Matilda
    Hej!
    Nu är det såhär att jag har tänkt länge på att börja på ett gymnasium som ligger ca 1 h ifrån min stad. Det är många som är kritisk när jag säger att jag är villig att pendla.
    Men såklart blir man osäker när man får höra endast dåliga saker av andra angående pendlingen, men jag känner personligen att jag får bättre möjligheter som kan gynna mig i framtiden om jag väljer det gymnasiet.

    Vad tycker du att jag ska göra, gå på ett gymnasium i min stad eller satsa och ta det gymnasiet i en annan stad?
    Vad tycker dom som har själv pendlat under gymnasium tiden?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Matilda,
    det är en svår fråga du ställer.
    Erfarenhet från de elever som pendlar: de flesta börjar efter en månad fundera på att byta utbildning, de säger att det är kul på skolan men att de inte hinner och inte orkar göra ngt. mer än att bara åka till skolan, gå i skolan, åka tillbaka, göra läxorna och sen är både tiden och orken helt slut.
    Visst, finns det exempel på elever som tycker det är OK att pendla 2 timmar om dagen i tre år.

    Undrar om det kan finnas någon annan lösning också: t.ex. om du kunde skaffa dig boende under veckorna på skolorten och komma hem på helgerna. Se här http://www.csn.se/lattlast/studiestod/studiehjalp/inackorderingstillagg-1.4696 - läs reglerna kring Inackorderingstillägget som man kan få för att skaffa sig boende på skolorten.
    Du måste, givetvis, prata med dina föräldrar /du är inte myndig/ och få deras samtycke. Några argument för varför det är bättre att bo på skolorten: du behöver inte gå upp så tidigt på skoldagar; du skaffar dig erfarenhet av att bo själv och ta ansvar för städning, matlagning mm., vilket är ännu ett steg närmare det vuxna livet.
    Fler tips: 1). titta på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&variant=2&school_type=&view=list&county= presentationer av skolor som har Riksrekrytering, vilket betyder att elever från hela landet kan söka och skolorna hjälper till med boendet på olika sätt /vissa har internat på skolan/, det kan man läsa i deras presentationer om.
    2). titta på det här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium - distansstudier, man läser hemifrån med några få obligatoriska träffar. Vet ej vilket program du vill söka. Det programmet kanske inte finns på distans.

    Fundera lite över det som jag har skrivit i mitt svar till dig nu. Gå på Öppet hus på skolorna som ligger närmare din bostad och se om du kan hitta någon utbildning som lockar dig.
    Provåk några gånger till den skola där du vill läsa. Bra tillfällena är att åka till Öppet hus och andra aktiviteter som Infokväll, prova-på dag (boka "skuggning" av en elev på din favoritskola - då kan du testa vara elev på den skolan).

    Återkom med dina funderingar lite längre fram. Vi skall försöka hjälpa dig!

    Mvh
    Mikael SYV


    Frågor och svar taggade med 'åk 3' (3 st.)

    • Mathilda

      Lantbruks utbildning efter gymnasiet?

      Är en tjej som ska börja sitt sista år på gymnasiet och tar studenten till 2020. Just nu går jag på det samhällsvetenskapliga programmet, vilket jag sjäv vet ger många olika alternativ för framtiden. Under snart dessa tre år har jag förändrat som person och hittat nya intressen i livet. En av...

      Julia: : Hej,om du kan tänka dig gå om år 1 och 2 på gymnasiet - på Naturbruksprogrammet, kan du kika på vilka gymnasieskolor som erbjuder NB/inriktning djuroch NB/inriktning lantbruk
    • Anna

      Gick inte vidare till nästa termin?

      Jag fick just reda på att jag inte kom in på nästa termin i Vård och omsorg på grund att sena inlämningar (kompletteringar) , att de kanske inte är en kurs för mig. Kan dom göra detta?!

      Daniel: : Hej Anna, om du läser på komvux för att bli en undersköterska eller för att du läser för att kunna ta in kurser i ett Examensbevis - är ganska så olika "situationer". Som... Läs hela svaret
    • Uno

      Komma in på Civing i Maskinteknik?

      Hej! Jag har bara en snabb fråga gällande antagningen till Civ.ing inom maskinteknik. Ser man på antagningsstatistiken från HT-19, så ligger antagningspoängen på 19,27, men på alla tidigare år så har antagningspoängen legat under...

      Anna: : Antagning görs om varje gång, från början. Antal utbildningsplatser ställs mot de meriter som sökande har och vilket resultat det ger - bet man inte på förhand. Ditt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga