anna

    Hej SYV! Är universitetsexamen på något sätt bättre än yrkeshögskoleexamen? Kanske den visar att man är mer kompetent? Betyder både dessa att man klarade högre studier? Och viktigast av allt, finns det något skillnad mellan hur andra länder betraktar svensk yrkeshögskoleexamen vs universitetsexamen?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Anna,
    vad olika länder anser om de olika svenska examina kan vara olika.
    Vilket yrke är du intresserad av? Vissa yrken kan man - i Sverige- utbilda sig endast inom högskola/universitet och vissa andra yrken - endast inom yrkeshögskola: Apotekstekniker, Steriltekniker, Specialistundersköterska, Tandsköterska, Lokförare, - är alla exempel på yrken där utbildningar finns inom yrkeshögskola.
    Vissa yrken kan man, i Sverige, endast utbilda sig inom högskola-/universitet. Några exempel på de yrken:
    Fastighetsmäklare, Läkare, Lärare, Studie- och yrkesvägledare, Civilingenjör, Högskoleingenjör.

    Du frågar om man anser mer "kompetent" om man tar högskole-/universitetsexamen och jag vill svara så här: det finns många olika sorters kompetenser. Om man vill bli kompetent som Pilot (t.ex) då ska man skaffa sig den utbildningen som utbildar för att bli pilot och den utbildning finns i Sverige inom yrkeshögskola och till stridspilot - inom FM, försvarsmakten. Det hjälper alltså inte läsa många år på högskola-universitet om man vill lära sig flyga helikopter eller flygplan.
    Ett annat exempel som jag vill ta upp är yrket Elektriker, vilket kräver hög kompetens men det hjälper inte heller att läsa många år på högskola-universitet, utan man måste läsa utbildning på gymnasial nivå som utbildar till just elektriker, om man vill kunna jobba som elektriker.

    En allmän reflektion utifrån min erfarenhet som SYV:
    det är oftast "bättre" att skaffa sig högre utbildning i det landet där man senare vill jobba. Och förklaringar till det är flera:
    - språket som talas i landet och språket som man utbildar sig på...
    - reglerna för att få lov att utöva vissa yrken: det kan finnas olika regler och lagar som reglerar yrkesutövande och utbildningar i samma land är anpassade till de reglerna...
    - kontakter: under utbildningen lär man känna många personer som på olika sätt kan senare bli behjälpliga i processer i att skaffa jobb och klara av sitt jobb (och om man utbildar sig i ett land men vill sedan jobba i ett annat land - så finns sällan den fördelen att kunna använda sig av nätverket som man skaffa de sig under utbildningstiden).
    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
    Hälsningar
    D:

    Frågor och svar taggade med 'tålamod' (2 st.)

    • Lisa

      Kommer jag in i mitt gymnasium med mina meritpoäng?

      Hej, jag är en tjej som nu efter sommarlovet börjar mitt första år på gymnasiet. Mitt meritvärde är 292.5 p och jag är ganska nervös inför den slutliga antagningen. Jag har valt Sam Sam där antagningsgränsen är 195p och medianen 222.5p. Hur stor är chansen att jag kommer in? Kommer jag lyckas...

      Anna: : Hej Lisa, de siffror som du nämner i din fråga är från förra året eller från den preliminära antagningen, eller hur? Vi vet inte var antagningsgräns... Läs hela svaret
    • Hanna

      Resultat arbetsprover?

      Hej När får man veta resultatet, poängen, man fick för arbetsproverna man gjort om man sökt till Södra latin, Viktor rydberg osv. ? Jag lämnade in de i måndags och fick tillbaka de idag, det stod att man skulle kunna se resultatet efteråt.

      Peter: : Hej Hanna° står det var du kan se resultatet efteråt. Det måste stå någonting i det svaret som du fick, t.ex kontaktuppgifter till någon person eller adress till hemsida eller att de skickar... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga