Marcus
    Om man vill bli brandman i framtiden, vilket gymnasie program ska man gå då?
    Behöver man plugga vidare efter gymnasiet för bli brandman?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Marcus, om yrke BRANDMAN läs på http://www.framtid.se/profession/brandman/.

    En eftergymnasial utbildning i skydd mot olyckor är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Utbildningen är studiemedelsberättigande.

    Efter utbildningen har man möjlighet att arbeta som brandman inom den kommunala räddningstjänsten. Utbildningen kan också leda till andra arbeten inom räddnings- och säkerhetsområdet, i kommunal, statlig eller privat sektor.

    Utbildningen anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den finns i Revinge utanför Lund och i Sandö, norr om Härnösand. Den kan även läsas på distans. Kontrollera antagningskrav och ansökningsdatum med utbildningsanordnaren.

    Utbildning för räddningsinsats är en grundutbildning för brandmän med deltidsanställning. På MSBs hemsida finns mer information om utbildningen.

    Myndigheten anordnar också vidareutbildningar som vänder sig till anställda inom kommunen som arbetar med säkerhetsarbete, tillsyn och kommunal räddningstjänst. Utbildningsprogram finns inom Samhällsinriktat säkerhetsarbete, Räddningstjänst samt Tillsyn och olycksförebyggande verksamhet. Programmen är uppdelade i olika kurser.

    Vissa utbildningar kan även läsas på distans.

    Kommunerna beslutar själva om vilka krav som gäller för anställning inom sin respektive räddningstjänst. Det gör att kraven för att bli anställd inom en kommun kan skilja sig från antagningskraven på utbildningen. Ofta är kraven för anställning högre än de som ställs för att bli antagen till utbildning. Kontrollera därför anställningskraven med den kommun som du är intresserad av att arbeta inom.

    Räddningsdykare utbildas i Stockholm och Göteborg. Utbildningen vänder sig till personal inom den kommunala räddningstjänsten som antagits för utbildning till räddningsdykare.

    ***

    Gymnasieprogram som rekommenderas i först hand är BF /Barn&Fritidsprogrammet/.

    Mvh
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'vvs-&fastighet' (3 st.)

    • Carl

      VVS-Ingejör, kan man endast läsa Mattte 2?

      Jag läser i ettan på VVS och Fastighetsprogrammet. Jag skulle kunna tänka mig bli VVS-Ingenjör i framtiden och har sett att man behöver läsa till Matte 2 för att komma in på yrkeshögskolan. Jag vet att man kan läsa till Matte, Svenska och Engelska för att få högskolebehörighet. Går det bra...

      Anna: : Hej Carl;om din skola kan erbjuda dig läsa matte 2, så kan du läsa den kursen. Du behöver inte samtidigt läsa svenska 2,3 och/eller engelska 6, om du inte vill. Det är inte ett... Läs hela svaret
    • Yus

      Hoppat av gymnasiet måste man läsa 2500 för att söka högskola ?

      Måste jag har 2500 poäng för att söka till högskolan om jag hoppat av gymnasiet ? Kan jag inte läsa upp grundläggande behörighet + särskilda behörighet och få snitt betyg från komvux ?

      Melina: : Hej Yusra! Nej du behöver inte ha godkända betyg i 2500 för att vara behörig till högskola/universitet. Det du behöver är följande: Gemensamma krav... Läs hela svaret
    • Marcus

      Angående vvs och fastighets programmet?

      Hej! Går rakt på sak och kanske en konstig fråga men endå!(; Om man går vvs och fastighets programmet lär man sig allt från början då? Eller förväntar sig läraren/lärarna att man ska ha en del kunskap innan man kommer? Kan inte mycket om vvs, men vill givetvis lära mig! Tacksam för svar!

      Milla : : Hej Marcus! Du behöver inte kunna någonting om VVS, när du söker VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet. Du får lära dig allt från början. Du behöver inte vara... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga