International Baccalaureate Diploma

Senast uppdaterad: 2016-09-29

Tillbaka

INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA

IB är ett tvåårigt internationellt program på "high school" nivå men i Sverige läser man alltid tre år på IB.
Det första året kallas för IB1 eller för "pre-IB" och under det läsåret läser man kurser som ingår i de nationella svenska program (Samhällsvetenskapsprogrammet och/eller Naturvetenskapsprogrammet) men det är inte exakt samma kurser som man läser på olika IB-skolor. NA och/eller SA kurserna**  är "vanliga svenska gymnasiekurser" fast på IB läser man dem "på engelska", d v s undervisningsspråk är Engelska.
Det andra och tredje året är "den riktiga IB-utbildnngen". Då ska man läsa 6 valbara kurser: tre kurser på Standard Level (SL) och tre kurser på Higher Level (HL). En kurs på SL läser man i 150 timmar och en kurs på HL läser man i 240 timmar. "Standard Level" motsvarar svensk gymnasienivå medan "Higher Level" är lite svårare, nästan som en högskolekurs. Man läser dessutom ytterligare två obligatoriska ämnen och skriver motsvarigheten till ett gymnasiearbete.

Betyg ges från höstterminen första året enligt skalan 1-7. Prov finns inte i vanlig mening på IB-programmet förrän i slutet av den sista terminen år 3. Då är det examensprov (Final Exams) i samtliga ämnen. Proven utgör 80 % av elevens betyg. De resterande 20 % grundas på betygsatta uppgifter som kan vara både munliga och skriftliga.

Alla prov, gemensamma för samtliga skolor över hela världen, utformas externt och bedöms av examinatorer, utnämnda av International Baccalaureate Organization.

En elev kan få maximalt 42 poäng på sina ämnesval (6×7) på IB-programmet. Utöver dessa kan man få 1, 2 eller 3 bonuspoäng genom elevens presentationer i Theory of Knowledge och Extended Essay. På IB-programmet kan eleven alltså få max 45 poäng, varav 40 poäng för närvarande motsvarar 20.0 i det svenska betygssystemet. Lägsta poäng för att få ett IB-diplom är 24, varav treor måste ha erhållits i vart och ett av de ämnen som eleven läser på högre nivå (Higher Level). Det sammanlagda värdet av dessa tre får inte understiga 12 poäng. Verket för Högskoleservice har bestämt att minst 4 poäng måste förvärvas i ett ämne för att svenska skolor ska anse eleven vara godkänd i detta ämne.

6 valbara kurser
Man väljer en kurs ur varje grupp (se punkterna nedan):
Grupp 1: svenska, engelska eller elevens första språk (om det är ett annat språk än svenska eller engelska).
Grupp 2: moderna språk, engelska eller svenska som främmande språk.
Grupp 3: Economics, History, Psychology, Business and Management eller Environmental Systems and Societies.
Grupp 4: Biology, Physics, Chemistry eller Environmental Systems and Societies.
Grupp 5: Mathematics - här väljer eleven mellan tre olika svårighetsgrader.
Grupp 6: Visual Arts, ytterligare ett ämne från grupp 3 eller 4 eller ytterligare ett språk. 

EE, TOK och CAS är obligatoriska "inslag"
Det finns tre obligatoriska "inslag" för alla elever på IB-programmet och de är:
- CAS (Creativity, Action, Service)
-TOK (vetenskapsfilosofi)
- EE (examensarbete) 

I CAS genomför man olika projekt och får fritt välja vad man vill göra för att utveckla skaparglädje, ledaregenskaper och samhällsengagemang på olika sätt. Många av IB-elever tycker att CAS är det roligaste med IB-utbildningen. Exempel på vad man kan göra inom CAS är: insamlingsgala, modeshow och Halloween-bal. Man kan också engagera sig i Rädda Barnen, Amnesty och/eller i Röda korset. Många IB-elever väljer också att spela teater, dansa och/eller fotografera inom ramen för CAS.

TOK eller Vetenskapsfilosofi är en kurs som låter dig diskutera och reflektera kring frågor som: "Vad är kunskap? Hur vet man att man vet? Hur vet vi vad som är sant?"

EE eller Examensarbetet är en vetenskaplig uppsats som man skriver inom ramen för sina 6 valbara kurser.

Mål med IB-programmet är att förbereda för eftergymnasiala studier i Sverige och utomlands (eftersom IB examen är "gångbar" i de flesta av länderna) genom att hjälpa eleven utveckla sina akademiska förmågor och sin kreativitet samt samhällsengagemang och uppnå sin fulla kapacitet vad det gäller att förbereda sig inför en yrkeskarriär.

Vilka krav ställs det för att få IB-diplom (=fullständig examen från IB-programmet)?

- För att få sitt Ib diplom behöver man ha uppnått 24 poäng. Det finns sedan vissa andra krav som måste uppfyllas. Man måste bl a ha 12 poäng sammanlagt i HL ämnen och 9 poäng sammanlagt i SL ämnen, man får ej ha en etta i något ämne.
Skulle man mot förmodan inte fixa detta, kan man göra retake (omprov) i det ämne som man misslyckades i. Det får man göra 2 gånger och det kan göras i November Exam ( ej vanligt i Sverige , fastän några IB-gymnasieskolor brukar ha några elever som gör det pga att man ej fått Diplom eller så vill man höja ett betyg), men annars så gör eleverna det i maj påföljande år.
Utan Diplom blir man ej behörig till högskola/universitet i Sverige, men det finns skolor i utlandet som tar in elever som ej fått IB-Diplom, t.ex USA (community colleges) och vissa institutions i United Kingdom accepterar IB certificates.

Man kan ej läsa upp betygen på komvux, men det finns exempel på att f d elever på IB-programmet, som ej fixat Diplomet, gick till folkhögskola och det räcker med ett år där och på så sätt kan de söka in i BF ***kvoten. 

Man kan också begära att få göra en så kallad ”split” vilket innebär att man läser IB-programmet på tre år istället för två år. Detta måste man dock bestämma sig för efter år 1. För en gymnasieelev i Sverige innebär det att man sammanlagt läser på gymnasiet i fyra år ( pre IB-året + 3 år på "det 2-åriga IB programmet").

** Med "NA och SA kurserna" menar vi de kurser som läses på Naturvetenskapsprogrammet och de kurser som läses på Samhällsvetenskapsprogrammet.

*** BF = betyg från folkhögskola.

För mer information:

läs på sidan Röster om IB>> och se IB-organisations hemsida - http://www.ibo.org/

Tillbaka