Saga
    Hej! Kan du förklara meritpoäng och om det spelar någon roll vilket betyg man får i en meritpoängkurs? Jag läser t.ex. Spanska 4, vad gör det för skillnad om jag får A eller C?

    Sen undrar jag också om jag får meritpoäng för naturkunskap 2 och om vilket betyg jag får där kommer spela stor roll.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Saga!
    Betyg i kurser som ingår i Examensbevis (som du får efter 3 år på gymnasiet) och som man får meritpoäng för - räknas även in i ditt Jämförelsetal.
    Jämförelsetal + meritpoäng = meritvärde

    Det är med ditt Meritvärde som du konkurrerar om plats på högskola/universitet.

    Vi tar ett exempel: vi säger att du får betyg A i alla kurser på gymnasiet med ett undantag - du får betyg C i Spanska 4.
    För det första, så läste du också Moderna språk (spanska) 3 och för den kursen får du 0.5 i merit.
    För Moderna språk (spanska) 4 får du 1.0 i merit.

    Om man har alla A betyg blir jämförelsetal 20.0 men du får C i Spanska 4 och då blir ditt jämförelsetal 19.8 i stället för 20.0.

    19.8 + 0.5 (för Spanska 3) + 1.0 (för Spanska 4) = 21.3 i meritvärde

    Ett annat exempel:
    du söker en högskoleutbildning där matte inte krävs för särskild behörighet men i ditt gymnasieprogram ingår Matte 2 (eller så väljer du att läsa Matte 2). För Matte 2 får du 0.5 i merit.

    Du har alla C betyg men "bara " E i matte 2, säger vi. Du läser fortfarande Moderna språk 3 och 4.
    Med alla C betyg får du 15.0 i jämförelsetal men E i matte 2 ger dig sänkning till 14.8. Vi säger att du läste Engelska 7 också, en kurs som ger 1.0 i merit.

    14.8 + 0.5 för Matte 2 + 0.5 för Spanska 3 + 1.0 för Spanska 4 + 1.0 för Engelska 7... MEN max i merit är 2.5 (så du kan inte, trots att dina kurser "räcker till" fler meritpoäng få fler... för att 2.5 är max.

    Ditt meritvärde räknas så här:
    14.8 + 2.5 = 17.3 det är ditt meritvärde med vilket du konkurrerar om en plats på högskola/universitet

    Med exakt samma betyg kan man få OLIKA MERITVÄRDE om man söker högskoleutbildningar med olika behörighetskrav.
    Se exempel ovan med 14.8 i jämförelsetal. Om du söker till högskoleutbildning där både Matte 2 och Moderna språk 3 krävs för behörighet - för du inga meritpoäng för de kurserna och du har då 2.0 i merit (1.0 för eng7 och 1.0 för spanska4).

    Max antal meritpoäng är alltid 2.5 men beroende på vilka högskoleutbildningar du söker - kan du få olika antal meritpoäng med exakt samma betyg.

    Läs även på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser
    och återkom om ngt. är oklart.

    Hälsningar
    Mikael SYV

    Frågor och svar taggade med 'spelbranschen' (3 st.)

    • Jullie28

      Finns det en framtid i spelbranschen för nyexade juniorer?

      Hej, Jag var lite fundersam på om min fråga kunde ställas här, men eftersom att frågan handlar om yrke så tänkte jag att det kanske funkar även fast frågan är väldigt specifik. Jag vet att spelbranschen verkar växa...

      Milla : : Hej!Det är en mycket relevant fråga, särskilt i en tid när spelbranschen fortsätter att växa och utvecklas. Spelindustrin är dynamisk och förändras... Läs hela svaret
    • Fabian

      Vad krävs för att jobba som IT-tekniker eller inom spelbranschen?

      Jag pluggar IT på Niketo i Hammarby sjöstad som är en vuxenutbildning och jag vill så gärna jobba inom IT, men varje gång jag söker efter enkla IT-jobb som Supporttekniker så får jag bara nej. Många som jag söker jobb hos kärver att flera års erfarenhet sedan tidigare, kunskaper i Active...

      Anna: : Hej Fabian. Problemet är i mångt och mycket att yrken inom det område som du är intresserad av - är "icke-reglerade", dvs finns inga Legitimatione, Körkort... Läs hela svaret
    • Emilia

      Betyg universitet?

      Varför har man betyg på universitetet? Jag har tänkt att läsa ett tekniskt basår efter studenten men undrar hur viktigt det är att få höga betyg i ämnena. Varför har man betyg överhuvudtaget i universitetet när man inte ska söka vidare med meriter?

      Julia: : Hej Emilia,på högskolor/universitet i Sverige måste man ha betyg för att veta om den studerande "klarade kursen" eller inte. Ofta är det två betyg som finns: "U" och "G" (Underkänt eller Godkänt).... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga