Isac 19 år
  Jag funderar på att gå hantverksprogrammet med inriktning mot glasblåsare eller guldsmed. Men eftersom att jag inte hittar nån statistik på hur arbetsmarknaden ser ut blir jag osäker. Vet ni hur svårt det är att få arbete inom dem här yrkena?
  • Ludmila

   Hejsan, jag fick nu svar från en sakkunnig inom hantverksbranschen. Så här skriver hon: "Det är i princip omöjligt att svara på frågan om framtiden inom hantverksyrken. Dock kan vi se en viss trend där hantverket åter står mer i fokus. Man pratar om återbruk, miljö, genuina arbeten mm. Återväxten inom guldsmedsyrket är för närvarande ganska god men de är också många i yrket som är äldre och kommer att behöva ersättas framledes. De som utbildar sig till guldsmeder inom yrkeshögskolan blir oftast anställda eller startar en egen verksamhet. Gällande glasblåsare så är det yrket mindre och utbildningsmöjligheterna ännu färre än för guldsmed. En viss efterfrågan finns i nuläget och de som utbildar sig får anställning. Kan tyvärr inte svara dig mer än så. Det man alltid kan säga är att hantverksyrket kommer aldrig att dö ut. Det är ju de äldsta yrken vi har!"

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Isac,
  läge på arbetsmarknaden kan förändras och ibland går det mycket snabbt med förändringar. Ingen kan ge någon garanti på att med viss utbildning kunna få jobb, tyvärr.
  Men enligt den kunskap jag har (baserad på det som de sakkunniga, branschrepresentanter säger) så är yrket Guldsmed betydligt större (i Sverige) än yrket Glasblåsare, det är alltså fler arbetsmöjligheter för guldsmeder. du kan läsa om yrket på Framtid.se/yrke/guldsmed och man kan jobba som anställd eller starta eget. Och på sikt även bli lärare på gymnasiet, på komvux eller inom yrkeshögskolan och föra sin "guldkunskap" vidare.
  ang. Glasblåsare - kontakta gärna SYV Johan, vars kontaktuppgifter ser du på yhguiden.se/anordnare/nybro-vuxenutbildning

  Från hantverksakademin, se yhguiden.se/anordnare/hantverksakademin - fick vi idag följande svar: "Vad vi kan se är att de som går ut med en yrkeshögskoleexamen inom hantverksyrken får jobb kort tid efter examen. En hel del även under sista terminen. Så jag skulle säga att ge rådet att följa intresset har du rätt intresse och handlag för yrket får du jobb. Utbildningen hos oss förbereder även för att starta eget företag."

  Allmänt kan man säga så här: så länge en viss utbildning finns, då finns det alltid "viss möjlighet" att få jobb efter den utbildningen. Det som kan bli avgörande är Hur duktig du har blivit; Hur driven och "framåt" du är eller blir (om du aktivt söker olika möjligheter och är flexibel och kreativ). Är man mycket motiverad, duktig och kan tänka sig "olika lösningar", t.ex flytta, jobba deltid, kombinera olika yrken (jobba med flera saker även om man kanske inte direkt är utbildad inom ett av yrken) - då brukar man lyckas!
  Exempel på var gymnasial utbildning till guldsmed ges: se gymnasieguiden.se/gymnasium/ts-gymnasiet

  och till glasblåsare: se gymnasium/riksglasskolan-i-orrefors och gymnasium/akrahallskolan

  • Isac På länken till framtid.se så står det att det är svårt att få jobb som guldsmed, stämmer inte det alltså? Att det finns en viss möjlighet förstår jag, men hur stor är den? Kan jag få någon statistik? Hur ser det ut om man jämför med lite vanligare yrken så som t.ex. elektriker?
  • Julia

   Vad vi uppger om svårt-lätt få jobb på www.framtid.se är det uppgifter från Olika källor och ibland får vi motstridiga "gissningar" om framtiden. Ingen kan ju inte se in i framtiden och veta säkert. :) Du vill ha statistik men vilken sort statistik? Vänd dig till SCB som sammanställer olika sorters statistik; kontaktuppgifter finns på scb.se/om-scb/kontakt. Du kan också kontakta Arbetsförmedlingen och fråga vad de tror om framtiden inom olika yrken.
   Vad gäller Elektriker, så finns det brist nu, alltså finns jobb för elektriker där arbetsgivare har svårt att hitta ngn att anställa. Men hur det blir i framtiden vet man ju inte... T.ex kan många utgå ifrån att det är lätt att få jobb och "kastar sig över" utbildningsmöjligheter inom el och då kan du bli överskott av utbildade. Du behöver ju bara en enda "tjänst" eller arbetsmöjlighet och här kan det handla om att någon blir föräldraledig och du ska få komma in på arbetsmarknaden på ettårigt vikariat eller att en person väljer att gå i förtidspension och du kan ta hens plats på arbetsmarknaden. :)

  • Isac Jag menade inte att jag ville bli elektriker, utan jag ville veta hur lätt det är att få arbete som guldsmed jämfört med t.ex. elektriker. Jag känner fortfarande inte att jag vet om det är troligt att jag blir arbetslös efter den här utbildningen eller inte. Den statistik jag är intresserad av är hur många arbeten det finns sätt till antalet utbildade. Har du något bättre förslag på vem jag kan fråga ifall inte ni vet?
  • Ludmila Du får gärna läsa vad jag har skrivit i "min" kommentar till din fråga, ovan. Det är vad en person som är insatt inom branschen, säger. Cirka 600 verksamma guldsmeder i Sverige idag, april 2021. Jag har också pratat med en lärare på en yrkeshögskoleutbildningen till guldsmed som själv har varit verksam guldsmed i många-många år och han säger att om man är driven, kreativ och lär sig hantverket mycket bra, då lär man inte bli arbetslös - då startar man eget och hittar kunderna (eller kunderna hittar till Dig :). Hur många utbildade som kommer finnas om några år, är det ingen som vet. Det kommer också folk från utlandet som i sitt land kanske jobbade som guldsmed, men sedan kanske de vill satsa på ett annat yrke här i Sverige, eller de väljer att fortsätta med samma yrke, alltså som guldsmeder och ingen vet hur många sådana personer som kommer till Sverige i år, nästa år eller året efter. När yrkesgruppen år så pass liten som endast 600 personer, "väger" varje person rätt mycket, så plus-minus en verksam guldsmed kan utgöra stor skillnad. Jag tror inte du kommer få någon garanti från någon (för att det är omöjligt att ge) att just du inte blir arbetslös. Om du har intresse och är beredd att satsa (OBS! du måste ha kreativ ådra, driv och vara noggrann och vilig att lära sig nytt under hela sitt yrkesliv sen... läraren som jag pratade med säger att som guldsmed blir man aldrig fullärd utan får lära sig ständigt så länge man är verksam).
  • Isac Tack för svaret. Guldsmeder är alltså oftast egenföretagare? Finns det arbeten där man blir anställd också?
  • Mikael Ja, det finns guldsmeder som är anställda och de får lön enligt kollektivavtal som IF Metall har. Du kan höra med IF Metall hur många medlemmar de har som är anställda som guldsmed.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Sara 20 år

   Vill gärna ha hjälp med att hitta min framtids yrke?

   Hejsan! Jag är väldigt intresserad med att söka information, och det är speciellt om personer som jag träffar/känner till. Jag läste programmering och klarade den, sedan ville jag fortsätta med natur linje men jag upptäckte att det är inte min grej. Jag försöker att hitta den nästa yrke som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Karl 22 år

   Master eller yrkesprogram?

   Hej, Läser förnuvarande år tre på en ingenjörsutbildning där jag blir högskoleingenjör nästa år. Jag vill efter min kandidat vidareutbilda mig. Men är inte sugen på att inrikta mig mer som "ingenjör". Funderar...

   Anna SYV: Hej Karl,det är många som efter en högsksoleutbildning går en Yrkeshögskoleutbildning. Precis som du skriver, så är YH-utbildningar "nischade" och praktiska samt leder direkt till... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   BII efter folkhögskola?

   Hej! Jag undrar om jag kan efter att ha fått högskolebehörighet från folkhögskolan, även komplettera mina betyg på komvux i efterhand för att tävla i urvalsgruppen BII såväl som BF? Är detta möjligt? Eller kan man bara ha högskolebehörighet från en skolform?

   Anna SYV: Hej Ellen,för att kvalificera sig till BII, kompletterings-betygsgruppen, så måste du bl.a ha examensbevis från gymnasiet eller från komvux. Att uppnå kraven för examensbevis tar 3 år (sex... Läs hela svaret
  • Anonym 25 år

   Får man läsa hur många kurser som helst innan man tar examen?

   Hej Jag har fått studiebevis från gymnasiet och nu läser jag kurserna via komvux och kommer att få min examen antigen i december eller januari. Men jag tänkte läsa även andra kurser och ersätta de med de kurserna som jag fått lägsta betyg...

   Anna SYV: Hej Anonym,för examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng men kursen Idrott och hälsa 1 får ej ingå.Om du redan har alla de betyg du behöver för att ta ut examensbevis... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Skriven på 2 utbildningar samtidigt?

   Hej! Jag går på en 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och har omtenta i en kurs nu i oktober. Jag har dock sökt mig till ett nytt 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och ska byta. Om jag hoppar av FÖRSRA utbildningen kommer jag väl inte kunna...

   Liselotte Johansson: Hej Anna!du beskrivet en ovanlig situation. Det är inte ofta sådana situationer uppstår, eller i alla fall har inte vi på FRåGA SYV erfarenhet av sådana situationer. Jag tycker du... Läs hela svaret
  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga