Vivianne 52 år

  Har en son som har hoppat av gymnasiet. Han har istället börjat på allmän kurs på en folkhögskola. Han får aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Vi har nu förstått att han inte kan få csn pga detta. Och inget csn bidrag därför han är 20 år. Hans ersättning är precis samma belopp som vad folkhögskolan kostar. Så han har inget kvar till kläder, nöje och hemresa. Känner ni till om där finns bidrag/lån han kan söka? Jag fick inga tydliga svar från försäkringskassan idag, utöver han kan söka bostadstillägg, vilket inte lär bli så mycket. Är det föräldrarna som brukar betala? Kan man ”välja” bort aktivitetsersättning, och få en annan ersättning istället som ger möjlighet att söka csn? (Han har en ADHD diagnos.) tacksam för svar!

  • Elin Det gäller att få fram om man kan ha Aktivitetsersättning från FK och samtidigt andra ersättningar som t.ex Försörjningsstöd (som i folkmun kallas för "socialbidrag") eller om man får jobba extra vid sidan av aktivitetsersättning. Jag får för mig att det är ekonomiskt förmånligt att ha aktivitetsersättning, jämfört med t.ex studiemedel där bidragsdel är rätt liten och lån måste man betala tillbaka sen (med ränta och uppläggningsavgift, så man betalar tillbaka mer än man får).
  • Vivianne Tack för svar : )

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Studiemedel har man rätt till från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år och studiemedel består av Bidragsdel och Lånedel. Bidragsdel av studiemedel är cirka 3.000 kr/månaden vid heltidsstudier. Lån måste man betala tillbaka sen. Det finns också "nackdelar" när man får studiemedel i form av att man är tvungen uppvisa godkänt betyg som man får under tiden man har studiemedel; för att i annat fall får man avslag nästa gång man ansöker om studiemedel. Sedan är det också under begränsad tid som man har rätt till studiemedel - hur lång tid man kan få studiemedel på gymnasial nivå beror på vilken bedömning CSN gör ang. personens tidigare utbildningsbakgrund.
  Jag vet inte hur mycket din son får i aktivitetsersättning, men jag gissar på att det är förmånligare för honom att ha aktivitetsersättning än ansökan om studiemedel.
  Tips! fråga på folkhögskolan där din son läser. Personal på folkhögskolan borde ha erfarenhet av liknande situationer och borde kunna ge tips om vilken sort ersättning man kan få vid studier på en folkhögskola.
  Du får gärna kontakta CSN och fråga om villkor kring studiemedel i din sons situation.
  Tips! kontakta "ungdomsgruppen" på socialtjänsten i den kommunen där din son är folkbokförd. Jag är ganska säker på att de som jobbar inom soc.tjänsten är välinsatta i vilka bidrag som ungdomar i din sons situation har rätt till (jag tror de får liknande frågor rätt ofta och har tagit fram info som svarar på den frågan).
  Vi på FRåGA SYV saknar tyvärr den expert-kunskap som skulle behövas för att ge ett uttömmande svar på den här frågan. Vi jobbar ej dagligen med frågor om studieekonomi.
  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
  Vänligen
  ANNA

  Hej igen!
  Vi fick idag svar från Habiliteringens resurscenter***, Habilitering & Hälsa på Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting). Var god läs deras svar, nedan:

  Hej,

  Vi känner inte till några andra ersättningar eller bidrag som man kan söka utöver den aktivitetsersättning + bostadstillägg som är beviljad.

  Det är tveksamt om man har rätt till försörjningsstöd, men de kan alltid ringa till sin kommun/stadsdel och höra.

  Studiemedel är ju ett lån som ska betalas tillbaka i ganska hög takt, så det är bra att undvika det då det handlar om gymnasiestudier.

  Ett alternativ är att fråga studievägledare/kursansvarig på aktuell folkhögskola hur de andra eleverna klarar sin ekonomi. Har de någon fond som man kan ansöka från ?

  Med vänlig hälsning
  Konsulent på Habiliteringens resurscenter

  ***Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning om funktionsnedsättningar, samhällets stöd och om kommunikativt och kognitivt stöd samt ger behandlande insatser kring kommunikativt och kognitivt stöd till barn och vuxna med autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning och förvärvad hjärnskada och ger även stöd och handledning till personal inom Habilitering & Hälsa.

  • Vivianne Tackar för alla fina svar
  Vägledare Anonym SYV

  Hej!
  jag har nu pratat med en sakkunnig och fick följande svar:
  de som får aktivitetsersättning vid förlängd studiegång har inte rätt att ha studiemedel samtidigt. De får dock jobba (i alla fall så pass lite att det inte påverkar studierna) och behålla aktivitetsersättning. Det är inte förbjudet att vända sig till kommunens socialtjänst och få igång en utredning om personen kan även få "kompletterande försörjningsstöd". Bostadstillägget till aktivitetsersättningen kan man också ansöka om - hos försäkringskassan (och detta även om man bor hemma hos föräldrarna).
  En liten "tröst" i sammanhanget är att aktivitetsersättning "växer" (blir större) i alla fall lite grand ju äldre man blir - den omräknas beroende på åldern på den som får aktivitetsersättning - så det blir längre fram lite mer pengar, vad jag har förstått i alla fall.
  Vidare fick jag också tips om att "genom vården ansöka om fondpengar". Och att det är kuratorer som brukar hjälpa till med det. Det är nytt för mig det där om "fondpengar". Fick svar om att man kan fråga om det på vårdcentralen och hos kuratorn.
  Lycka till!
  Vägledaren

  • Julia Det här med "fondpengar" - varje Region brukar administrera förvaltning av några fonder som tillkom genom privata donationer. Det är inte 100% garanterat att det finns några sådana fonder just i den regionen där din son bor eller är folkbokförd i, men de flesta län/regioner har någon sort fond där man kan idka pengar. Hur mycket man kan få är väldigt olika, beror bl a på hur mycket pengar som finns kvar att fördela. Det kan krävas rätt mycket jobb för att leta fram var och hur man kan ansöka och sedan finns ingen garanti på att få ut några pengar. Det är extremt slumpmässigt och i grunden orättvist system. Det vi på FRåGA SYV kan tips om är att googla på "fond genom vården" eller ringa till växel i sin "region"(f d Landsting) eller fråga kuratorn man har kontakt med om hen är villig att engagera sig i detta. Ännu ett tips kan vara att ansöka om en God man, om man känner att man själv ej orkar söka pengar ur fonder. om man har funktionsnedsättning kan man eventuellt ha rätt att ha en God man.
  • Vivianne Tackar för alla fina svar
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

  Frågor och svar

  • Sara 20 år

   Vill gärna ha hjälp med att hitta min framtids yrke?

   Hejsan! Jag är väldigt intresserad med att söka information, och det är speciellt om personer som jag träffar/känner till. Jag läste programmering och klarade den, sedan ville jag fortsätta med natur linje men jag upptäckte att det är inte min grej. Jag försöker att hitta den nästa yrke som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Karl 22 år

   Master eller yrkesprogram?

   Hej, Läser förnuvarande år tre på en ingenjörsutbildning där jag blir högskoleingenjör nästa år. Jag vill efter min kandidat vidareutbilda mig. Men är inte sugen på att inrikta mig mer som "ingenjör". Funderar...

   Anna SYV: Hej Karl,det är många som efter en högsksoleutbildning går en Yrkeshögskoleutbildning. Precis som du skriver, så är YH-utbildningar "nischade" och praktiska samt leder direkt till... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   BII efter folkhögskola?

   Hej! Jag undrar om jag kan efter att ha fått högskolebehörighet från folkhögskolan, även komplettera mina betyg på komvux i efterhand för att tävla i urvalsgruppen BII såväl som BF? Är detta möjligt? Eller kan man bara ha högskolebehörighet från en skolform?

   Anna SYV: Hej Ellen,för att kvalificera sig till BII, kompletterings-betygsgruppen, så måste du bl.a ha examensbevis från gymnasiet eller från komvux. Att uppnå kraven för examensbevis tar 3 år (sex... Läs hela svaret
  • Anonym 25 år

   Får man läsa hur många kurser som helst innan man tar examen?

   Hej Jag har fått studiebevis från gymnasiet och nu läser jag kurserna via komvux och kommer att få min examen antigen i december eller januari. Men jag tänkte läsa även andra kurser och ersätta de med de kurserna som jag fått lägsta betyg...

   Anna SYV: Hej Anonym,för examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng men kursen Idrott och hälsa 1 får ej ingå.Om du redan har alla de betyg du behöver för att ta ut examensbevis... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Skriven på 2 utbildningar samtidigt?

   Hej! Jag går på en 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och har omtenta i en kurs nu i oktober. Jag har dock sökt mig till ett nytt 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och ska byta. Om jag hoppar av FÖRSRA utbildningen kommer jag väl inte kunna...

   Liselotte Johansson: Hej Anna!du beskrivet en ovanlig situation. Det är inte ofta sådana situationer uppstår, eller i alla fall har inte vi på FRåGA SYV erfarenhet av sådana situationer. Jag tycker du... Läs hela svaret
  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga