1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Elin!
    Ordet du undrar över kommer från latinet "alumnus" som kan översättas som lärjunge eller elev.
    Som det ordet används i svenska språket nu för tiden, så menar man oftast att man blir "en alumn" när man har studerat färdigt vid i första hand universitet (eller högskola) men även efter avslutade gymnasiestudier. En alumn - är alltså en före detta elev vid något lärosäte.
    Dock i första hand (eller i alla fall oftast) menar man "en person som tidigare studerat på universitetet"; ibland kan man även mena "personer som tidigare varit anställda vid universitetet".
    Flera av de svenska universitet har nätverk för sina alumner. Men även andra skolor, t.ex gymnasieskolor kan också ha kontakt med sina f d elever och även främja kontakt alumner emellan, när de kommunicerar med varandra utan skolans inblandning.
    Ordet "alumner" används dock betydligt oftare utomlands, bland annat i USA och Storbritannien - i de länderna där universiteten under mycket lång tid har aktivt jobbat med sina alumnverksamheter.

    Frågor och svar taggade med 'social omsorg' (1 st.)

    • Anna

      Hur blir man enhetschef?

      Hej! Jag har arbetat inom omsno ca 25 år och är intresserad av att bli enhetschef. Har dock bara 2 årigt gymnasium utan matte. Vad behöver jag läsa? Finns det möjlighet att utbilda sig till enhetschef utan att behöva läsa matte? Mvh Anna

      Liselotte: : Hej Anna,enhetschef är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken, alltså finns inga strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Det är den bedömning som de som anställer gör, som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga