S

    Jag har nyligen avslutat min utbildning på barn och fritidsprogrammet som lärling och är intresserad av att studera vidare till yrkeslärare inom detta ämne. Behöver jag läsa mig till lärarexamen först eller räcker det med endast gymnasieutbildning? Hur stort är behovet av yrkeslärare på barn och fritidsprogrammet, finns det mycket tillgångar till jobb?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sanna!
    För att bli behörig yrkeslärare måste du få ut legitimation och för det behöver du ta examen från yrkeslärarprogrammet. När det är lärarbrist kan även obehöriga lärare få undervisa (tyvärr). det borde inte finnas lärarbrist, menar jag! :(
    Jag tror du behöver jobba som barnskötare i några år innan du skulle kunna få jobb som obehörig lärare eller komma in på yrkeslärarprogrammet.
    Inför antagning till yrkeslärarprogrammet görs en bedömning om huruvida sökande har breda och omfattande kunskaper inom det yrke som de vill bli yrkeslärare inom. Var yrkeslärarprogrammen ges - kan du se på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=yrkeslärare - och du behöver även ha Grundläggande behörighet till högskolestudier, alltså gymnasieexamen + godkända betyg i svenska 2, 3 och engelska 6.
     Min erfarenhet är att utan minst 2 års anställning som barnskötare kommer man ej bedömas ha de förkunskaperna som krävs för att kunna komma in på yrkeslärarprogrammet. Men kika gärna på utbildningarnas egna webbplatser och prata med studievägledare på yrkeslärarprogrammet.
    Ju mer erfarenhet inom yrket man har + all utbildning man har som är relevant inom den aktuella branschen är "av godo" vid bedömning om du kan bli antagen till yrkeslärarprogrammet.
    T.ex finns det yrkeshögskoleutbildningar till specialistbarnskötare (som brukar gå på halvtid under 2 år) - som du gärna får kika på:
    yhguiden.se/resultat?Education.text=specialistbarnskötare

    angående arbetsmarknaden för yrkeslärare på BF
    BF ges på många gymnasieskolor. Just nu (slutet av aug 2020) ser jag att det programmet ges på cirka 200 olika gymnasieskolor.
    Utbildningar till barnskötare finns också för vuxna - t.ex inom komvux, på folkhögskolorna och inom yrkeshögskola (inom yh är det till Specialistbarnskötare som man kan utbilda sig).
    Enligt de uppgifter vi har är det lätt att få jobb som yrkeslärare och förblir så även inom de närmsta åren.

    Frågor och svar taggade med 'uska' (4 st.)

    • Anna

      gamla betyg uska?

      Jag vill bli usk och har några gamla betyg från komvux. Läste där 2000/2001 tror jag. kan jag använda dem kurserna när jag nu ska läsa till usk så jag slipper läsa några kurser? Det är kurser inom medicin och hälsa och sånt.

      Daniel: : Hej Anna,för att kunna få jobb som Undersköterska krävs det /i alla fall ännu inte../ någon legitimation och arbetsgivare kan, om hen vill, anställa vem som... med vilken tidigare utbildning som helst.... Läs hela svaret
    • Frida

      Vilka förkunskaper krävs för att gå en undersköterskeutbildning?

      Om man inte har fullständiga betyg från grundskolan, bara godkänt i svenska, behöver dom andra kärnämnena läsas upp innan man kan börja på en vård utbildning?

      Mikael: : Hej Frida! Gäller det en vuxen person (över 20 år) eller gäller det en yngre person (under 19 år)? Det är skillnad. På komvux (från 1 juli det... Läs hela svaret
    • Osama

      läsa två program på gymnasial nivå?

      Hej Jag är klar med naturvetenskapsprogrammet för två år sen. Nu tänkte jag läsa vår och omsorg programmet på distans. Går det bra att ha två gymnasieprogram samtidigt? Tack

      Milla : : Hej! Jag ser att du är 23 år och du är därför för gammal för att läsa på gymnasiet. Från 1 juli det kalenderår som du fyller 20 år är det komvux i den kommunen där du är folkbokförd, som du vänder dig till om du vill... Läs hela svaret
    • Evelina

      Ett F i betyg USKA?

      Hej! Jag har precis läst USKA på distans via komvux och har fått ett F i medicin 1 som ligger på 200 poäng. Blir jag fortfarande utbildad undersköterska med det betyget eller måste jag läsa upp den kursen igen för att bli "godkänd" undersköterska?

      Milla : : Hej Evelina! Det är upp till din blivande arbetsgivare att bestämma om du kan få jobb som undersköterska med eller utan betyg. Vi sammanställde info om det på http://www.fragasyv.se/info/underskoterska där framgår det av svar från... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga