1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Jenny,

    det är en viktig och intressant fråga du ställer - om ämneskombinationer för lärare. Dock är det svårt att ge ett svar eftersom både svenska och samhällskunskap är obligatoriska ämnen både på grundskolan och på gymnasiet. Det är flera kurser (eller poäng) i svenska som är obligatoriska, jämfört med samhällskunskap, men det kan också vara så att det är fler som utbildar sig till lärare i svenska. 

    Personligen skulle jag välja kombinationen religionslärare och svenska lärare. Detta pga att på så sätt kan man variera mer... jag menar att för mig skulle det vara lite för enformigt att undervisa i relitions- och samhällskunskap, då jag upplever dem som ganska "närliggande" ämnen /vilket är min åsikt, och inte någon allmän sanning så klart... :) /. Jag skulle välja svenska alltså... men jag kan inte säga vad du bör göra. 
    När en rektor söker en ny lärare att anställa - vill hen oftast "ersätta" den läraren som "försvann", som t.ex gick i pension, men det går inte på förhand veta om det är religion/svenska eller religion/samhällskunskap som behöver ersättas.

    Allmänt så är det fler svenska-timmarsundervisning i skolan /gäller både grund- och gymnasieskolan/ än samhällskunskaps-undervisningstimmar; men det kan också vara så att det är fler som utbildar sig till svenskalärarna, t.ex är det rätt vanligt att man läser för att bli lärare i svenska och engelska eller i svenska och ngt. annat språk, t.ex franska eller tyska.

    Vet inte om mitt svar blir till hjälp för dig. Du får gärna samråda med studievägledare på lärarutbildningen, med lärar-facken och fråga rektorer på skolorna. Min gissning är att man kan få alla möjliga svar, då är det ingen som egentligen vet vilken kombination som lättare ger jobb.

    Sedan är det /tyvärr/ också så att man kan få jobb som Obehörig lärare; få undervisa i ämnen i vilka man inte är behörig /pga lärarbrist/. 

    Mvh

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'vfu' (3 st.)

    • Josephine

      Plocka ihop utbildning distans?

      Jag jobbar i skola idag och skulle vilja utbilda mig till bildlärare men på distans. Finns det möjlighet att plocka ihop en egen utbildning ?

      Milla : : Hej,det är två olika situationer: om man redan har Lärarexamen respektive att man inte har någon lärarexamen. Att uppnå lärarexamen kan man, som snabbast, på tre läsår (om... Läs hela svaret
    • Anna

      Kan man tillgodose sitt arbete som lärare istället för VFU?

      Hej! Jag har nu arbetat som musiklärare inom grundskolan åk 3-6 i ett år och som det ser ut just nu kommer jag även fortsätta i alla fall en termin till. Jag är väldigt intresserad av att läsa vidare till lärare men inte via grundlärarprogrammet utan fristående kurser och sedan VAL. Kan man...

      Daniel: : Hej Anna,du måste fråga på den lärarutbildningen som du går på ... men jag kan tänka mig att du får Nej som svar; detta för att på VFU har... Läs hela svaret
    • Elinor

      Vfu på skola man själv gått på?

      Hej! Vet ni vilka skolor som accepterar att man har sin VFU på en skola man gått på innan?

      Liselotte: : Nej, EIinor, tyvärr så vet vi inte det. Det bästa är att fråga de utbiIdningsansvariga - vad de acdepterar och inte accepterar. VänIiga häIsningar & Iycka tiII! Liselotte SYV

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga