1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ida,
    med "basår" menar du kurspaket på komvux eller studier på högskolenivå?
    Om du har godkänt betyg från komvux (E eller högre), så gäller det betyget vid ansökan till svenska högskoleutb.på olika lärosäten.

    Om du har godkänt betyg som du fick inom basåret på högskolenivå, så kan det vara olika: det är upp till varje lärosäte att svara om de accepterar betyget du fick på basåret eller inte. "Saken" här är att innehåll i "matematik 3c"-kursen på basåret på högskolenivå kan vara olika på basåren på olika lärosäten. innehållet är "liknande matte 3-kursen" som elever läser på gymnasiet eller på komvux, men behöver inte vara identisk.
    Tanken med basåren på högskolenivå är att förbereda*** till utbildningar på samma lärosäte där man läser förutbildningen:basåret. Och andra lärosäten behöver inte rakt av acceptera det betyget, utan kanske vill att deras antagningsgrupp tittar på innehåll i just den kursen som du läste för att sedan ge svar om de kommer bedöma dig som behörig.

    Förslag: sök de högskoleutbildningar du vill komma in på och vi får hoppas att du blir bedömd som behörig eller se om du hittar var du kan göra prövning i matematik 3 (3b eller 3c). Sök till komvux - läsa matematik 3b eller 3c. På heltid kan man läsa hela kursen på fem veckor.

    *** - därför kallas basåren på högskolenivå för "för-utbildningar".

    Frågor och svar taggade med '#yrke' (2 st.)

    • Jossan

      Kan jag bli flygledare?

      Hej! Jag kommer snart att utreda mig för ADHD och undrar om jag kan bli flygledare efter att jag (troligen) fått diagnosen.

      Anna: : Hej Josefin!Det vi vet om yrket Flygledare berättar vi på framtid.se/yrke/flygledareVad gäller diagnoser, så kan det handla om grad, omfattning och medicinsk prognos. Det finns förhoppningsvis medicinering... Läs hela svaret
    • Alice

      Vilken utbildning krävs?

      Hej! Jag skulle vilja jobba med kriminellas beteende och brott och liknande men vet inte riktigt vilken utbildning som krävs. Jag vill dock inte jobba med utredningen av brott som t.ex. en kriminolog gör, utan mer åt det psykologiska hållet. Jag har hört talas om begreppet...

      Anna: : Hej Alice, kika gärna på yrke/psykolog >>. Exempel på specialiseringar som en psykolog kan ha är bIand annat: relationspsykolog, parpsykolog, skoIpsykolog, stresspsykoIog, sportpsykolog... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga