1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Felix,
    om du vill bli behörig till högskoleutbildningar till Civilingenjör inom bygg, då behöver du bland annat godkända betyg i Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1.
    Kemi 1 läses på alla inriktningar på teknikprogrammet på gymnasiet, men matematik 4 och fysik 2 - läses, som obligatoriska kurser, endast på inriktningen Teknikvetenskap; därför måste man på andra inriktningar välja till dem kurserna.

    Om du vill läsa mot Högskoleingenjör inom bygg, så krävs det fortfarande kemi 1 och fysik 2 godkända betyg men inom matematiken kan det räcka med Matematik 3c - se exempel på utbildningen: byggteknik-hogskoleingenjor/växjö.

    Men till "byggnadsingenjör" kan man läsa inte endast på högkola/universitet, utan även på yrkeshögskolorna och även på T4, fjärde året på teknikprogrammet (för att bli gymnasieingenjör med inriktning "bygg").
    Behörighet till yrkeshögskoleutbildningar inom område Bygg, kan varjera; ex. för den här yh byggnadsingenjoer-hallbart-byggande krävs det godkända betyg i gymnasiala kurser Bygg och anläggning 1 och Matematik 2.
    Du får gärna kika på ett antal yrkeshögskoleutbildningar (hela utbudet finns på www.yhguiden.se):
    https://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/byggnadsingenjor-hassleholm

    https://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/byggnadsingenjor-mark-och-vatten-nackademin-uppsala

    https://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/byggnadsingenjor-rot

    https://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/byggnadsingenjor-anlaggning

    https://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/byggnadsingenjoer-produktion-uppsala

    Frågor och svar taggade med 'dansk' (1 st.)

    • Selina

      Vad är skillnaden danska och svenska gymnasiekurser?

      Hej har nyss kollat på vilken utbildning jag skulle vilja ta, och det står t.ex. Kemi och fysik 2,i Danmark har jag haft fysik och kemi c, räcker det och hur vet jag vad som gäller för mina andra kurser?

      Anna: : Hej Selina!Kontakta oresunddirekt.se som har specialkunskap om Danmark, bl.a om att studera i det landet och de borde också kunna förklara hur kurserna i det svenska och danska skolsystemet förhåller sig till varandra.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga