Adam 23 år
  Hej! Jag är en person som har väldigt svårt att bestämma mig för saker, så det här med gymnasieval har varit väldigt svårt. Under 9:an ändrade jag mig flera gånger(dock bara mellan två val), och till slut kom jag fram till att gå estet musik. Ganska tidigt byte jag till natur, men nu har jag kanske ångrat mig igen. Jag vet inte. Under hela terminen har jag grubblat på om jag verkligen gjorde rätt i att byta. Jag bytte för att jag kände att jag ville ha musiken mer som en hobby, och ha det lite mer utmanande i skolan. Den nya skolan jag går på gillar jag dock inte lika mycket, och jag saknar faktiskt musiken, som gjorde skolan lite roligare. Så innan jag ens börjar fundera över ett byte, undrar jag, är det ens möjligt att byta längre? Kan jag läsa igen kurserna jag missat på estet musik efter en termin?
  Är tacksam för svar!

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Adam,
  det finns inga regler kring hur många gånger man får byta gymnasieprogram.
  Det som begränsar är Plats (om det finns ledig plats där dit du vill byta) och rektors bedömning om det kommer att funka (om det finns resurser på skolan för att ge eleven extra handledning - till exempel).
  Sista gång man får söka till gymnasiet är till höstterminen det kalenderår man fyller 19 år. Då kan man vara 22 år när man tar studenten. Så - fram tills dess kan man både byta program genom att hoppa in mitt i läsåret och söka om till åk1 /konkurrera på samma sätt som du gjorde förra året/.
  Du kan, alltså följande alternativ:
  1. kontakta rektor på den utbildningen där du vill läsa och i fall plats finns, får rektor fatta beslut om det kommer att funka att du kommer tillbaka mitt i läsåret;
  2. söka till åk1 till nästa läsår /det gör du med hjälp av en Studie- och yrkesvägledare eller så kan du kontakta ditt Antagningskansli och be om lösenord/inloggning till Antagningssida/;
  3. om du kan tänka dig läsa klart detta läsår på NA och få betyg i kurserna, kan det bli lättare att byta under sommarlovet: detta pga rektor KAN fatta beslut om Individuellt anpassat program - och då kan du i stället för kurser från ES ta in dina kurser från NA in i gymnasieexamen och så fyller du på med "de rätta kurserna" från ES (Musik) under åk2 och 3.
  T.ex. om du vår betyg i Matte 1c, kan du ta det betyget in i gymnasieexamen i stället för Matte 1b (som läses på ES). Betyg i Moderna språk kan ersätta någon kurs från Estetiska programmet, som du missar under åk1, och så vidare.
  Rektor på programmet har mycket makt i frågan om att byta program, därför att det är hen som är ytterst ansvarig och måste försäkra sig om att det funkar för alla elever - både för den, som tillkommer och för dem, som redan finns inne i utbildningen samt att lärare har rimlig arbetsbelastning.
  I fall du söker till åk1 till nästa läsår (vilket du absolut kan göra, du förlorar inget på det - det är bara att tacka NEJ till platsen sen, i fall du beslutar dig för ngt. annat) - är det enbart dina meriter (Meritpoäng) som avgör om du får plats: du konkurrerar då med dina betyg från åk9 igen.
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
  Önskar dig allt väl! Återkom om du tror att vi kan hjälpa dig mer!
  Milla SYV
  • Adam Tack för svaret!
  • Adam Jag undrar även om hur brett man kan få det estetiska programmet? Hur mycket kan jag läsa av det teoretiska ämnen och hur mycket extraval kan jag göra? Vad bör jag läsa för att linjen ska bli så bred som möjligt?
  • Milla Vi hoppas du är nöjd med våra svar. Återkom om du har andra frågor. Om du har någon kompis som har frågor om studier, tipsa om oss. Bästa hälsningar Milla SYV på Fragasyv.se
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Adam,
  alla elever på alla Program väljer 200 poäng inom Individuellt val - här får du välja av alla de kurser som finns på skolan, utan någon vidare begränsning.
  Temat på Gymnasiearbete, 100 p. - är det också "ganska" fritt att väja - måste ändå ligga inom "programmet" och sedan är det handledare som kan ha åsikter om vad som är lämpligt, men här kan man också "profilera sig" en del.

  Sedan är det programspecifikt: på ES är det 500 poäng inom Programfördjupningar man väljer.
  Av de kurser som får vara programfördjupande på ES finns det ett antal "teoretiska kurser" och de är:
  Engelska 7, 100 poäng
  Filosofi 1, 50 poäng
  Filosofi 2, 50 poäng
  Historia 3, 100 poäng
  Matematik 2b, 3b och 4 - á 100 poäng/styck
  Moderna språk
  Naturkunskap 2, 100 poäng
  Psykologi 1, 2a och 2b - á 50 poäng/styck
  Religionskunskap 2, 50 poäng
  Religionskunskap - specialisering, 100 poäng
  Samhällskunskap 2 och 3 - á 100 poäng/styck

  Webbutveckling 1 och 2 - á 100 poäng/styck - också kan läsas som Programfördjupande men de är sällan behörighetsgivande till någon eftergymnasial utbildning.
  *************************
  Om man inte ansöker om & får det beviljad att läsa "utökade kurser" dvs kurser utöver 2500 poäng som ingår i gymnasieexamen, är det 700 poäng man väljer + 100 p. Gymnasiearbete. 800 p. utgör en tredje del av gymnasiet /det är heltidsstudier under 2 terminer/.

  Om jag inte visste vad jag vill läsa efter gymnasiet, skulle jag absolut välja läsa Matte 2b och kanske även Matte 3b också; Engelska 7 & Naturkunskap 2 samt en kurs i Moderna språk. Här har vi "våra 500 poäng programfördjupningar" avklarade.

  Sedan är det väldigt individuellt vad man tycker är en "bred linje". Exempel: vill man bli lärare i Franska, måste man läsa Franska 3 och vill man söka utbildning till Tandläkare - så är det Fysik, Kemi, Biologi 2 samt Matte 4 som är behörighet.
  Individuellt val är tänkt att det skall vara ROLIGT för eleven att kunna "pusta ut" och läsa ngt. som hen verkligen vill, men många "offrar" de poängen till förmån för kurser som de MÅSTE HA för behörighet till en viss eftergymnasial utbildning eller läser kurser som ger dem Meritpoäng, dvs Eng 7, Moderna språk och mer Matte.

  Jag vet inte om jag svarade på din fråga fullt ut, men jag har gjort ett försök. Återkom om ngt. är oklart eller om du kommer på en annan fråga.
  Bästa hälsningar & lycka till med dina studier!
  Julia SYV

  Frågor och svar

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga