Donna
    Hej! jag ska snart välja gymnasium. Enligt min syrra som går på Natur så är matten jätte svår. Jag gillar biologi, fysik och kemi. men inte teknik, och på matten så har jag ett C. Jag vet ännu inte vad jag vill bli/plugga till efter gymnasiet men eftersom Natur är en sån bred linje och man kan komma in på många olika högskolor så väljer jag det. tror du att matten kommer att bli ett stort problem då jag inte har ett jätttte högt betyg?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Donna,
    eftersom det räcker med E betyg i å k 9 i Matte för att kunna komma in på Naturvetenskapligt program, så borde man kunna klara av Matten på gymnasiet.
    Du kan på www.matteboken.se (rader/knappar till höger)
    själv se innehåll i olika mattekurser.

    Nu har du ett helt läsår kvar innan gymnasiet och du kan satsa på Matte lite extra så att du inte blir orolig att inte klara av det ämne. Det är jättebra att bli duktigare på Matte, få högre betyg och känna sig säkrare. Det du kan göra är att be syrran om hjälp med matteläxorna, du kan fråga på din skola och på det kommunala biblioteket om det finns mattehjälp där.
    Se exempel på http://www.mattecentrum.se/raknestugor/ - det är nu i 25 städer, som det finns mattestugor och de blir fler och snart öppnar kanske nära där du bor också. Du kan kanske själv ta initiativet att ordna någon form av Matte-hjälp /t.ex. gymnasieelever kan hjälpa grundskoleelever en kväll i veckan på biblioteket/.
    Du har ännu gott om tid innan du måste definitivt bestämma dig ang. gymnasieprogram, men titta in på http://www.gymnasieguiden.se/program och läs om alla olika program.
    Naturvetenskapligt program är inte det enda som är "brett". Alla Högskoleförberedande program är ganska breda. Bra exempel på ett brett program är SA (Samhällsvetenskapligt program).

    Fundera lite på det som jag har skrivit nu och återkom gärna om du har fler frågor!
    Julia SYV

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga