Piya
    Hej alla!! Just nu arbetar jag som assistent inom myndigheten. Jag är sugen på att plugga vidare för att man ska kunna få annan utmaning, förhoppningsvis annan position eller helt annat jobb (högre lön är ett plus). :)

    Jag intresserar att arbeta liksom att ge råd, information, bland annat med administrativa uppgifter. Jag kan tänka mig att jobba med människor, studenter och även nyanlända. Till exempel arbetsförmedlare.

    Jag har kandidat examen från mitt hemland som bedömas att utbildningen motsvarar till nivå och omfattning svensk kandidatexamen med engelska som huvudområde bland annat psykologi. Därför fick jag mitt nuvarande jobb.

    Nu har jag några frågor till er att...... :-)
    1. hur är det skillnad mellan beteendevetenskap, sociologi och socionom program?

    2. Från vad jag vill jobba på framtiden vilket program tycker ni att passa mig bäst?
    (Även om har jag läst några psykologi kurser men jag kan inte tänka mig att plugga vidare hel psykologi program :( det är ganska svårt, tycker jag)

    3. Finns möjlighet att man ska kunna komplettera vissa kurser till, för att få annan kandidatexamen? (Alltså beteendevetenskap, sociologi eller socionom)
    4. Eller tycker ni att jag får kämpa hårt med magister program eftersom jag har kandidatexamen redan? Vilket programmet som ni tycker att det är relevans med min kandidat?
    5. I mitt hemland med denna examen kan man arbeta som SYV med, men jag tycker inte att det funkar i Sverige eftersom det krävs att man ska kunna svenska helt perfekt samt måste man är 'expert' med arbetsmarknads kunskap som er! :) men finns något relevans jobb som kan ge råd till folk som ni gör?

    Det är så många frågor men jag är väldigt 'lost' och har jätte svårt att hitta lösning själv därför jag bestämde mig att skriva här. Tusen tack på förhand!!

    Med vänlig hälsning
    Piya

    *Ha ganska svårt att skriva svenska, hoppas att ni förstår vad jag menar. :)

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Piya!

    Du har hög utbildning från ditt hemland som du säkert kan få ett annat jobb "på" redan nu, även utan att studera mera,

    t.ex är det inte omöjligt att du får jobb som Arbetsförmedlare>>där dina språkkunskaper kommer säkert till bra användning. Du kan även söka och få jobb som Lärare>> bl a som Modersmålslärare>> och/eller som lärare i samhällskunskap, t.ex. Det är brist på behöriga lärare och man kan därför få ett läsårs vikariat som obehörig lärare. Sedan kan man bestämma sig om man vill stanna i skolan och försöka bli behörig lärare eller om man vill gå vidare till något annat jobb. Som lärare kan man sedan söka tjänster som Rektor>> (kanske först som Biträdande rektor och sedan som Skolledare/rektor).

    Jag vet inte på vilken myndighet du arbetar idag. Men titta på Utredare på FK>> yrket.

    Så första delen av mitt svar (ovan) handlar om att du redan nu, utan någon vidareutbildning, kan få ett annat jobb.

    *** *** ***

    Nästa fråga är - om du vill studera, vad bör du studera? Du frågar om skillnaden mellan beteendevetenskap, sociologi och socionom?

    Socionomprogrammet leder direkt till jobbet som Socialsekreterare>> och på sikt kan man bli Kurator>>, Samtalsterapeut eller Psykoterapeut>> (både Psykolog>> och Socionom kan vidareutbilda sig till psykoterapeut).

    Läser man sociologi eller beteendevetenskap på högskolenivå (kandidat eller master) kan man senare få jobb inom "personalhantering", t.ex som Personalansvarig>> eller bli Forskare>> och/eller Högskolelärare>>

    Det finns inte väldigt skarpa och tydliga gränser mellan de områden som du är intresserad av. Det finns inte heller något jobbgaranti. Tyvärr så finns det exempel när personer med 2 (och t o m 3 olika högskoleutbildningar) är arbetslösa eller arbetar med någonting helt annat än det som de har utbildat sig till /exempel: en Marinbiolog>> som arbetar som Lastbilschaufför>>).

    Att man har hög utbildning innebär, tyvärr, inte per automatik att man får jobb som motsvarar den utbildningen (eller något jobb över huvudet taget). Det är inte roligt att skriva om det, men jag känner att jag måste göra det, för att ge dig en realistisk bild av vad som i värsta fall kan hända.

    Det kan vara fördelaktigt för dig att behålla ditt nuvarande jobb och läsa samtidigt på distans. Kanske gå ner till deltid om det är möjligt. Nästa fråga blir i så fall vad finns det för utbildningar som man kan läsa på deltid och/eller på distans?

    *** *** ***

    Jag föreslår att vi gör så här: du läser om diverse olika yrken - på www.framtid.se

    och jag samråder med kollegorna och återkommer. Du kan också boka tid med SYV på komvux och med Studievägledare på den närmsta högskola/universitet för att diskutera vilka studier som skulle vara mest passande i din situation. Du kan också alltid ställa nya frågor till oss.

    Yrken som jag i första hand rekommenderar att du tittar på är: Konsumentvägledare, Kommunvägledare, Informatör, Kommunikatör, Rådgivare, Resesäljare.

    Vänliga hälsningar och vi hörs! ;)

    Julia SYV

     

    • Julia : Perfekt! Vi på Fråga SYV är alltid mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Lycka till! ;)
    • : Hej Julia! Tusen tack för snabbt och super tydlig svar! :) Jag uppskattar jätte mycket. Nu vet jag att vad ska jag göra faktiskt. :) Jag håller med dig att man får hålla sitt jobb medan man pluggar eller söka annat jobb. Absolut, att plugga distans som du har nämnt är också bra ide! Tusen tack igen för tips och råd. :)
    • Julia : Undersök även möjlighet att ta TJÄNSTLEDIGT för studier. I stället för att säga upp sig, kan man ta "tjänstledighet". Man måste i så fall ha fast jobb, inte behovsanställning eller vikariat. Och om man har "fast jobb", har man rätt att ta tjänstledighet för studier. Fördelen är att man alltid kan gå tillbaka till det jobbet efter studier eller om man avbryter sina studier. Däremot om du säger upp dig, och sedan inte får ngt. annat jobb - kommer du att ångra att du sa upp dig. Ännu en fördel är att man kan "sommarjobba" och "extrajobba" på sitt jobb (där man är tjänstledig ifrån) under tiden man läser. Arbetsgivare kan inte säga Nej, utan är skyldig ge tjänstledighet för studier i fall man har fast jobb. Dock kan du behöva meddela i god tid (så att arbetsgivaren har möjlighet att hitta ersättare för dig för den tiden du ska studera).
    • : Absolut! jag ska kolla upp det. :) jag tror att det finns möjlighet. Just nu håller jag på att läsa på framtiden.se den länken som du gav mig. Tack så mycket igen!
    • Julia : www.framtid.se finns det massor med yrkespresentationer - typ 3 ggr så många som på arbetsförmedlingens sida. Man kan få inspiration och även rena "fakta" om olika yrken... och hittar du inte ngt. yrke på sidan där, hör av dig! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'preliminär' (7 st.)

    • Faith

      Vad betyder den rosa färgen på antagningsstatus?

      Hej, igår hat vi fått antagningsstatusen och jag det fanns en grön där man är preliminärt antagen o en rosa o vit, jag undrar vad dem andra färgerna betyder?

      Anna: : Hej Faith, vi vill hjälpa dig men vi kan inte sådana detaljer som du frågar om; olika gymnasieantagningskanslier använder olika antagningssystem. Olika färger kan användas... Läs hela svaret
    • Iris

      Hur mycket höjer man sig på sista terminen?

      Hej! Jag har valt mitt preliminära val och mina poäng är 307.5. Södra Latin hade förra året gränsen 325 och har nu på de preliminära valen 300. Höjs betygen så pass mycket eller är det folk som har det som andra val, med högre betyg, som kommer in? Min fråga är alltså, är det stor chans för mig...

      Milla : : I genomsnitt brukar betygen höjas med 10 betygspoäng, men hur det blir i detta fallet vet ingen ... Det du kan göra är endast att försöka få så höga betyg du kan i slutet av maj plus att öka antal alternativ i ditt gymnasieval under omval.
    • Jessica

      Behörighetsgrupp vid preliminära ansökning?

      Hej, jag är väldigt förvirrad just nu. På behörighetsgruppen på min ansökan så står det bara att jag är 'behörig' vad menas med det? Är jag tillfälligt antagen eller inte? Jag har alltid trott att det var antingen 'ej antagen' eller 'antagen', men det visade sig att 'behörig' finns också....

      Julia: : Hej Jessica! är det ansökan till gymnasiet du menar? Preliminär antagning till gymnasiet spelar ingen roll. men om du är nyfiken, ta ditt antagningsbesked till Syv på din skola,... Läs hela svaret
    • Linnea

      Vad händer med mitt gymnasieval?

      Om jag till exempel får A på alla ämnen på hösterminens betyg (den som ska sättas snart), och söker in på ett gymnasium och kommer in på den. Vad händer om jag inte orkar "kämpa" för att hålla kvar betygen på A nivå, och istället sjunker till E nivå på alla ämnen. Kommer det att påverka...

      Milla : : Det är vårterminensbetyg som gäller och elever brukar i genomsnitt höga med 10 betygspoäng från höst till vår. Om du får mycket lägre betyg på våren riskerar du förlora din preliminära plats. Mvh Milla SYV
    • Bianca

      Kan man komma in på ens förstahandsval trots preliminära?

      Jag fick precis reda på att jag inte kommit in på mitt förstahandsval (kom in på det andra). Tydligen hade intagningspoängen höjts rejält sen förra året. Men min fråga är om jag (om jag höjer mitt meritvärde) kan komma in på slutgiltiga antagningen ändå? Eller på reserven?

      Lena: : Hejsan, svårt att säga - preliminära antagningspoängen är inte alls ett säkert antagningsbesked utan bara ett resultat av första valomgången utifrån höstterminsbetyget. Mycket kan hända fram till... Läs hela svaret
    • Ellen

      F i matte & svenska, finns det en chans till att komma in på HT ändå?

      Jag fick nämligen inte godkänt i matte och svenska för att jag var hemma 2 veckor sjuk nu in på slutet av terminen och jag är jätte orolig att jag inte kommer komma in på någon av programmen som jag vill gå och jag vill gärna gå antingen Hotell & Turism eller Restaurang & Livsmedel. Jag vet att...

      Lena: : Hejsan, oj, jag hör och förstår din oro och det vore väl absolut jättebra om du satt ner med din klassföreståndare och pratar igenom din studiesituation och lägger upp en plan för vad du... Läs hela svaret
    • Magnus

      Kan antagningsgränsen höjas eller sitter jag säkert?

      Jag går i årskurs nio och jag har sökt till Rytmus i Stockholm och jag har fått det preliminära resultatet. Jag har 500 poäng, medianen är 440 och antagningsgränsen är 407,5. Jag har alltså 92,5 poäng över antagningsgränsen. Om vi utgår från att jag stannar på mina 500 poäng till det...

      Fråga: : Det är jättesvårt att förutsäga. Eftersom antagningsproven på de estetiska programmen ger så pass hög poäng så handlar det nu om de elever som gjort omval och vilken poäng dom får. Att det höjs 100 poäng låter mycket, men det kan hända.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga