Vivianne 50 år

  Har en son som har hoppat av gymnasiet. Han har istället börjat på allmän kurs på en folkhögskola. Han får aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Vi har nu förstått att han inte kan få csn pga detta. Och inget csn bidrag därför han är 20 år. Hans ersättning är precis samma belopp som vad folkhögskolan kostar. Så han har inget kvar till kläder, nöje och hemresa. Känner ni till om där finns bidrag/lån han kan söka? Jag fick inga tydliga svar från försäkringskassan idag, utöver han kan söka bostadstillägg, vilket inte lär bli så mycket. Är det föräldrarna som brukar betala? Kan man ”välja” bort aktivitetsersättning, och få en annan ersättning istället som ger möjlighet att söka csn? (Han har en ADHD diagnos.) tacksam för svar!

  • Elin Det gäller att få fram om man kan ha Aktivitetsersättning från FK och samtidigt andra ersättningar som t.ex Försörjningsstöd (som i folkmun kallas för "socialbidrag") eller om man får jobba extra vid sidan av aktivitetsersättning. Jag får för mig att det är ekonomiskt förmånligt att ha aktivitetsersättning, jämfört med t.ex studiemedel där bidragsdel är rätt liten och lån måste man betala tillbaka sen (med ränta och uppläggningsavgift, så man betalar tillbaka mer än man får).
  • Vivianne Tack för svar : )

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Studiemedel har man rätt till från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år och studiemedel består av Bidragsdel och Lånedel. Bidragsdel av studiemedel är cirka 3.000 kr/månaden vid heltidsstudier. Lån måste man betala tillbaka sen. Det finns också "nackdelar" när man får studiemedel i form av att man är tvungen uppvisa godkänt betyg som man får under tiden man har studiemedel; för att i annat fall får man avslag nästa gång man ansöker om studiemedel. Sedan är det också under begränsad tid som man har rätt till studiemedel - hur lång tid man kan få studiemedel på gymnasial nivå beror på vilken bedömning CSN gör ang. personens tidigare utbildningsbakgrund.
  Jag vet inte hur mycket din son får i aktivitetsersättning, men jag gissar på att det är förmånligare för honom att ha aktivitetsersättning än ansökan om studiemedel.
  Tips! fråga på folkhögskolan där din son läser. Personal på folkhögskolan borde ha erfarenhet av liknande situationer och borde kunna ge tips om vilken sort ersättning man kan få vid studier på en folkhögskola.
  Du får gärna kontakta CSN och fråga om villkor kring studiemedel i din sons situation.
  Tips! kontakta "ungdomsgruppen" på socialtjänsten i den kommunen där din son är folkbokförd. Jag är ganska säker på att de som jobbar inom soc.tjänsten är välinsatta i vilka bidrag som ungdomar i din sons situation har rätt till (jag tror de får liknande frågor rätt ofta och har tagit fram info som svarar på den frågan).
  Vi på FRåGA SYV saknar tyvärr den expert-kunskap som skulle behövas för att ge ett uttömmande svar på den här frågan. Vi jobbar ej dagligen med frågor om studieekonomi.
  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
  Vänligen
  ANNA

  Hej igen!
  Vi fick idag svar från Habiliteringens resurscenter***, Habilitering & Hälsa på Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting). Var god läs deras svar, nedan:

  Hej,

  Vi känner inte till några andra ersättningar eller bidrag som man kan söka utöver den aktivitetsersättning + bostadstillägg som är beviljad.

  Det är tveksamt om man har rätt till försörjningsstöd, men de kan alltid ringa till sin kommun/stadsdel och höra.

  Studiemedel är ju ett lån som ska betalas tillbaka i ganska hög takt, så det är bra att undvika det då det handlar om gymnasiestudier.

  Ett alternativ är att fråga studievägledare/kursansvarig på aktuell folkhögskola hur de andra eleverna klarar sin ekonomi. Har de någon fond som man kan ansöka från ?

  Med vänlig hälsning
  Konsulent på Habiliteringens resurscenter

  ***Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning om funktionsnedsättningar, samhällets stöd och om kommunikativt och kognitivt stöd samt ger behandlande insatser kring kommunikativt och kognitivt stöd till barn och vuxna med autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning och förvärvad hjärnskada och ger även stöd och handledning till personal inom Habilitering & Hälsa.

  • Vivianne Tackar för alla fina svar
  Vägledare Anonym SYV

  Hej!
  jag har nu pratat med en sakkunnig och fick följande svar:
  de som får aktivitetsersättning vid förlängd studiegång har inte rätt att ha studiemedel samtidigt. De får dock jobba (i alla fall så pass lite att det inte påverkar studierna) och behålla aktivitetsersättning. Det är inte förbjudet att vända sig till kommunens socialtjänst och få igång en utredning om personen kan även få "kompletterande försörjningsstöd". Bostadstillägget till aktivitetsersättningen kan man också ansöka om - hos försäkringskassan (och detta även om man bor hemma hos föräldrarna).
  En liten "tröst" i sammanhanget är att aktivitetsersättning "växer" (blir större) i alla fall lite grand ju äldre man blir - den omräknas beroende på åldern på den som får aktivitetsersättning - så det blir längre fram lite mer pengar, vad jag har förstått i alla fall.
  Vidare fick jag också tips om att "genom vården ansöka om fondpengar". Och att det är kuratorer som brukar hjälpa till med det. Det är nytt för mig det där om "fondpengar". Fick svar om att man kan fråga om det på vårdcentralen och hos kuratorn.
  Lycka till!
  Vägledaren

  • Julia Det här med "fondpengar" - varje Region brukar administrera förvaltning av några fonder som tillkom genom privata donationer. Det är inte 100% garanterat att det finns några sådana fonder just i den regionen där din son bor eller är folkbokförd i, men de flesta län/regioner har någon sort fond där man kan idka pengar. Hur mycket man kan få är väldigt olika, beror bl a på hur mycket pengar som finns kvar att fördela. Det kan krävas rätt mycket jobb för att leta fram var och hur man kan ansöka och sedan finns ingen garanti på att få ut några pengar. Det är extremt slumpmässigt och i grunden orättvist system. Det vi på FRåGA SYV kan tips om är att googla på "fond genom vården" eller ringa till växel i sin "region"(f d Landsting) eller fråga kuratorn man har kontakt med om hen är villig att engagera sig i detta. Ännu ett tips kan vara att ansöka om en God man, om man känner att man själv ej orkar söka pengar ur fonder. om man har funktionsnedsättning kan man eventuellt ha rätt att ha en God man.
  • Vivianne Tackar för alla fina svar
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

  Frågor och svar

  • Liam 18 år

   Kan man välja bort ämnen till meriten som krävs för programmet?

   Hej! Jag går sista året på teknikprogrammet och har istället för 2 individuella val detta läsår 4. Jag har följande kurser : Matematik 4, Matematik 5, Fysik 2 och Engelska 7. När jag sedan ska söka till högskola har jag förstått det som att jag själv väljer vilka betyg som ska räknas till min...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lema 20 år

   Hur söker man till läkarprogrammet i Danmark?

   Hej! Jag har en fullständig gymnasieexamen från naturprogrammet med godkänt i alla ämnen. Jag har ett meritvärde på 17,18 i BI. Jag har även läst allmän linje på folkhögskola med 4,0 i BF. Just nu arbetar jag inom vården. Jag undrar hur jag kan söka till läkarprogrammet i Danmark och hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johan 32 år

   Hur ser jobbutsikter ut för yh ingenjör och lokförare?

   Hej, jag är 30+ och funderar på att skola om mig. I bagaget har jag med mig bl.a. universitetsstudier i statsvetenskap och arbetslivserfarenhet från statlig myndighet. De utbildningar jag kikat på/vill ansöka är 1) Anläggningsingenjör väg och vatten (yh-utbildning 2årig). Enl. Framtid.se...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alex 21 år

   yrkeshögskolan/högskolan efter komvux lärlingsutbildning?

   Hej är det möjligt att läsa på yrkeshögskolan/högskolan efter komvux bygg och anläggning lärlingsutbildning? Så med klarat lärlingsutbildning plus de Särskilda förkunskaper som krävs tex Matematik 2, Svenska 3 kan jag utbilda my till redovisningsekonom?

   Julia SYV: Hej!Yrkeshögskola kan ta in på "sammantagen bedömning": betygen, arbetslivserfarenhet, tester, intervju mm. Alla har därför en chans att komma in på en... Läs hela svaret
  • jawad 19 år

   kommer gymnasie betyg att få faktorn 1,2?

   Hej! Jag har gymnasie examen från Afghanistan och läser kompletterande kurser på en gymnasieskola som har samarbete med komvux-lärcentern i min hemmkommun. Jag undrar om att kommer mina kompletteringar att multipliceras med faktorn 1,2 vid antagning till högskolan eller inte? på antagning.se...

   Julia SYV: Hej!situationen som du beskriver hör till "ovanliga situationer". Det finns därför inte ngt färdigt svar vi kan ge dig här på FRåGA SYV. Jag vill be dig kontakta Antagning.se och få svar från dem. Tel.nr 0771-550720
  • Monica 44 år

   Komvux - matte - svenska?

   Om man vill läsa på halvtid och söka csn på halvtid. Hur många kurser och hur lång tid tar det . Om man inte klarar det, vad händer då?

   Anna SYV: hej Monica!på gymnasienivå är heltidsstudier = 20poäng per vecka och halvtid, således, = 10 gymnasiala poäng per vecka. En normalstor gymnasiekurs (som är på 100poäng) läser man... Läs hela svaret
  • Lucas 20 år

   Kan betygen i BII sänkas?

   Hej! Jag genomförde en prövning i våras och är således med i BII. Nu ska jag genomföra fler prövningar och undrar följande: Jag vet att man inte kan sänka sitt betyg i BI om man råkar prestera sämre på prövningen, men...

   Julia SYV: Hej!om man har fler betyg i samma kurs, är det det Högre betyget som gäller.Att du gjort en prövning, oavsett vilket betyg man fick på prövningen, placerar dig inte automatiskt i BII,... Läs hela svaret
  • Desiré 20 år

   Byta till gymnasiet i Oslo?

   Jag går på gymnasiet i Sverige och jag vill flytta till Oslo, går det att fortsätta kursen i Oslo eller måste jag börja om igen? Jag går andra året på vård.

   Julia SYV: Hej!vi på FRåGA SYV har tidigare fått frågor om att under gymnasietid byta utbildning till ett annat land och vad gäller Norge har vi tidiare fått svar från de sakkunniga; var god läs... Läs hela svaret
  • Monica 44 år

   vart ska modersmål placeras?

   Elev i ettan vill läsa modersmål, går på natur, vill ha det som individuellt val. Men det kommer inte förrän i tvåan och trean. Hur gör vi nu?

   Evelyn Orest: Hej! Modersmål är en rättighet och ska därför erbjudas även om eleven inte har individuellt val (i-val) på schemat i ettan. Detta kan sedan justeras så att eleven inte behöver... Läs hela svaret
  • Nara 19 år

   Är det värt att göra högskoleprovet?

   Hej, jag undrar om det är värt att göra högskoleprovet då jag förmodligen inte kommer få ett bra resultat (första gången jag kommer göra det nu i höst)? Jag vill söka till socionom och har 18 i merit, ska jag då fortfarande...

   Julia SYV: Hej,att göra högskoleprovet kan inte på ngt sätt försämra dina chanser. Säg att det inte går bra och du får lågt resultat på HP, då blir det som om du... Läs hela svaret
  • Leah 15 år

   Hur svårt är natur?

   Hej! Jag är en tjej som just nu har 320 i merit och har hyfsat lätt i skolan och har inget emot att plugga och studera. Jag ska snart välja gymnasium och jag är väldigt inriktad på naturvetenskap programmet men när jag läser om det så sägs...

   Julia SYV: Hej Leah!du kan se innehåll i mattekurserna på www.matteboken.sePå NA läser man matematik 1c snabbare än på ett läsår, och börjar läsa matematik 2c redan under årskurs 1.... Läs hela svaret
  • Sofia 20 år

   Hur blir det om jag redan läst kursen som ingår i programmet?

   Hej, Jag har läst ett samhällsvetenskapligt program och har examensbevis och vill nu läsa ekonomi på universitet. Jag är pågränsen att komma in på ett ekonomiprogram men det är inte säkert att jag kommer in. Jag har nu tänkt att...

   Julia SYV: Hej Sofia!om man kommer in på ett högskoleprogram och sedan innan har godkända högskolepoäng, kan man ansöka om "Tillgodoräknande av tidigare... Läs hela svaret
  • Baqer 23 år

   Kan jag studera till lokförare utan gymansieexamen?

   Hej! Jag har studerat en del av mina kurser på Komvux och den andra delen på folkhögskola (Kurserna finns nedan) sammanlagt har jag 1900 poäng om man räknar med folkhögskola kurserna. Så min fråga är ifall jag kan komma in på...

   Julia SYV: Hej!yrkeshögskoleutbildningar gör egna bedömningar och kan ta in utan gymnasieexamen. Detta gäller bl.a den här yh-till lokförare också. För övrigt, så... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga