Charlie
    Hej!
    Jag går i 9:an och funderar nu väldigt mycket på
    Vad jag ska gå. Jag vill gärna bli veterinär och då ska man väl helst gå Na men jag var på öppet hus på en Nbskola och de erbjuder även yrkesprogram med naturvetenskaplig profil. Nu är jag osäker, är den högskolebehörigheten man läser till där samma som på NA? Tänk om jag inte vill jobba med djur efter gymnasiet när jag har gått NB. Isåfall är väl NA bättre? Men jag tycker så mycket om NBgymnasiet.. HJÄLP!!

    3 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej, NA är högskoleförberedande och NB är yrkesförberedande men på alla yrkesförberedande program finns det möjlighet att få Grundläggande behörighet till högskolestudier. Om man vill även få särskild behörighet och med det kunna söka en eftergymnasial utbildning, måste man läsa på mer än heltid under gymnasiet. Kan du uppge någon utbildning eller yrke som du är intresserad av, kan jag visa på upplägget på NB. Med vänlig hälsning, Liselotte syv
    Liselotte
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Charlie, jag ser att du har skrivit i din fråga att du vill utbilda dig till Veterinär, stämmer det?
    Veterinär är en mycket populär utbildning och konkurrensen är mycket hård. Alla A-betyg i alla ämnen på gymnasiet räckte inte i år och de som kom in på Veterinärutbildnignen på SLU hade även Meritpoängen.
    Det krävdes 21.2 i Meritpoäng för att komma in. Alla A-betyg ger 20.0. Då är det ingen som inte läste kurser för Meritpoäng, som kom in i år.
    En annan möjlighet är att ha högt resultat på Högskoleprovet. Träna på högskoleprovet och göra provet gör man på sin fritid /det är alltid en lördag som provet genomförs på - en gång under hösten och en gång under våren varje år/.
    Detta om svårigheterna med att komma in på Veterinärutbildningen skriver jag om för att förklara för dig att det inte räcker att bli behörig utan man måste även hålla betygen på A-nivå i samtliga ämnen och även läsa extra kurser för Meritpoäng - för att komma in på Veterinärutbildningen.

    En mycket mer realistisk plan är att läsa matte 2a /som programfördjupande eller inom individuellt val/ och söka till ett naturvetenskapligt basår på högskola/Universitet - för att där komplettera för behörighet till Veterinärutbildningen.

    Att läsa mycket mer än heltid samt hålla alla betyg på A-nivå under tre år på gymnasiet tycker inte jag är en bra planering. Det är givetvis upp till dig att bestämma vad du vill göra.

    Det finns även andra utbildningar än Veterinär, som kan vara av intresse för dig. Se t.ex. här: http://www.yhguiden.se/utbildning/biologiska-yrkeshogskolan-skara-bys/djurvardare.

    Sammanfattning:
    det går att bli BEHÖRIG till Veterinärutbildningen på Naturbruksprogrammet. För det behöver du läsa på mer än heltid. Konkurrenser är mycket hårt och bara A-betyg inte räcker, utan man måste även läsa extra kurser för meritpoäng, vilket gör att du måste läsa på MYCKET MER än heltid och samtidigt ha alla A-betyg i alla ämnen under 3 år på gymnasiet för att ha en chans att komma in på Veterinärutbildningen.
    Högskoleprovet är en extra chans att komma in men där krävs det mycket högt resultat.
    Vårt råd är att planera för att komplettera efter NB på KomVux eller naturvetenskapligt basår - ett år längre men mycket mer realistisk planering.

    Bästa hälsningar & lycka till !
    ANNA SYV
    Linda SYV på Naturbruksgymnasiet Dingle
    Hej Charlie!
    Här kommer ett till svar:
    Det finns inget som säger att du MÅSTE arbeta med djur efter gymnasiet bara för att du har gått NB.
    Vad du vill göra efter gymnasietiden är helt upp till dig. Om du är intresserad av djur och gärna vill hålla på med det just nu, och dessutom har hittat en skola som du tror att du skulle trivas på så är väl det ganska bra?

    Möjligheten finns för dig att läsa grundläggande högskolebehörighet på NB-programmet. Hittar du sedan något som du vill vidareutbilda dig till, så kan du alltid läsa till de kurserna som krävs för att bli behörig i efterhand.

    Lycka till med ditt val!

    Frågor och svar taggade med 'rymden' (4 st.)

    • Caroline

      Vilket yrke passar mig och mitt intresse bäst?

      Hej! Det är så att jag är väldigt intresserad av att upptäcka och studera nya och olika fenomen som finns i rymden. För att upptäcka och studera olika fenomen så kommer jag förmodligen behöva experimentera mycket, samt beräkna mycket...

      Peter: : Hej, kika på framtid.se/yrke/rymdyrken och kontakta de som är experter på rymd och rymdyrken (en allmän studie- och yrkesvägledare är intet det).Vem kan du kontakta?mina... Läs hela svaret
    • V

      Kan jag skriva ett gymnasiearbete om rymden på samhällsprogrammet?

      Hej jag går i 2an på samhällsprogrammet just nu och har börjat fundera på vad jag ska skriva om på gymnasiearbetet i trean. Jag har hört att det är väldigt viktigt att man skriver om något som man är intresserad i och som man inte tycker är tråkigt. Rymden är ett ämne som jag har varit...

      Milla : : Det är mycket viktigt att få godkänt betyg på gymnasiearbete för att det i annat fall inte går att få sitt examensbevis och tema för gymnasiearbete... Läs hela svaret
    • Daniel

      Jag vet inte vad jag vill bli!?

      Hej! Jag har alltid varit intresserad av flygplan och att flyga! Men jag har höraapparater så pilot kan jag inte bli.. så jag funderade på att bli flygmekaniker/tekniker men när jag var på öppet hus på det gymnasiumet så sa dem att man behövde höga betyg och extremt mycket pluggande... vilket...

      Julia: : Hej DanieI, kika gärna på yrket vetenskapskommunikatör med rymdinriktning>> och så finns det också möjIighet för en journaIist att speciaIisera sig om skriva om FIyg- och rymd... ur... Läs hela svaret
    • Valentina

      Mycket matte i astronomi?

      Hej min fråga är om det krävs att kunna mycke matematik som astronom?

      Mikael: : hej Valentina! En astronom behöver kunna mycket matte och fysik. Det är många komplicerade beräkningar som man måste göra. Om du är intresserad av astronomi, kanske du vill kontakta Astronomisk... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga