1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Arabiska är ett av de många språk som klassas som ”moderna språk”; för godkända betyg i moderna språk 3&4 får man - om man inte redan för annat kurser har Max i merit - meritpoäng; om du är gymnasieelev kan du endast läsa de kurser som din skola kan erbjuda, men efter gymnasiet kan du leta efter prövningstillfällen i hela Sverige.

    Studie- och yrkesvägledare
    • toto : Min skola lät inte mig att välja arabiska som moderna språk utan jag måste ta det som modersmål. De flesta av mina vänner i en annan kommun har fått 1,5 merit bara för arabiska. Det känns obehaglig att vissa ha möjlighet för det och inte andra. Om jag efter gymnasiet ska göra prövning i arabiska kommer antagningspoängen var högre och då är bara extra jobbigt! Hoppas ni kan ge råd till mig
    • toto : Om jag skulle haft dessa merit skulle jag lätt komma in i min dröm utbildning. Så varför ska många ha dessa merit medan andra kan inte göra det. Är mycket bekymrad
    • Milla : Moderna språk och modersmål är Olika ämnen och behörighet för lärare är också därför olika. Din skola har kanske ej behörig lärare i arabiska som moderna språk... du kan uppnå Max i merit genom eng 7 och högre mattekurser.
    • toto : Ja men engelska 7 och matte spec är svåra ämnen till skillnad från arabiska som är lätt för mig. Varför ska min skola inte ha behörighet till det medan andra skolor har det. Är väldigt orättvist. Men varför får jag inte åka till någon skola som erbjuder arabiska som moderna språk och kunna därmed göra prövningen och få merit poäng? Hoppas ni förstår hur besviken och bekymrad jag skulle läsa min drömutbildning om jag hade dessa meritpoäng. Känns det inte som orättvist system?
    • Milla : Det är mycket som är orättvist inom utb.systemet. Jag håller med dig. Men vi på Fråga syv kan inte ändra reglerna. Du kan kanske byta till en annan skola som erbjuder läsa arabiska 3&4?
    • toto : Jag går nu på tredje året och läsåret är snart slut. Jag fick veta att min kompis har förra året gjort prövning i arabiska och fått direkt 1,5 meritpoäng. Därför vill jag veta om jag kan också åka nånstans och göra prövningen. Tack för att du svarar på mig
    • Milla : Som gymnasieelev får du endast läsa kurser eller göra prövningar på eller via din skola, alltså om din skola ”skickar” dig för att göra prövning men jag tror inte din skola kommer göra det: det är dyrt och besvärligt för din skola och det är inte din rättighet att få det, tyvärr.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga