Jag studerar just nu socionomprogrammet men har även ett intresse för journalistik/kommunikation, är det möjligt för mig att ta en master i tex journalistik med en socionomkandidat? På vissa universitet står det under behörigheten är minst 180 godkända hp inom samhällsvetenskapligt,...

      Milla : : Hej,i det sammanhanget som du skriver om i din fråga så brukar socionomprogrammet som leder till socionomexamen och yrket Socionom "klassas som", i alla fall i första hand,... Läs hela svaret
    • Björn99

      Kan jag komma in med min HP?

      Om antagningspoäng för en linje är 0.6hp den åren och jag fick 0,8 vad är chansen att jag skulle komma in i skolan? Är det 100%? om nej ungefär hur mycket?

      Milla : : Hej,antagning görs inför varje start på utbildningen och antal studieplatser ställs "mot" sökande som har meriter. till högskoleutbildningar i Sverige kan man (samtidigt) konkurrera i fler... Läs hela svaret
    • Viktor

      Angående komvux komplettering?

      Hej! Jag gick aldrig på gymnasiet men jag har tidigare läst 3 ämnen (Eng 5, His 1a1 och Religonskunskap) på en folkhögskola, gymnasial nivå. Nu läser jag samhällsvetenskapsprogrammet på komvux där jag läser resterande 2000 poäng för en gymnasieexamen, de 3 kurserna lades in i min studieplan som...

      Milla : : Hej Viktor,om du vill få ut examensbevis från komvux, då måste du få godkänt (som lägst, alltså E) betyg i Engelska 5, och du måste ha ett betyg (även F är... Läs hela svaret
    • Sasha

      Får jag merit om jag har moderna språk 1 och 3 men inte 2?

      Hej, som titeln lyder. Får jag merit för moderna språk 3 (0,5) om jag inte har haft moderna språk 2? Jag har haft tyska som moderna språk 1 och spanska som moderna språk 3, bägge kurser godkända. Behörigheten för programmet jag ska söka har inga särskilda behörigheter heller. Fråga: Får...

      Daniel: : Ja, Sasha, det får du. I det fallet du beskriver spelar ingen roll om du har betyg i moderna språk2. Du får + 0.5 meritpoäng för godkänt betyg i moderna språk 3.
    • Viktor

      Vilka ämnen från grundskolan krävs för att läsa gymnasieämnen?

      Jag läser nu ett högskoleförberedande program på komvux och har godkänt i svenska, engelska och matematik från grundskolan, åk 9. Jag har dock inte godkänt i NO-ämnena. Min fråga är ifall jag fortfarande kan läsa t.ex. naturkunskap 1? Kan jag läsa alla gymnasieämnen så länge jag har godkänt i...

      Anna: : Hej Viktor,komvux brukar inte titta på betygen från andra ämnen från grundskolan än matte, svenska och engelska, när de antar till gymnasiala kurser på... Läs hela svaret
    • Lores

      Kan religionshistoria räknas som ett humanioraämne?

      Hej! Jag ska snart börja kursen humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering och jag fick reda på att den här kursen innehåller flera studieområden att välja på, bland annat historia. Jag undrade, kan inriktningen religionshistoria,...

      Liselotte: : Hej Lores,om kursen - om det är en gymnasiekurs du skriver om i din fråga - som heter Humanistisk & samhällesvet.specialisering, 100p. kan du läsa på skolverkets webbplats.... Läs hela svaret
    • Dino

      Fixa min Examen via Komvux?

      Jag kommer ta studenten med F i 3 kurser som leder till 300 minus poäng, Min SYV sa då till mig att jag inte kan läsa upp endast de kurserna på komvux för att få min examen, jag blev tillsagd att jag behöver läsa upp 650 poäng på komvux....

      Julia: : Hej Dino!Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där du är folkbokförd.  Från 1 juli 2021 gäller nya regler vad gäller ta ut... Läs hela svaret
    • Marcia

      Prioriteringar och rangordning för reserver ?

      Hej! Igår fick jag mitt antagningsbesked till sjuksköterska programmet där jag blev antagen vid Liu (campus Norrköping) och blev reserv i campus Linköping nummer 1 med BII samt 38 med HP. Kollade även att det blir runt 70-80 personer som blir antagna på...

      Anna: : Hej Marcia!som reserv nr.1 har man god chans att komma in. Men det kan inte finnas garanti på att komma från reserv. Så här funkar det: om någon av de som fick besked ANTAGEN... Läs hela svaret
    • ahmad

      får jag byta ut ett ämne i min inriktning mot ett annat ämne?

      hej! jag läser naturvetenskap med inriktning natur natur som har biologi 2 och mina studieplans totalpoäng är fulla men jag har inte moderna språk. när jag är klar med gymnasiet och har F i biologi 2, går det att göra prövning i spanska 4...

      Julia: : Hej, i examensbeviset får ingenting ändras. Om du tar ut examensbevis med F i en kurs, och vill höja meritvärde, bör du få högre betyg i samma kurs.... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga