Anonym 25 år

  Hej Jag har fått min examen (samhällprogrammet) med ett merit runt 17/50 men så tänkte öka mitt meritvärde för att komma in på juristutbildningen. Har läst engelska 7 och matte 3b. Nu tänkte läsa moderna språk för att få 0/5 merit men undrar kommer moderna språk 1 och 2 ändra mitt meritvärde? Eller det är bara de kurserna som ger merit kan ändra examen? För att jag kan inte hoppa och läsa moderna språk3. Tänkte läsa 1-3 på komvux. Matte 4 är också ett bra val men jag läste matte 3b men jag borde lösa 3c för att förstå matte 4. Jag tycker att jag kan ha större chans genom betyg än högskoleprovet. Vad tycker ni? Ska jag satsa min tid på att göra högskoleprovet eller göra prövningar? Har en del kurser med betyget C så tänkte läsa moderna språk plus göra prövningar. En till sak är det svårt och klara juristutbildningen? MVH

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anonym, :)
  du kan både göra högskoleprovet och samtidigt försöka höja ditt meritvärde. Du behöver inte välja endast ett sätt att komma in på juristprogrammet. Om du idag har meritvärde på 17.5 och där är 2.0 meritpoängen inkluderade, då har du snittbetyget på 15.5, vilket är lite över "alla C-betyg". Skulle du få A i betyg i moderna språk 3 eller i matematik 4, kommer ditt nya meritvärde bli cirka 18.2 vilket troligtvis inte ens på långa vägar räcker för att komma in på juristprogrammet som brukar ha hög antagningsgräns. Om du höjer från betyget C till A i en 100poängskurs (t.ex om du gör prövning i matematik 1a eller 2a) då höjer du ditt jämförelsetal och med det också ditt meritvärde med + 0.2. Du behöver alltså höja dina betyg i ett stort antal kurser (minst 10-12 olika kurser och i alla de få A i betyg) och först då så kanske du får en rimlig chans att komma in på juristprogrammet. 
  Antagningsgränserna är inte permanenta, utan ändras. Om utbildningen blir mer populär och får fler sökande som har höga meriter, då går antagningsgränsen upp. Det finns sakkunniga som tror att antagningsgränserna kommer att gå upp (bli högre) på grund att det blir framöver lite lättare att få högre betyg i gymnasiala kurser (på grund av ändrade riktlinjer för betygssättning). 
  ***
  Du frågar också om det är svårt att klara juristutbildningen? Jag antar att du med "juristutbildningen" menar juristprogrammet som är en utbildning på 4.5 år på heltid på universitetsnivå. Om det blir svårt för just dig att klara den utbildningen kan inte jag svara på för jag vet ju inte vilken studiekapacitet du har. Mina råd till dig blir att du kontaktar studerandeambassadörer som själva läser juristprogrammet nu och pratar med dem (se om du hittar kontaktuppgifter till studerandeambassadörer på utbildningarnas egna webbplatser; och i annat fall fråga studievägledare på de institutioner där programmet ges om hur du kommer i kontakt med de som nu studerar på juristutbildningen; fråga också om du kan bli "student för en dag" och delta i utbildningen, sitta på föreläsningar under en hel studiedag - ibland kan man få göra det så fråga gärna om det på institutionerna där utbildningarna ges). Du kan också se om du kan komma in på någon juridisk kurs på högskolenivå, en enskild/fristående kurs, alltså och då kan du testa läsa juridik på högskolenivå. 
  Du kan också ta och kika på utbildningar inom yrkeshögskola. T.ex kan man inom yrkeshögskola utbilda sig till Paralegal, se exempel på utbildningar (de går i 2 år på heltid):
  utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal
  utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/paralegal

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga