Angelo
  Hej, jag går andra år i gymnasiet just nu naturvetenskapsprogrammet inriktning samhälle och jag funderar verkligen ifall jag kommer behöva gå på Kemi 2 eftersom jag hade tänkt gå biologi 2 nästa år för att bli biomedicinsk analytiker. Jag kollat igenom nu igen och det står behörighet till kemi 2 är det verkligen nödvändigt? Och ifall det är kan jag ta det tillsammans med biologi 2 nästa år, går det?

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hej! du är intresserad av yrket BMA.

  Om behörighet inför BMA-programmen på svenska lärosäten
  Det finns BMA-program med olika inriktningar och på olika lärosäten och särskild behörighet till dem behöver inte vara identisk. T.ex inför den här utb.på Umeå Universitet krävs inte mer kemi eller biologi än godkända betyg i kurser på nivå 1. På andra lärosäten kan även kurserna i kemi2 och biologi2 krävas. Att läsa matte 4 är bra, även om det endast matte 3 som är kravet (bland annat för att du får i så fall meritpoäng för matte 4).
  BMA-programmet på GU kräver både kemi2 och biologi2. Men BMA-programmet på Högskolan i Kristianstad kräver varken sig kemi2 eller biologi2, utan det räcker med kemi1 och biologi1.

  Om vilka valbara kurser som din skola kan ge dig möjlighet att läsa måste du fråga på din skola. På inriktningen "samhälle" på NA är varken sig biologi2, kemi2, fysik2 eller matte 4 obligatoriska. Alla de kurser ingår som obligatoriska i inriktningen "naturvetenskap" på NA. Kan du byta inriktning och läsa naturvetenskap som inriktning? Om inte - fråga på din skola om du kan läsa både kemi2 och biologi2 som valbara kurser.

  • :

   Hej tack för så snabbt svar, jag pratade me min skola och det går att lägga till kemi 2 och så kan jag välja matematik 4 ifall jag vill men min fråga är nu vad är skillnaden på dessa olika universiteter? På umeå behövs inte kemi 2 o biologi 2 dock på GU krävs det biologi 2 kemi 2 är det bättre att läsa de extra kurser för ett bra universitet? eller räcker det med kemi 2, för att va ärlig vill jag ta det lugnt sista året för att sedan påbörja universitetet

  • Julia : Har du behörighet till fler utbildningar, har du större chans att komma in - för att du kan då söka till fler lärosäten och för varje alternativ har du en ny chans att komma in.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga