Josefine

    Hej! Min lillasyster ska börja andra året på handel och administration. Efter gymnasiet skulle hon vilja läsa till paralegal eller hud- och spaterapueft. Hon undrar nu vilka kurser man behöver för att läsa dessa på yrkeshögskola. Behöver man exempelvis läsa till engelska 6 och matte 2? Eller är det andra ämnen man måste ha?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej,

    info om yh till paralegal finner man på yhguiden.se/resultat?Education.text=paralegal
    Behörighetskraven kan ändras; det vi vet idag är att det krävs - godkända betyg i Svenska 2, Matematik 1, Engelska 6 samt Samhällskunskap 1, eller motsvarande kunskaper. Det kan ibland stå "matematik 1b eller 1c"; och på Handels-och admin.programmet läser man en lättare kurs Matematik 1a; därför råder jag läsa matematik 2a (detta för att inte bli fortsorterad från antagning till yh Paralegal pga för lite matte). 

    Yrkeshögskola kan ibland ta in Obehöriga
    För dig som inte uppfyller de formella kraven på behörighet finns ändå en möjlighet att bli antagen via validering för reell kompetens. Om du åberopar reell kompetens kan du behöva tillhandahålla ytterligare ansökningshandlingar och/eller komma på ett valideringsprov på skolan.
    Jag rekommenderar dock att försöka uppfylla alla behörighetskraven. Man kan inte räkna med att - som obehörig - bli antagen. Men, om man inte är behörig, men väldigt intresserad av vissa yrkeshögskoleutbildningar, är det då lönt att söka alla dem; för att inte missa möjlighet att komma in. Man ska, alltså, inte avstå från att söka till yrkeshögskola pga man är obehörig. 
    Det finns ingen begränsning ang. hur många olika yrkeshögskoleutbildningar man kan söka samtidigt; och man kan samtidigt också söka till högskola, folkhögskola, KKU och/eller söka jobb. 

    Info om yh till Hud- och SPA-terapeut finns på yhguiden.se/resultat?Education.text=hud- - och behörighetskraven kan, som sagt, ändras; det kan också finnas vissa skillnader på vad varje utbildningsanordnare kräver för Särskilda förkunskaper; och yrkeshögskola kan ta in obehöriga. De särskilda förkunskaper som brukar krävas är - godkända betyg i Naturkunskap 2 och svenska 2 (eller i stället för svenska 2 - i SAS, svenska som andraspråk 2). 
    Betyget i Naturkunskap 2 kan ersättas av Biologi1, Kemi1 och Fysik1a (sammanlagt av de 3 kurser) eller om man har examen från Vård- och omsorgsprogrammet eller från Naturbruksprogrammet så brukar man inte behöva läsa Nk2 (då ett antal kurser på VO och NB med godkända betyg brukar ersätta nk2).

    Frågor och svar taggade med 'bankchef' (3 st.)

    • Hej

      vägen till bankchef?

      Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

      Anna: : Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
    • Mary

      Kan man bli spelutvecklare och civilekonom om man går teknik?

      Hej! Kan man bli civilekonom och spelprogrammerare om man går teknikprogrammet? Jag ska börja på teknikprogrammet inriktning systemutveckling, och jag är intresserad av att jobba med något av jobben.

      Liselotte: : Hej Mary,i teknikprogrammet ingår det kurser som krävs för särskild behörighet till utbilningar som leder till de jobben som du är intresserad av, så - ja, om... Läs hela svaret
    • Mary

      Vad är skillnaden på nationalekonom och civilekonom?

      Ja, som rubriken lyder. Vad är skillnaden? Jag skulle gärna vilja bli bankchef (jag vet att man dock behöver arbeta sig upp till det) men vilka kurser behövs för att bli bankchef? Kan man studera på estet för att sedan bli det eller är det bara ekonomi?

      Anna: : Hej Mary, Civilekonom kallas man om man tar examen från civilekonomprogrammet, som är en heltidsutbildning på högskolenivå i 4 år. Läs gärna mer om yrket... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga