Elin 22 år
  Hej! Jag har lite frågor, jätte många som jag känner bland annat mina föräldrar säger att man inte kan bli något om man går estetiska & att det är en så kallad "flumm" linje, men jag tycker att den inriktningen passar mig jätte bra för jag skulle vilja gå estetiska med inriktning teater men skulle vilja läsa vidare till typ förskole lärare efter gymnasiet är det möjligt? Jag har även en dröm om att jobba utomlands typ i USA och gå på college där, kan jag göra det med bara högskoleexamen eller kostar det något extra? Tacksam för svar så snabbt som möjligt MVH Elin :)

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Elin,
  Estetiska är ett högskoleförberedande gymnasieprogram. läs om det på http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/teater och se programplan på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_ES.pdf

  Om yrket förskollärare kan du läsa på http://www.framtid.se/profession/forskollarare/
  och behörighet till att läsa den utbildning på Lärarhögskola är Naturkunskap 1b och Samhällskunskap 1b (förutom Grundläggande som alltid krävs för alla högskoleutbildningar). För närvarande läser man till Förskollärare i 3,5 år. & du blir behörig att söka utbildning till förskollärare efter Estetiska programmet. Du behöver inte lägga till några kurser för att bli behörig. Alla dem ingår som obligatoriska.
  Det är alltså fullt möjligt att läsa till förskollärare efter att ha gått Estetiska programmet på gymnasiet.

  Du frågar även om det kostar något att läsa på college i USA. Och svar på den frågan är att visst kostar det för att även i fall du skulle kunna få Studiemedel från CSN för studier utomlands och även om du skulle ev kunna få någon stipendie, så täcker det aldrig hela kostnaden till 100 %. Exakt hur mycket det skulle kosta, beror helt på vilken College i USA du söker till, om det är en utbildning som du kan få Studiemedel från CSN för och var du hittar boende i USA (på studenthem, hyra eller köpa bostad mm.).
  Det är alltså helt omöjligt att svara på en generell fråga om vad det skulle kosta att läsa på College i USA.
  Du kan börja samla info- om studier i USA och jag skickar här några länkar som hjälper dig att börja forska i saken: http://studera.nu/studera-utomlands/studera-utomlands/
  http://studera.nu/studera-utomlands/vart-kan-jag-aka/att-ordna-utlandsstudierna-sjalv/
  http://studera.nu/studera-utomlands/vart-kan-jag-aka/lander-a-o/usa/
  http://sat.collegeboard.org/home
  http://www.framtid.se/studera-utomlands/

  Lycka till med ditt gymnasieval!
  Bästa hälsningar
  Anna SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga