Rico

    Hej, jag går första året på ekonomi och nu i december har jag kommit fram till att jag ska byta till bygg. Det gick tyvärr ej byta nu direkt utan jag måste vänta till nästa år för o få byta, dvs i augusti och kommer få gå om ett år. Första året på bygg så har man ju bortsett från byggämnena, svenska, matte, engelska och idrott om jag förstått det rätt och då är min fråga ifall jag får godkänt i de ämnena nu när jag går ekonomi, kommer dom betygen hänga med mig till bygg? Alltså kommer jag då första året på bygg slippa de lektionerna med tanke på att jag redan har betyg i de ämnena från ekonomi? Eller kommer jag ändå behöva ha dem ämnena och få nya betyg?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Rico,
    en viktigt del i din fråga är om du är intresserad av att ha Studiehjälp (studiebidrag) från CSN nästa läsår. Saken är den att gymnasieelever har rätt till studiehjälpen endast om de läser på Heltid. En elev som inte deltar i lektionerna i vissa kurser och inte läser andra kurser som "kompensation" för förlorad studietid, kommer inte ha rätt till studiehjälpen.

    Hur blir det med betygen du får nu, till sommaren, på EK?
    Betygen i enskilda kurser gäller framöver, tillsvidare och betygen du får på ekonomiprogrammet kan ingå i ditt examensbevis från Bygg- och anläggningsprogrammet.
    Får du flera betyg i samma eller i en motsvarande kurs, är det Högre betyget som gäller, oavsett om du fick det betyget först, eller sen.

    Om vi tar Matte som exempel: på ekonomiprogrammet läser du matte 1b, men på BA läses en lite lättare kurs i stället, matte 1a. Säg att du får betyget B eller C i matte 1b till sommaren. I så fall kan du givetvis låta bli att läsa matte 1a på BA nästa år, och det kan du göra även om du får E, men inte om du får F (betyg i matte på nivå 1 med Godkänt betyg måste ingå i alla examensbevis, från alla program: högskoleförberedande eller yrkesprogram, spelar i detta fallet ingen roll). Men om din skola nästa läsår inte kan erbjuda dig läsa en annan kurs (t.ex någon byggkurs eller språk, eller estetisk kurs... vilken som helst) som går på samma timmar som matte 1a för byggeleverna, då får du välja avstå från studiehjälpen från CSN och läsa på deltid, eller läsa om mattekursen. Läser du om mattekursen har du en god chans att få ännu bättre kunskaper och högre betyg (det blir dock lite knepigt om du får A i matte 1b under det här läsåret... det går ju inte få högre än A). Ännu ett förslag är att du kanske kan komma överens med matteläraren att du läser matte 2a samtidigt som din klass läser matte 1a (på byggprogrammet nästa år). Matte 2a är på byggprogrammet en valbar kurs. Det är bra att kunna mer matte. Och matte 2 krävs dessutom till många högskole- och yrkeshögskoleutbildningar. Du kan t.ex jobba i några år som byggnadsarbetare men vill sedan kanske vidareutbilda dig och i så fall kan du behöva godkänt betyg i matte 2. Finns många yrkeshögskoleutbildningar inom Bygg som för särskild behörighet kräver matte 2 med godkänt betyg.
    Kika gärna på några exempel på yh-utb:
    fastighetsakademin/drift-fastighetstekniker-gbg
    affarshogskolan/facility-management-malmö
    hermods-yrkeshogskola/drift-och-fastighetst-karlskrona
    yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/bygg
    teknikhogskolan/anlaggningsingenjor-vag-vatten

    Sammanfattning
    Du har rätt i att en del kurser de desamma på EK och BA, som t.ex engelska 5, svenska 1 och idrott och häsla 1. Mitt råd är att du gör ditt bästa i varje kurs du läser, både nu och nästa läsår, och framöver. Gör du ditt bästa, skaffar du dig mer kunskap och studievana, vilket kommer underlätta för dig framöver. Även om du efter gymnasiet inte kommer läsa på ngn eftergymnasial utbildning, kommer du med stor sannolikhet behöva lära dig nytt, kanske genom självstudier, och då är det bra att ha mer grundkunskap och mer omfattande studievana.
    Sök till BA till nästa år men gör ditt bästa i de kurser du läser på EK nu!
    När du kommer in på BA, boka tid med SYV-en på BA för att i detalj diskutera hur du gör med de betygen som du redan har från EK.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'eu ' (5 st.)

    • Marie

      Tandhygienist till tandläkare?

      Hej! Finns det något land i EU som erbjuder en vidareutbildning från tandhygienist till tandläkare? Om ni inte vet, vem kan jag vända mig till för att få information?

      Anna: : Hej Marie,jag undrar om du menar med Svensk utbildning till tandhygienist eller med utbildning från deras eget land? Det är inte säkert att utbildning till tandhygienist finns i olika länder. Yrket kan i... Läs hela svaret
    • elev

      intensivsvenska för forskare?

      Hej! Det finns en elev som studerar nu SFI 3C och är forskare/professor i botten. Har studerat i Italien och jobbar på heltid på Karolinska med stamceller och så vidare på råttor. Men nu vill han arbeta med människor. Det som hindrar honom att få det jobbet är då svenska. Det finns stöd...

      Mikael: : Hej Amina, det är bra att eleven som läser SFI och som i grunden är forskare, har stora ambitioner. Dock är det så att alla har inte fler än 24 timmar om dygnet och det är viktigt att ha tid... Läs hela svaret
    • Melina

      Läsa ekonomi utomlands-vad gäller? Finns det högskoleprogram om EU?

      Hej min största dröm är att arbeta inom ekonomi avdelningen på någon internationell organisation/företag som främst behandlar samhälls frågor , som t.ex. EU eller Rädda barnen då jag i framtiden vill jobba inom ekonomi men samtidigt ha ett jobb där man hela tiden analyserar samhället. Jag läser...

      Anna: : Hej Heli, det är bra att du är ute i god tid, men det kanske är ändå lite för tidigt att planera i detalj. Du kan söka till eftergymnasiala... Läs hela svaret
    • Jan

      Europass, vad är det får något?

      hej SYV! Min bror går på ett yrkesprogram och är snart klar med gymnasiet. De sa på hans skola något om att de som vill kan få Europass... men vad är det för något? Tack på förhand!

      Mikael: : Hej Jan! Om Europass (för elever som har gått på ett yrkesprogram och uppnått kraven för gymnasieexamen) kan man läsa på Skolverkets hemsida, här får du... Läs hela svaret
    • Nur

      Plugga i Turkiet?

      Hej! Så vitt som jag vet kan vi svenskar plugga i länder inom EU utan några helst problem (universitet), men om vi vill plugga i USA så måste vi göra testet SAT och ACT, men hur ser det ut för Turkiet?

      Mikael: : Olika skolor kan kräva olika saker och det bästa är om du kontaktar den skola som du vill läsa på med frågan om vad de kommer att kräva för förkunskaper i olika ämnen.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga