Isac 18 år
  Jag funderar på att gå hantverksprogrammet med inriktning mot glasblåsare eller guldsmed. Men eftersom att jag inte hittar nån statistik på hur arbetsmarknaden ser ut blir jag osäker. Vet ni hur svårt det är att få arbete inom dem här yrkena?
  • Ludmila

   Hejsan, jag fick nu svar från en sakkunnig inom hantverksbranschen. Så här skriver hon: "Det är i princip omöjligt att svara på frågan om framtiden inom hantverksyrken. Dock kan vi se en viss trend där hantverket åter står mer i fokus. Man pratar om återbruk, miljö, genuina arbeten mm. Återväxten inom guldsmedsyrket är för närvarande ganska god men de är också många i yrket som är äldre och kommer att behöva ersättas framledes. De som utbildar sig till guldsmeder inom yrkeshögskolan blir oftast anställda eller startar en egen verksamhet. Gällande glasblåsare så är det yrket mindre och utbildningsmöjligheterna ännu färre än för guldsmed. En viss efterfrågan finns i nuläget och de som utbildar sig får anställning. Kan tyvärr inte svara dig mer än så. Det man alltid kan säga är att hantverksyrket kommer aldrig att dö ut. Det är ju de äldsta yrken vi har!"

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Isac,
  läge på arbetsmarknaden kan förändras och ibland går det mycket snabbt med förändringar. Ingen kan ge någon garanti på att med viss utbildning kunna få jobb, tyvärr.
  Men enligt den kunskap jag har (baserad på det som de sakkunniga, branschrepresentanter säger) så är yrket Guldsmed betydligt större (i Sverige) än yrket Glasblåsare, det är alltså fler arbetsmöjligheter för guldsmeder. du kan läsa om yrket på Framtid.se/yrke/guldsmed och man kan jobba som anställd eller starta eget. Och på sikt även bli lärare på gymnasiet, på komvux eller inom yrkeshögskolan och föra sin "guldkunskap" vidare.
  ang. Glasblåsare - kontakta gärna SYV Johan, vars kontaktuppgifter ser du på yhguiden.se/anordnare/nybro-vuxenutbildning

  Från hantverksakademin, se yhguiden.se/anordnare/hantverksakademin - fick vi idag följande svar: "Vad vi kan se är att de som går ut med en yrkeshögskoleexamen inom hantverksyrken får jobb kort tid efter examen. En hel del även under sista terminen. Så jag skulle säga att ge rådet att följa intresset har du rätt intresse och handlag för yrket får du jobb. Utbildningen hos oss förbereder även för att starta eget företag."

  Allmänt kan man säga så här: så länge en viss utbildning finns, då finns det alltid "viss möjlighet" att få jobb efter den utbildningen. Det som kan bli avgörande är Hur duktig du har blivit; Hur driven och "framåt" du är eller blir (om du aktivt söker olika möjligheter och är flexibel och kreativ). Är man mycket motiverad, duktig och kan tänka sig "olika lösningar", t.ex flytta, jobba deltid, kombinera olika yrken (jobba med flera saker även om man kanske inte direkt är utbildad inom ett av yrken) - då brukar man lyckas!
  Exempel på var gymnasial utbildning till guldsmed ges: se gymnasieguiden.se/gymnasium/ts-gymnasiet

  och till glasblåsare: se gymnasium/riksglasskolan-i-orrefors och gymnasium/akrahallskolan

  • Isac På länken till framtid.se så står det att det är svårt att få jobb som guldsmed, stämmer inte det alltså? Att det finns en viss möjlighet förstår jag, men hur stor är den? Kan jag få någon statistik? Hur ser det ut om man jämför med lite vanligare yrken så som t.ex. elektriker?
  • Julia

   Vad vi uppger om svårt-lätt få jobb på www.framtid.se är det uppgifter från Olika källor och ibland får vi motstridiga "gissningar" om framtiden. Ingen kan ju inte se in i framtiden och veta säkert. :) Du vill ha statistik men vilken sort statistik? Vänd dig till SCB som sammanställer olika sorters statistik; kontaktuppgifter finns på scb.se/om-scb/kontakt. Du kan också kontakta Arbetsförmedlingen och fråga vad de tror om framtiden inom olika yrken.
   Vad gäller Elektriker, så finns det brist nu, alltså finns jobb för elektriker där arbetsgivare har svårt att hitta ngn att anställa. Men hur det blir i framtiden vet man ju inte... T.ex kan många utgå ifrån att det är lätt att få jobb och "kastar sig över" utbildningsmöjligheter inom el och då kan du bli överskott av utbildade. Du behöver ju bara en enda "tjänst" eller arbetsmöjlighet och här kan det handla om att någon blir föräldraledig och du ska få komma in på arbetsmarknaden på ettårigt vikariat eller att en person väljer att gå i förtidspension och du kan ta hens plats på arbetsmarknaden. :)

  • Isac Jag menade inte att jag ville bli elektriker, utan jag ville veta hur lätt det är att få arbete som guldsmed jämfört med t.ex. elektriker. Jag känner fortfarande inte att jag vet om det är troligt att jag blir arbetslös efter den här utbildningen eller inte. Den statistik jag är intresserad av är hur många arbeten det finns sätt till antalet utbildade. Har du något bättre förslag på vem jag kan fråga ifall inte ni vet?
  • Ludmila Du får gärna läsa vad jag har skrivit i "min" kommentar till din fråga, ovan. Det är vad en person som är insatt inom branschen, säger. Cirka 600 verksamma guldsmeder i Sverige idag, april 2021. Jag har också pratat med en lärare på en yrkeshögskoleutbildningen till guldsmed som själv har varit verksam guldsmed i många-många år och han säger att om man är driven, kreativ och lär sig hantverket mycket bra, då lär man inte bli arbetslös - då startar man eget och hittar kunderna (eller kunderna hittar till Dig :). Hur många utbildade som kommer finnas om några år, är det ingen som vet. Det kommer också folk från utlandet som i sitt land kanske jobbade som guldsmed, men sedan kanske de vill satsa på ett annat yrke här i Sverige, eller de väljer att fortsätta med samma yrke, alltså som guldsmeder och ingen vet hur många sådana personer som kommer till Sverige i år, nästa år eller året efter. När yrkesgruppen år så pass liten som endast 600 personer, "väger" varje person rätt mycket, så plus-minus en verksam guldsmed kan utgöra stor skillnad. Jag tror inte du kommer få någon garanti från någon (för att det är omöjligt att ge) att just du inte blir arbetslös. Om du har intresse och är beredd att satsa (OBS! du måste ha kreativ ådra, driv och vara noggrann och vilig att lära sig nytt under hela sitt yrkesliv sen... läraren som jag pratade med säger att som guldsmed blir man aldrig fullärd utan får lära sig ständigt så länge man är verksam).
  • Isac Tack för svaret. Guldsmeder är alltså oftast egenföretagare? Finns det arbeten där man blir anställd också?
  • Mikael Ja, det finns guldsmeder som är anställda och de får lön enligt kollektivavtal som IF Metall har. Du kan höra med IF Metall hur många medlemmar de har som är anställda som guldsmed.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga