Leo
    Hej! Jag går andra året på gymnasiet och funderar tyvärr på att byta program, eftersom det känns som att jag inte kommer att fixa detta, så min fråga är om jag kommer att behöva läsa om de kurser jag redan har fått godkänt i?
    Borde jag byta om jag känner som jag känner?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Leo,
    tråkigt att höra att du känner att du kanske valde fel gymnasieprogram. Nu vet jag inte vilket program du valde och vilket program du vill byta till.
    Du måste också få godkännande från dina vårdnadshavare (jag ser att du ännu inte är 18 år fyllda).

    Du kan göra följande: kontakta rektorer på de skolor där den utbildningen finns dit du vill byta och fråga om de har plats. I fall plats finns, fråga om det skulle vara möjligt för just dig (från just ditt program) att byta nu på en gång eller efter åk2.

    Finns det ingen plats eller om rektor, trots att plats finns, inte ser möjlighet att ta in dig - kan du tyvärr inte byta.
    Det du absolut har rätt att göra är att SÖKA OM - till åk1 antagning hösten 2015. Då "förlorar" du två år men det kan vara värt det.

    I fall du byter program, kommer du med Studie- & yrkesvägledare gå igenom din utbildningsplan. De kurserna i vilka du sedan innan har godkända betyg i, behöver du inte läsa om, i fall du inte vill.
    Men, å andra sidan, så har du rätt till heltidsstudier (bland annat för att ha rätt till Studiebidrag från CSN) och det kan bli svårt för skolan att kunna erbjuda dig ANDRA kurser på just de timmarna när kurser går i vilka du redan har betyg.
    Om du läser om några kurser, har du möjlighet att få bättre kunskaper & högre betyg. Det kan vara mycket fördelaktigt för dig.
    Kontaktuppgifter till skolorna och rektorer kan du lätt hitta på www.gymnasieguiden.se

    där alla gymnasieskolor finns presenterade.
    Skickar några presentationer (länkar) till de skolor som jag tror finns på pendlingsavstånd från där du bor:
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/brinellgymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/eksjo-gymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-jonkoping
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lbs-ljud-bildskolan-jonkoping
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/motorsportgymnasiet-i-anderstorp
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/njudungsgymnasiet
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-jonkoping
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stora-segerstad-och-varnamo-naturbruksgymnasium
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tenhults-naturbruksgymnasium

    Vänliga hälsningar
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga