Kalle
    Hej. Jag vill läsa engelska 7 för att konkurrera med ett högre meritpoäng på högskoleantagningen. Min kommun är väldigt svåra när det gäller att läsa engelska 7 på komvux och jag känner att det börjar bli hopplöst för mig att få en utbildningsplats på komvux innan HT21. Nu har jag börjat kolla på andra alternativ och prövning med egenstudier verkar som det rimligaste alternativet.

    Till min fråga då: Hur rimligt är det att plugga Engelska 7 helt på egen hand för att sedan prövas i kursen? Förstår att detta kan variera från person till person, i mitt fall presterade jag på C-nivå i engelska 6. Jag tänker att jag får köpa litteratur och följa bokens texter och uppgifter. Möjligen att jag försöker lära mig engelska via kanske någon resa av något slag, kanske språkresa. Om ni har andra tips så vill jag gärna höra!

    Mvh Kalle

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Kalle,
    vi samlade våra bästa tips om Studieteknik på GG/studieteknik
    Kika gärna på dem och testa några!
     Jag kan förklara varför komvux inte direkt tar in dig så fort du gjort ansökan: om du redan har examensbevis är är behörig till högskolestudier, då är du lågt prioriterad, pga komvux måste prioritera personer med kort tidigare utbildningsbakgrund (när det är resursbrist, går man efter de prioriteringsprinciper som är satta - i detta fallet i vuxenutbildningsförordningen). Varje utbildningsplats kostar pengar. Att du fick besked PLATSBRIST från komvux gäller för endast den kursstart som du sökte till just då; du kan söka till nästa kursstart, det kommer bli ny prövning och du kan ha tur och få plats (om pengarna räcker att köpa utb.platser för). Vi håller tummarna!
    ***
    Du frågar hur rimligt det är att skaffa sig kunskaper i eng 7 på egen hand och du själv svarar också att det är olika från person till person, vilket stämmer! :) Vi alla är olika "språkbegåvade" och har olika förkunskaper sedan innan också. Du har C i eng 6 men det kan vara C eller C+ eller C++ eller C+++ alltså nästan "B" eller "bara C, ej högre" - alltså menar dina KUNSKAPER i detta fallet. Vad gäller språken så är det olika aspekter: läs- och hörförståelse, skrivning och läsning samt även uttal och grammatik... och man kan vara olika bra på de olika delarna.
    Vet du att du kan anmäla dig till prövning? det är numera inte det lättaste att hitta var man kan göra det. Med kostnad på 500kr tycker många att de har råd att chansa och anmäler sig utan några förberedelser, bara ser om det "bär eller brister".

    Frågor och svar taggade med 'två sätt att bli lärare på' (2 st.)

    • Ted

      Gymnasielärare i två ämnen?

      Hej Jag funderar på att studera till lärare i gymnasiet för historia och psykologi. Hur länge studerar man på varje ämne? Vad ingår i ämnena? Var någonstans kan man studera? Läser man historia måste man då läsa religion? Finns det bara heltid?

      Anna: : HEJ TED! Det finns två olika sätt att bli lärare på: 1. söka ämneslärarprogrammet eller 2. läsa tillräckligt antal poäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i och KPU, kompletterande pedagogisk utbildning... Läs hela svaret
    • Tina

      Kan jag dela upp lärarutbildningen och läsa ämnet först?

      Hej, jag har länge varit sugen på att skola om mig och bli ämneslärare (gymnasiet/högstadiet) i svenska (och något mer ämne). Jag är idag utbildad kommunikatör och arbetar heltid som det. Det är förstås ett stort steg att börja studera igen, på en 5-årig utbildning dessutom, och jag undrar vad...

      Anna: : Hej Tina! Det finns två olika sätt att bli behörig lärare på. 1. söka till lärarprogrammet eller 2. läsa tillräcklig antal högskolepoäng i alla de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga