Elev

    Hej, Om man nu pluggar på yrkeshögskola och inte lyckas få godkänt till enstaka kurs och får därmed utbildningsbevis istället för examen. Kan man läsa upp de kurserna senare och sedan få en examen eller hur funkar det? Jag tänker att det är ju bra och rekommenderad att man får ut sin examen så det kan va skönt att veta att det inte är helt kört om man inte får ut det just då. Tack på förhand! Kan arbetsgivare sen be om eller kolla ens examen utan att behöva be om de från personen i fråga?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Irish,

    det kan tyvärr inte garanteras att få läsa de kurser som ingick i en yrkeshögskoleutbildning - senare. Detta på grund av de kurserna inte längre ges. Yrkeshögskoleutbildningar beviljas att starta några få gånger, ibland endast ett par gånger och det är inte ens säkert att andra "omgången" av samma utbildning kommer att starta (det kan t.ex bli för få sökande, lärarbrist eller ngt annat som gör att utbildningen ej startar). 
    Vissa yrkeshögskoleutbildningar går på många orter och har många beviljade starter - för flera år framåt, som t.ex YH till Tandsköterska, och då finns det pågående kurser, men då blir det nästa fråga: kommer just du antas till kurser inom utbildningen? 
    Det är inte alla kurser inom sammansatta utbildningar som kan ges som fristående kurser. Du kan dock alltid kontakta utbildningsanordnare med din fråga. Jag tror du får svar att "det beror på" eller "att vi får ta och titta på det om det blir aktuellt i framtiden.." alltså inga tydliga svar, inga löften på att få lov att gå fristående kurser. 
    Mitt förslag är att i fall man gick en YH-utbildning men ej blev godkänd på alla ingående kurser, att söka till samma utbildning igen (eller till en liknande utbildning) och i fall man kommer in, försöka få vissa av sina tidigare kurser "tillgodoräknade" och korta på så sätt sin utbildning för att snabbare kunna bli klar och kunna få ut yrkeshögskoleexamen.
    Du kan annars ställa din fråga till MYH eller till de utbildningsanordnare (de YH-skolorna) som erbjuder utbildningar inom relevant för dig kunskapsområde.
    Allmänt gäller:
    yrkeshögskoleutbildningar kan ha olika innehåll även om de har samma namn. Kursinnehåll i yrkeshögskoleutbildningar kan ändras från ett antagningsomgång till nästa ganska mycket. Att exakt samma kurser skulle ges (inom yrkeshögskola) flera år senare, kan inte garanteras. Saken är den att YH-utbildningar "följer" arbetsmarknaden och förändras snabbt, utifrån arbetsmarknadens behov.
    Jag vill också tillägga att det går många ggr få jobb på grund av de enskilda kurserna man läste inom yrkeshögskola; det är inte alltid nödvändigt att få ut yrkeshögskoleexamen, men så klart är det bättre att uppnå kraven och få ut sin examen! 
    Har man inte uppnått examenskrav och inte kan komplettera för att få ut examen, försöker man få jobb på de befintliga meriter. Och som jag nämnde ovan, kan man söka till samma eller till liknande utbildningar på nytt och om man blir antagen, kan man försöka tillgodo"göra"/räkna sig de betygen man redan har och på så sätt korta ner sin utbildning, så att man bli klar snabbare.

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga