Maja
    Alla mina vänner vet vad de ska gå för gymnasium, men inte jag. Mina bästa ämnen är Svenska och Engelska. Jag har funderat på ekonomiprogrammet med inriktning juridik, men är rädd för att det blir så väldigt stillasittande. Jag är väldigt aktiv på min fritid och skulle aldrig klara ett jobb framför en skärm.
    Sen har jag också funderat på att gå Lärarhögskolan och bli lärare i Svenska och Engelska.
    Mitt drömjobb skulle vara författare, eller någonting inom film, typ skådespelerska, regissör eller manusförfattare. Finns det någon linje för det? Jag vet att Estetiska har teaterlinje och sånt, men om man vill vara regissör?
    Nu i nian hade vi prao, då var jag på lokaltidningen. Det var väldigt kul men, precis som jag trott, var det något alldeles för stillasittande för mig.
    Som du kanske fattar har jag många bollar i luften, vilket ger mig så mycket ångest, för jag har ingen aning om vad jag ska välja.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Maja!

    Du skriver att alla dina kompisar vet vad de ska välja... det kanske är så, eller så kanske de säger att de "vet", men ändå är ganska osäkra... och än finns det tid.

    Du behöver inte bestämma dig fram till sista dagen i Omvalsperioden på våren. Under omvalsperioden är det helt OK att helt ändra sitt gymnasieval. Man behöver inte ändra, men man kan göra det. Därför har du ännu ganska gott om tid.

    Jag antar att du vet att det är bra att gå på Öppna hus och besöka mässorna, boka prova-på /"Skugga"/ på gymnasiet är också en jättebra idé! Då kan du bli elev för en dag och t o m testa äta lunch i gymnasieskolans restaurang! :)

    Gör gärna Test på gymnasieguiden.se>>

    Du nämner att du är intresserad av film - kika gärna på vilka olika "filmyrken" som finns>>

    Det finns några gymnasieskolor i Sverige som specialiserar sig på Film, bl a är det Stillerska>>

    Folkuniversitetets-gymnasium-i-trollhattan>> finns det profil "film" som man kan välja på Estetiska programmet.

    Kulturama-gymnasium>> kan man välja profil "filmare" på Estetiska programmet.

    Vad man går för program på gymnasiet är viktigt men inte helt avgörande för ens framtid. Väldigt stor roll spelar hur du pluggar hemma och vad du gör utanför skolan. Din Hobby kan bli ditt framtida jobb!

    Kika på de olika yrkena på www.framtid.se och hör av dig igen när du har valt några yrken som du fastnar för!

    Bästa hälsningar

    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'LSS' (3 st.)

    • Elin

      Vad bör jag plugga?

      Hallå! Jag vill gärna plugga någonting men är inte riktigt säker på vad. Jag vet att jag vill jobba med människor på olika sätt, jobbar just nu på ett LSS boende för vuxna med hade även kunnat tänka mig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent. Vet att...

      Mikael: : Hej Elin, du skriver att du kan tänka dig att jobba på HVB hem, boende för ensamkommande, fritids eller elevassistent och det är ganska brett. Elevassistent är mer konkret - yrke som många har med diverse... Läs hela svaret
    • Elin

      Passar personalvetare mig?

      Hej! Jobbar just nu på ett serviceboende inom LSS men skulle i framtiden vilja plugga vidare. Vet att man inte behöver högskoleutbildning för LSS men vill plugga vidare i framtiden. Därför undrar jag om personalvetarprogrammet med antingen inriktning psykologi eller sociologi skulle vara...

      Anna: : hej Elin, om du kan hitta en person som idag arbetar med det som du i framtiden vill arbeta med och fråga den personen vad hen har för utibldning, kan du på så sätt få fram vilken utbildning du skulle kunna gå.
    • Pia

      Hur kan jag studera specialpedagogik?

      Hur eller vad behöver jag komplettera för att kunna studera specialpedagogik på distans? Jag har ej lärarbehörighet utan har undersköterska/mental gymnasieutbildning. Samt yrkeserfarenhet sedan -94 inom omsorgen, LSS Har Svenska A och B, samt Matte A från kompletterande vuxenutbildning. 100...

      Julia: : Hej Pia! Det är arbetsgivaren som bestämmer vilken utbildning som är lämplig för Metodhandledare inom LSS. Vår erfarenhet är att det är för det mesta personer med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga