Tilde
    Hej! Jag går nu samhälle på Akademi i Båstad. Jag vet inte vilka kurser som behövs för behörighet att sedan läsa vidare eftersom vår SYV varit sjukskriven länge och innan dess inte gett någon klar info. Jag har inte klart för mig vad jag vill plugga vidare till, men skulle tro någon inom ekonomi, juridik eller internationella relationer. Har inte riktigt koll på vad det finns för olika vidareutbildningar. Så min fråga är: Borde jag byta till natur till nästa år för att bredda mitt program? Jag ska dessutom läsa åk 2 på svenska skolan i Paris, så måste även ge dem ett klart besked. Där läser man 200 p franska på ett läsår vilket innebär att en del av det individuella valet går åt år språk. Är det nödvändigt att börja om ettan om jag skulle byta program?
    TACKSAM FÖR SVAR!

    1 Svar

    Lena SYV på GymnasieGuiden
    Hejsan, ja, om du vill byta till Natur så brukar det krävas att man går från ettan eftersom du missat så mycket i främst matte. Men det är upp till mottagande skola att bedöma detta.

    Utifrån de intresseområden du nämner inom vilka du kan tänka dig att plugga vidare så ser jag dock ingen anledning till att byta till Natur eftersom du läser många av de kurser som krävs på högskolan på just Sam. Vill du läsa ekonomi på högskolan så behöver du ofta läsa upp till Matte 3 eftersom den kursen ofta krävs men den bör du utan problem kunna lägga till inom Individuella valet på ditt program.

    Så åk iväg till Frankrike du och lär dig franska och ha det underbart på Sam! /Lena, Syv

    Frågor och svar taggade med 'gymnasiesystemet' (1 st.)

    • Yad

      Vad är gymnasiepoäng, hur fungerar gymnasiesystemet?

      Hej jag vill gärna veta mer om gymnasiepoäng/poängsystemet och har många dumma frågor att ställa. Jag vet inte vad det är och hur det fungerar. Har kollat många sidor men hittar inte svaret på det jag vill ha. Och jag har sett att för exempel Engelska 6 ger 100 p. Vad innebär det? Jag har...

      Lena: : Hejsan, kul att du är så intresserad! Det är jätteviktigt att förstå systemet så man vet på vilka villkor man pluggar. Gymnasiet bygger på olika utbildningsprogram (kallas nationella gymnasieprogram)... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga