Angelo
    Hej, jag går andra år i gymnasiet just nu naturvetenskapsprogrammet inriktning samhälle och jag funderar verkligen ifall jag kommer behöva gå på Kemi 2 eftersom jag hade tänkt gå biologi 2 nästa år för att bli biomedicinsk analytiker. Jag kollat igenom nu igen och det står behörighet till kemi 2 är det verkligen nödvändigt? Och ifall det är kan jag ta det tillsammans med biologi 2 nästa år, går det?

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej! du är intresserad av yrket BMA.

    Om behörighet inför BMA-programmen på svenska lärosäten
    Det finns BMA-program med olika inriktningar och på olika lärosäten och särskild behörighet till dem behöver inte vara identisk. T.ex inför den här utb.på Umeå Universitet krävs inte mer kemi eller biologi än godkända betyg i kurser på nivå 1. På andra lärosäten kan även kurserna i kemi2 och biologi2 krävas. Att läsa matte 4 är bra, även om det endast matte 3 som är kravet (bland annat för att du får i så fall meritpoäng för matte 4).
    BMA-programmet på GU kräver både kemi2 och biologi2. Men BMA-programmet på Högskolan i Kristianstad kräver varken sig kemi2 eller biologi2, utan det räcker med kemi1 och biologi1.

    Om vilka valbara kurser som din skola kan ge dig möjlighet att läsa måste du fråga på din skola. På inriktningen "samhälle" på NA är varken sig biologi2, kemi2, fysik2 eller matte 4 obligatoriska. Alla de kurser ingår som obligatoriska i inriktningen "naturvetenskap" på NA. Kan du byta inriktning och läsa naturvetenskap som inriktning? Om inte - fråga på din skola om du kan läsa både kemi2 och biologi2 som valbara kurser.

    • :

      Hej tack för så snabbt svar, jag pratade me min skola och det går att lägga till kemi 2 och så kan jag välja matematik 4 ifall jag vill men min fråga är nu vad är skillnaden på dessa olika universiteter? På umeå behövs inte kemi 2 o biologi 2 dock på GU krävs det biologi 2 kemi 2 är det bättre att läsa de extra kurser för ett bra universitet? eller räcker det med kemi 2, för att va ärlig vill jag ta det lugnt sista året för att sedan påbörja universitetet

    • Julia : Har du behörighet till fler utbildningar, har du större chans att komma in - för att du kan då söka till fler lärosäten och för varje alternativ har du en ny chans att komma in.

    Frågor och svar taggade med 'mammaledig' (3 st.)

    • Sofie

      Distans & mammaledig?

      Hej!

      Min situation ser just nu ut såhär:
      - Gravid i vecka 23
      - Jobbar timvikarie på hemtjänst
      - Super sugen på att plugga så snart som möjligt. Kanske distans under mammaledigheten?(helst utan...

      Milla : : Hej Sofie,Tack för att du påpekade följande: "fixa html på sidan så man kan redigera sitt svar utan att formatet förstörs. mitt inlägg ser jättekonstigt ut"... jag har nu förmedlat din... Läs hela svaret
    • Anton

      högskoleprovet?

      Jag har en fråga åt en vän. Om man har läs och skrivsvårigheter får man förlängd tid på högskoleprovet eller måste man ha dyslexi?

      Anna: : Hej Anton,vi måste hänvisa till info på en av Universitets- och Högskolerådets sidor: studera.nu/hogskoleprov/hogskoleprovet-funktionsnedsattningdär det finns några länkar som leder vidare till mer info.VänligenANNA
    • Hanna

      Vilken utbildning?

      Hej! Jag fattas matte b och engelska b som det hette då jag tog examen. Jag vill verkligen utbilda mig nu. Vad finns det för alternativ för mig? Vilka utbildningar finns tillgängliga?

      Milla : : Hej Hanna,de nya kurser som motsvarar de gamla kurserna är:Matte B - Matematik 2 (2a, 2b eller 2c)ochEngelska B - Engelska 6.Du kan på komvux läsa matematik 2a och engelska 6, om du vill få samma behörighet som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga