Vivianne 51 år

  Har en son som har hoppat av gymnasiet. Han har istället börjat på allmän kurs på en folkhögskola. Han får aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Vi har nu förstått att han inte kan få csn pga detta. Och inget csn bidrag därför han är 20 år. Hans ersättning är precis samma belopp som vad folkhögskolan kostar. Så han har inget kvar till kläder, nöje och hemresa. Känner ni till om där finns bidrag/lån han kan söka? Jag fick inga tydliga svar från försäkringskassan idag, utöver han kan söka bostadstillägg, vilket inte lär bli så mycket. Är det föräldrarna som brukar betala? Kan man ”välja” bort aktivitetsersättning, och få en annan ersättning istället som ger möjlighet att söka csn? (Han har en ADHD diagnos.) tacksam för svar!

  • Elin Det gäller att få fram om man kan ha Aktivitetsersättning från FK och samtidigt andra ersättningar som t.ex Försörjningsstöd (som i folkmun kallas för "socialbidrag") eller om man får jobba extra vid sidan av aktivitetsersättning. Jag får för mig att det är ekonomiskt förmånligt att ha aktivitetsersättning, jämfört med t.ex studiemedel där bidragsdel är rätt liten och lån måste man betala tillbaka sen (med ränta och uppläggningsavgift, så man betalar tillbaka mer än man får).
  • Vivianne Tack för svar : )

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Studiemedel har man rätt till från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år och studiemedel består av Bidragsdel och Lånedel. Bidragsdel av studiemedel är cirka 3.000 kr/månaden vid heltidsstudier. Lån måste man betala tillbaka sen. Det finns också "nackdelar" när man får studiemedel i form av att man är tvungen uppvisa godkänt betyg som man får under tiden man har studiemedel; för att i annat fall får man avslag nästa gång man ansöker om studiemedel. Sedan är det också under begränsad tid som man har rätt till studiemedel - hur lång tid man kan få studiemedel på gymnasial nivå beror på vilken bedömning CSN gör ang. personens tidigare utbildningsbakgrund.
  Jag vet inte hur mycket din son får i aktivitetsersättning, men jag gissar på att det är förmånligare för honom att ha aktivitetsersättning än ansökan om studiemedel.
  Tips! fråga på folkhögskolan där din son läser. Personal på folkhögskolan borde ha erfarenhet av liknande situationer och borde kunna ge tips om vilken sort ersättning man kan få vid studier på en folkhögskola.
  Du får gärna kontakta CSN och fråga om villkor kring studiemedel i din sons situation.
  Tips! kontakta "ungdomsgruppen" på socialtjänsten i den kommunen där din son är folkbokförd. Jag är ganska säker på att de som jobbar inom soc.tjänsten är välinsatta i vilka bidrag som ungdomar i din sons situation har rätt till (jag tror de får liknande frågor rätt ofta och har tagit fram info som svarar på den frågan).
  Vi på FRåGA SYV saknar tyvärr den expert-kunskap som skulle behövas för att ge ett uttömmande svar på den här frågan. Vi jobbar ej dagligen med frågor om studieekonomi.
  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
  Vänligen
  ANNA

  Hej igen!
  Vi fick idag svar från Habiliteringens resurscenter***, Habilitering & Hälsa på Region Stockholm (tidigare Stockholms läns landsting). Var god läs deras svar, nedan:

  Hej,

  Vi känner inte till några andra ersättningar eller bidrag som man kan söka utöver den aktivitetsersättning + bostadstillägg som är beviljad.

  Det är tveksamt om man har rätt till försörjningsstöd, men de kan alltid ringa till sin kommun/stadsdel och höra.

  Studiemedel är ju ett lån som ska betalas tillbaka i ganska hög takt, så det är bra att undvika det då det handlar om gymnasiestudier.

  Ett alternativ är att fråga studievägledare/kursansvarig på aktuell folkhögskola hur de andra eleverna klarar sin ekonomi. Har de någon fond som man kan ansöka från ?

  Med vänlig hälsning
  Konsulent på Habiliteringens resurscenter

  ***Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning om funktionsnedsättningar, samhällets stöd och om kommunikativt och kognitivt stöd samt ger behandlande insatser kring kommunikativt och kognitivt stöd till barn och vuxna med autism, intellektuell funktionsnedsättning, rörelsenedsättning och förvärvad hjärnskada och ger även stöd och handledning till personal inom Habilitering & Hälsa.

  • Vivianne Tackar för alla fina svar
  Vägledare Anonym SYV

  Hej!
  jag har nu pratat med en sakkunnig och fick följande svar:
  de som får aktivitetsersättning vid förlängd studiegång har inte rätt att ha studiemedel samtidigt. De får dock jobba (i alla fall så pass lite att det inte påverkar studierna) och behålla aktivitetsersättning. Det är inte förbjudet att vända sig till kommunens socialtjänst och få igång en utredning om personen kan även få "kompletterande försörjningsstöd". Bostadstillägget till aktivitetsersättningen kan man också ansöka om - hos försäkringskassan (och detta även om man bor hemma hos föräldrarna).
  En liten "tröst" i sammanhanget är att aktivitetsersättning "växer" (blir större) i alla fall lite grand ju äldre man blir - den omräknas beroende på åldern på den som får aktivitetsersättning - så det blir längre fram lite mer pengar, vad jag har förstått i alla fall.
  Vidare fick jag också tips om att "genom vården ansöka om fondpengar". Och att det är kuratorer som brukar hjälpa till med det. Det är nytt för mig det där om "fondpengar". Fick svar om att man kan fråga om det på vårdcentralen och hos kuratorn.
  Lycka till!
  Vägledaren

  • Julia Det här med "fondpengar" - varje Region brukar administrera förvaltning av några fonder som tillkom genom privata donationer. Det är inte 100% garanterat att det finns några sådana fonder just i den regionen där din son bor eller är folkbokförd i, men de flesta län/regioner har någon sort fond där man kan idka pengar. Hur mycket man kan få är väldigt olika, beror bl a på hur mycket pengar som finns kvar att fördela. Det kan krävas rätt mycket jobb för att leta fram var och hur man kan ansöka och sedan finns ingen garanti på att få ut några pengar. Det är extremt slumpmässigt och i grunden orättvist system. Det vi på FRåGA SYV kan tips om är att googla på "fond genom vården" eller ringa till växel i sin "region"(f d Landsting) eller fråga kuratorn man har kontakt med om hen är villig att engagera sig i detta. Ännu ett tips kan vara att ansöka om en God man, om man känner att man själv ej orkar söka pengar ur fonder. om man har funktionsnedsättning kan man eventuellt ha rätt att ha en God man.
  • Vivianne Tackar för alla fina svar
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

  Frågor och svar

  • A 18 år

   Läkare eller matematiker?

   Hej! Jag behöver hjälp med att välja mellan program på universitetet. Jag går just nu andra året på teknik - teknikvetenskap och vill gärna läsa matematik och fysik eller läkare. Jag har bra betyg i både matte, fysik och och biologi, jag tycker också att det är väldigt roligt. Dock har jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Megan 28 år

   Hur kan jag öka min chans att komma in på universitetet?

   Hej, Jag kommer ursprungligen från ett annat land och gjorde inte så bra på gymnasium. Sedan jag har bott här i Sverige så har jag pluggat alla svenska som andra språk 1,2,3. Så nu är jag behörig för att kunna ansöka till skolan. Men med mina dåliga betyg från England så ligger min meritvärde...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emma 19 år

   Komvux och meriter?

   Hej, jag tror inte jag förstått det här med komplettering efter gymnasiet fungerar riktigt när det gäller att man läser på komvux för att man ska bli behörig. Min situation ser ut såhär att jag går natur samhälle och läser därför INTE fysik 2 och kemi 2. Det är mitt sista år på gymnasiet. Jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonym 20 år

   En kluven nybliven 20 åring som vill bli arkitekt, hjälp?

   Hej! Jag sitter här i stress sent på natten eftersom jag inte kan hitta en utbildning inom det yrke som jag tror är realistisk för mig. Jag vill verkligen läsa till arkitekt och håller på att läsa upp några ämnen på Komvux. Jag har helt okej betyg, vissa rätt höga, vissa inte. Jag fick 0.65 i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sissela 20 år

   Utbildning till specialpedagog eller speciallärare?

   Hej! Jag har gått gymnasiet (natur-natur) och skulle nu gärna vilja bli lärare. Jag har funderat på att vidareutbilda mig till specialpedagog eller speciallärare efter det att jag gått en lärarutbildning. Vad behöver jag gå för att bli specialpedagog/speciallärare och kan jag bli...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • amy 18 år

   Höja betyget i frisör efter gymnasiet?

   Hej! Jag har gått i frisörlinjen i 1.5 år och har under 2an bytt till ett individuellt anpassat program med examen i samhällsprogrammet. Jag funderar på om det går att läsa upp de betygen jag fick i frisörkurserna 1+2 eftersom att det är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 25 år

   Ger matte 4 merit om programmet ej kräver?

   Om man tex går natur natur och matte 4 ingår i sin examen, och sedan söker till ett program som bara kräver matte 2 eller 3, får år man då extra merit för matte 4 eller bara för 3? Och om ja exempelvis gårr Samhäll o läser matte 4 edter studenten, får jag merit för matte 4 om jag söker till...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 25 år

   Uni svårare än högskola eller samma sak?

   Hej är det någon skillnad mellan högskola och uni med samma program? Tex ekonomprogramet i Göteborgs uni, är det svårare än ekonomprogrammet på högskolan i Borås? Eller är det samma sak? Hört att högskolor ska vara lite lättare än uni, men stämmer det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 25 år

   Hur svårt är uni?

   Hej! Jag är intresserad av ekonomi och kommer att söka till både yrkeshögskola och uni/högskola. Jag vill jobba med ekonomi så egentligen spelar de ingen roll om det e yrkes/uni, sålänge det är ekonomi. Såklart är uni lite bredare och man lär sig mer det teoretiska. Men Iaf till min fråga, jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emma 18 år

   Moderna språk som behörighetskrav?

   Hej! Jag funderar på att söka till handelshögskolan i Stockholm när jag tar studenten 2022. Jag har läst att en av behörighetskraven är att man ska ha läst Moderna språk 3, och dessutom krävs minst C i betyg. Jag går i teknik just nu, därför har Moderna språk inte varit ett krav. Jag undrar då...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Saga 18 år

   Hur funkar extra meritpoängen?

   Hej! Undra bara hur de extra merit poängen exakt funkar. Man kan ju max få 2,5 merit, betyder det att om jag nu ex får A i engelska 7 så kommer de inte räkna in mina lägre betyg i ex spanska 4 eller matte 5? Jag står snart vid ett viktigt val i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sara 16 år

   Natur natur eller natur kriminologi?

   Min fråga är vad är egentligen skillnaden mellan natur natur och natur kriminologi på jensen i uppsala är det några kurser som skiljer sig? För jag veta att engelska 7 är obligatorisk om man går natur natur i Jensen. Men hur ser det ut på natur kriminologi?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ene 18 år

   Ger matte spets meripoäng?

   Jag ska nu välja indvid val, jag tänker mellan kemi 2, moderna språk 3 eller matte spets. Om matte spets ger merit poäng så struntar jag i moderna språk. Men annars har jag 2 val nu. Vad tycker ni att jag bör välja eller snarare hur tycker ni att jag ska tänka här? Jag vet inte vad jag vill...

   Mikael SYV: Info om meritpoängen finns på Gymnasieguiden.se>>Om du behöver kemi 2 eller inte, beror på vad du vill söka till efter gymnasiet. På komvux kan du komplettera med kemi 2 på fem... Läs hela svaret
  • Saga 18 år

   Matte 5 eller en annan kurs?

   Hejsan! Jag vill gärna få så höga meritpoäng som möjligt, men tror inte att jag kan gå ut med ett A i matte 5. Kanske ett C. Men nu är min fråga, tjänar jag mer på att läsa en 100 poängs kurs som inte ger extra merit...

   Mikael SYV: Högre betyg i ”ett steg” till ex från C till B, eller från D till C i en 100-poängskurs ger höjning med 0.1 och meritpoängen för matte 5 är mellan 0.5 och 1,0, beroende... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga