Oscar
    Jag går "Design och produktutveckling" andra året och undrar:
    Är det lönt att läsa fysik 2 och inte matte 4-5? (för jag har svårt för matte, dock klarat godkänd på 1-2-3maC, men har lätt för fysiken(Fy1 som jag klarar galant) - ifall jag ska gå kandidatprogrammet-industridesign och kanske senare luta mig lite mer mot ingenjörsjobbs-stilen.
    Jag vill inte bara liksom hålla på med design, jag vill också hålla på med det mekaniska och skapa allt i ett/en projekt/produkt, som jag hört att liknande ingenjörsutbildningar kräver.
    Antingen väljer jag detta, eller endast Designämne-kurser. Jag kan också istället välja Engelska 7 kursen med tanke på att skolan skolan i Umeå har engelska elever och presentationer. Dock vill jag inte ha både fysik och engelska. Snälla hjälp!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Oscar,
    högskoleingenjörsprogrammen kräver bl.a godkända betyg i fysik 2 och i matematik 4. Det går inte att komma in på ingenjörsutbildning på högskolenivå, i Sverige, om man inte både har fysik2 och matte 4 samt kemi1 och grundläggande behörighet, t.ex examensbevis från högskoleförberedande gymnasieprogram.

    Tips!
    Hitta den utbildning på eftergymnasial nivå som du vill komma in på och se vad som krävs för särskild behörighet. Något tekniskt program på högskolenivå kanske ändå finns som inte kräver matte 4 utan "nöjer sig" med matte 3c, det kan hända. Men utbildningsutbud förändras och just det programmet kanske upphör sen, när det blir dags för dig att söka, så säkrare är det att skaffa sig även matte 4.
    Att kunna mer matte och engelska är alltid bra, oavsett var man jobbar sen. Därför är det om du kan läsa engelska 7 och även högre kurser i matematik.
    Kika på olika yrken på www.framtid.se
    Glöm inte att eftergymnasiala utbildningar finns i olika skolformer - bl.a inom yrkeshögskolan. Se några exempel på yh-utb. länkarna nedan:
    nackademin/elingenjor-konstruktion
    nackademin/devops-integrerare
    nackademin/byggprojektor-bim
    hermods-yrkeshogskola/teknikinformatör
    sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/tekniker-robot-och-automatiserad-logistik
    campus-varberg/systemutvecklare-net
    campus-varberg/solenergiprojektoer-specialisering-solceller
    campus-nykoping/projektledare-elteknik
    xenter-botkyrka/it-sakerhetstekniker
    edugrade/fibertekniker
    campus-nykoping/elkraftingenjör
    campus-varberg/byggingenjör
    automationsingenjor-robotik-teknikhogskolan
    xenter-botkyrka/3d-tekniker

    Frågor och svar taggade med 'BUP' (3 st.)

    • Sol

      Går BF, vill jobba inom BUP eller socialtjänsten vilka jobb finns?

      Hej! Jag går första året på gymnasiet i BF. Jag vill gärna studera vidare så att jag kan jobba inom BUP eller socialtjänsten. Jag skulle bli så tacksam om jag kunde få så mycket förslag som möjligt på olika jobb man kan få inom dessa två områden.

      Milla : : Hejsan,enligt de uppgifter jag har gäller följande:yrken som jobbar på BUP ( direkt kontakt med besökare) är: psykologer, socionomer, sjuksköterskor och... Läs hela svaret
    • Elev

      Är det värt det?

      Hej! Jag går natur på gymnasiet och har länge velat gå läkarlinjen efter studenten. Jag tycker psykiatri är väldigt intressant och jag känner att det verkligen hade varit givande att vara läkare på BUP (barn- och ungdomspsykiatrin). Det...

      Julia: : Hej Amanda,psykiater (eller psykiatriker) är en sort Specialistläkare och utbildningsväg till att bli specialistlärare är ganska lång. Läkarprogrammet tar 6 år och sedan tar det som kortast... Läs hela svaret
    • Erik

      Undersköterska på BUP?

      Hej, jag är intresserad av att bli en undersköterska (speciellt en specialistundersköterska) dock undrar jag lite när det är gällande utbildning för det. Jag vet att man måste ha en undersköterska utbildning för att få jobb som...

      Julia: : Hej Erik,jag rekommenderar att i första hand försöka skaffa utbildning till Psykiatrispecialiserad undersköterska (om målet är att få jobb på BUP) ochspecialistundersköterskor utbildas i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga