Gustav
    Hej, jag är intresserad av att gå Sam-beteende på Gymnasiet, och sedan plugga vidare. Men när jag sökt på Psykologprogrammet står det att det finns på Universitetet? Så finns det samma program fast på högskolan, eller börjar man direkt på universitet efter gymnasiet?
    Mvh

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej !

    i praktiken är det så att i Sverige idag är högskola och universitet - för de sökande som kommer från gymnasiet eller från komvux, dvs söker utbildning på Grundnivå - "samma sak". Högskolor kan ansöka om att få kallas får Universitet och ex. Malmö högskola blev Malmö Universitet. På ett universitet är det ett visst antal professorer per studeande + forskning på hög nivå bedrivs... det är några kriterier för att högskola ska få kalla som för universitet, bl a att det erbjuds utbildningar på avancerad nivå, ex. masterprogram.

    För de studerande på Grundutbildningar dvs de som läser kandidatprogram eller socionomprogrammet eller psykologprogrammet, spelar det i praktiken ingen roll. Dock anser vissa att det är "finare" att läsa på ett Universitet... :)

    Var god läs på https://www.framtid.se/studier/hogskola-universitet

    Frågor och svar taggade med 'extra stöd' (2 st.)

    • Kicki

      Vilken skola i Nacka (m omnejd) vid ADHD och svår dyslexi?

      Vilka gymnasieskolor i Nacka med omnejd är bra eller mindre bra om ungdomen har ADHD och svår dyslexi (skapar ångest och depression) och där skolan således är väldigt väldigt tuff att klara av? FÖRSTÅELSE, anpassningar och mycket extra stöd är av yttersta vikt! Betygen är inte så höga så där...

      SYV-besökare: : Hej Kicki!om eleven behöver gå på en NPF-anpassad utbildning, så är det bäst för eleven att göra det. I en "vanlig gymnasieskola" är det stora klasser och eleverna förväntas ta mycket eget ansvar och klara mycket själva.
    • Mats

      Personlig assistent på gymnasiet?

      Om en elev behöver en personlig assistent i grundskolan finns det då möjlighet att han får det även på gymnasiet?

      Milla : : Hej Mats! Det är ingen fråga som en Studie- och yrkesvägledare kan svara på. Biståndsbedömare på Socialtjänsten eller andra personer som är anställda för att just göra sådana bedömningar - får fatta beslut. Jag hoppas att... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga