Olivia
    Hej! Jag funderar på att plugga till ämneslärare och skulle då vilja läsa samhällskunskap som första ämne. Som andra ämne skulle jag vilja ha psykologi eller sociologi. Vet ni om dessa kombinationer erbjuds någonstans? Hur kan man annars gå till väga för att bli lärare i dessa ämnen? Tacksam för svar!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Olivia,
    utbud på svenska lärosäten till hösten 2021 kommer att fastställas till mitten på mars 2021 då anmälningsperioden börjar. Ännu kan man inte vara säker på exakt vilka utbildningar och på vilka lärosäten som kommer från mitten på mars 2021 bli sökbara.
    Hur kan man bli gymnasielärare i psykologi om det ämnet inte finns inom ämneslärarprogrammet? Jo, ett alternativ som finns är att läsa högskolekurser i psykologi - 120 hp (heltidsstudier i fyra terminer) och sedan söka till KPU (Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp, motsvarande heltidsstudier i tre terminer).
    Hur kan man bli gymnasielärare i sociologi? Jo, hen som har lärarexamen är behörig i ämnet sociologi i gymnasieskolan om denne har fullgjort ämnesstudier på högskolenivå om minst 90 hp (3 terminer på heltid) i ämnet sociologi.
    Du kan också kontakta studievägledare på lärarhögskolorna, som borde vara bra insatta i lärarutbildningarna och kanske redan på förhand kan svara på exakt vilka lärarutbildningar som blir sökbara till hösten 2021.

    Frågor och svar taggade med ' kompletteringsgrupp' (1 st.)

    • Emelie

      Urvalsgrupper och prövningar?

      Hej! Jag funderar lite kring hur det fungerar med att läsa upp ett betyg från gymnasiet. Jag har gått Naturvetenskapslinjen på gymnasiet med ett fullständigt slutbetyg, dock, för att läsa kurser/program jag är intresserad av måste jag först få betyg i Fysik 2. 1. Om jag läser kursen via...

      Anna: : Hej Emelie, det funkar tyvärr så att endast de som blev "helt och full behöriga" redan på gymnasiet - så kan prövas i BI, direktgruppen. Alla som måste efter gymnasiet KOMPLETTERA, och det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga