Oliver
    Jag går för tillfället ES inriktning media på en friskola i Skellefteå och börjar mitt andra läsår nu efter sommaren.
    Jag är totalt ointresserad av media och har för nuvarande F i det ämnet. I framtiden vill jag bli egen företagare, riksdagsledamot eller jurist.
    Har jag större chanser att ta mig in på juristhögskolan om jag läser en linje som till exempel Ekonomi eller Samhälls? Kan jag komma in på juristhögskolan även om jag fortsätter på mitt nuvarande program ES media och i så fall, hur stora chanser har jag i jämförelse med om jag skulle gå Ekonomi eller samhälls?

    Tack på förhand!



    1 Svar

    Hej Oliver!

    För att komma in på jurisprogrammet krävs höga betyg, beroende på vilken skola eller när du söker så kan det variera hur höga betyg det är som krävs.
    För att ha rätt att söka (vara behörighet) krävs det att du har en grundläggande behörighet, det har du gjort oavsett om du läser det Estetiska programmet eller t.ex Samhällsprogrammet.

    Förutom grundläggande behörighet krävs särskild behörighet till juristutbildningen. För att kunna antas måste du ha studerat Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.

    När du sedan söker till juristprogrammet är det bra att kunna konkurera om platserna, ett sätt att öka dina möjligheter är att läsa kurser på gymnasiet som ger meritpoäng. En del kurser i Engelska, Matematik samt modernt språk kan ge dig meritpoäng. Ofta kan det vara lättare att "nå" dessa meritpoängskurser på andra högskoleförberedande program än just det Estetiskaprogrammet.
    Det Estetiska programmet är det högskoleförberedande program som har lägst antal kurser som ger meritpoäng eller särskild behörighet till högskolans utbildningar.

    Så det kan vara en fördel med att gå ett annat högskoleförberedande program, men i övrig är det viktigt att du läst kurser för att vara behörig samt får höga betyg för att söka jurisprogrammet.

    Som jag förstår det är det ett tag kvar tills att du är klar med gymnasieskolan, det finns många andra utbildningar som kan vara intressanta för dig och som inte kräver lika höga betyg. Det viktigaste är att du läser något som du är intresserad av!

    På frågan om du ska byta program är det svårt att svara på, en del kurser inom olika program är inte alltid så roliga, det är väldigt individuellt. Även om du byter program kommer det förmodligen vara andra kurser där också som du inte tycker är så roliga.

    Lycka till!
    Vänliga hälsningar
    Melina SYV

    Frågor och svar taggade med 'läsa språk utomlands' (3 st.)

    • Inès

      Läsa språk utomlands?

      Hej! Jag skulle vilja läsa italienska eller franska i Italien eller Frankrike. Den enda italienskakursen jag hittade behövde man ha läst italienska 2 för att vara behörig till, och jag har bara lät italienska 1, så det går tyvärr inte. Sen undrar...

      Anna: : Hej Inés,jag tror tyvärr inte att vi på FRåGA SYV kan ge ett fullständigt svar på din fråga.Hör med Rotary, är mitt första tips till dig. ROTARYS UNGDOMYTBYTE är en stiftelse... Läs hela svaret
    • Albin

      Läsa upp kurser och plugga utomlands?

      Hej. Jag tar studenten nu till sommaren och för att komma in på den linje jag vill måste jag olugga upp kurser. Dels är det matten, men sedan spanskan. Matten tänkte jag lösa upp så snart som möjligt, ex tidigt i sommar. Då är jag intresserad av att bara skriva ett prov, dvs tenta upp (jag har...

      Anna: : Hej Albin,om du endast vill "skriva ett prov" då är det Prövning du ska söka var du kan anmäla dig till. När du inte längre är gymnasieelev får du anmäla dig till... Läs hela svaret
    • Anne Fleur

      Språkprogram i utlandet?

      Hej, jag undrar om det finns någon universitets skola eller annan eftergymnasial skola där man kan plugga ett språk en del i sverige och en annan del i landet där språket kommer ifrån? Vill gärna lära mig mer språk fast jag vill göra det i dess eget land.

      Anna: : Hej Anne Fleur,ang. studier på högskolenivå /på högskolor-universitet i Sverige/ så är det oftast så att Utlandsstudier ingår som en "möjlighet" för Vissa studerande, inte... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga