1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    http://jamforutbildning.studera.nu/antagning/sok/56?educationName=Kandidatprogram%20i%20statsvetenskap%20med%20offentlig%20politik%20och%20organisation&educationLevelType=Program&eventUrl=http%3A%2F%2Fsisu.it.su.se%2Fsearch%2Finfo%2FSFSVK
    kan du se info om de olika utbildningar inom område Statsvetenskap.

    För behörighet krävs det godkända betyg i Samhällskunskap 1b & Matematik 3b eller 3c.
    Vid förra antagningsomgång kunde man komma in om man hade hälften C och hälften B betyg från gymnasiet eller 0,95 på högskoleprovet. Var antagningsgräns kommer att ligga framöver, är det svårt att säga. Det viktigaste är att bli behörig och sedan måste man försöka få så höga betyg man kan och/eller så högt resultat av högskoleprovet man kan.

    Man kan jobba med olika saker efter att ha studerat statsvetenskap: inom offentlig förvaltning, med avancerad administration, forska i statsvetenskap och bli lektor på högskola eller söka vidare till Diplomatprogrammet men man kan också jobba som t.ex utredare eller enhetschef på en myndighet.

    Journalist är inte någon skyddad titel och därför finns det journalister med vitt skilda bakgrund: med olika tidigare utbildningar. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om man har tillräckliga kvalifikationer för att bli anställs som journalist. Som "frilansare" gäller det att kunna sälja sina reportage.
    Man kan gå utbildning till Journalist men det garanterar inte att man får jobba som journalist. Med utbildning "journalist" kan man sedan jobba med väldigt många olika saker. Å andra sidan, finns det personer som jobbar som journalister, men som inte har just "journalist-utbildning". Det är väldigt stor konkurrens om journalist-jobben. Det gäller att ha talang och lite tur också.

    Om det är svårt att studera statsvetenskap är det svårt för mig att veta - hur det blir just för dig. Om du gillar historia, samhällskunskap och politik, är det lättare att studera statsvetenskap.

    Man måste tycka om att läsa långa texter och ha ganska bra minne, då blir det lättare. Sedan är det alltid så att om man är intresserad av något ämne ("brinner" för det), är det mycket lättare att lära sig.

    Jag hoppas att jag har nu svarat på alla dina frågor, inte missade något.
    Återkom annars till oss.

    Fortsatt trevlig sommar & lycka till!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med '"bra betyg"' (2 st.)

    • Privat

      Kan jag läsa mer än de tillåtna poängen på komvux?

      Hej! Jag går 3:e året i naturprogrammet och har F i flera ämnen pga privata skäl och därmed kunde jag inte fokusera på mina studier. Jag varken kan eller hinner göra prövning i något änne denna termin och hade tänkt att ta tag i mina studier efter studenten genom komvux. Jag har läst att man...

      Julia: : Hej, på komvux brukar man kunna läsa 850 poäng på 2 terminer (detta för att vårtermin på komvux brukar vara längre 22 v. i stället för 20 v. och... Läs hela svaret
    • Farhad

      Vad räknas som bra betyg?

      Hej, jag går första året i teknik och ligger på C nivå enligt lärarna och får C på de flesta prov. Alla kompisar och många lärare säger att C i gymnasiet är jättebra men mina föräldrar klagar på C och blir lite besvikna när jag kommer hem o berättar att jag fått C på ett svårt matteprov.

      Liselotte: : Hej Farhad! Jag undrar vad du vill göra efter gymnasiet? Om du vill söka till högskola/universitet, konkurrerar du i så fall med ditt meritvärde som räknas ut på alla betyg (från alla... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga