A

    Hej! Jag kommer flytta till Stockholm och jag kommer börja gymnasiet åk 1 men om jag börjar på gymnasieskolan där jag bor nu: blir jag garanterad en plats i Stockholm då? Alltså om jag börjar i Stockholm vid skolstart, är det så att de där måste ge mig en plats i nån kommunal skola eller friskola? Eller måste jag stå i reserv även om jag är en gymnasieelev i en annan kommun?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej A!
    Nästan alltid brukar det lösa sig "på något sätt" i en sådan situation som du beskriver, alltså när gymnasieelev p g a familjen flyttade ej kan gå på den skola dit hen kom in via gymnasieantagningen. Exakt hur det löser sig kan vara olika. Utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven är folkbokförd brukar hitta någon sort lösning (i allra de flesta fall). Det som kan bli problematiskt: du kanske får plats långt från bostaden (med långt pendlingsavstånd till skolan). Du kanske inte gå exakt samma utbildning (t.ex får du plats på en annan inriktning inom samma program) som du kom in på i din "gamla kommun".
    Beroende på exakt när du flyttar, kan du i värsta fall behöva "gå om" ett år. Kommer man in i en ny skola mitt i läsåret, är det inte säkert man kan få alla de betygen man behöver ha; hur kurserna ligger i schemat i olika skolor (även om det samma program) kan vara olika och hoppa in i en kurs mitt i läsåret och lyckas uppnå godkänt betyg är inte alltid möjligt, tyvärr.
    Vi rekommenderar att ta kontakt med utbildningsförvaltningen i den kommunen dit eleven flyttar - så fort det är känt exakt när flytten kommer äga rum. Bra att på förhand kika på vilka skolor som inom pendlingsavstånd erbjuder den utbildningen som eleven önskar läsa - och man även kan kontakta skolorna och gymnasieantagningskansliet och fråga om det finns lediga (tomma) platser på någon skola. Finns det ledig plats och eleven är behörig, finns det en rimlig chans att bli antagen (dock finns ingen garanti på att skola tar in mitt i läsåret).
    Det är fördelaktigt att börja läsåret på "rätt skola" där man tänker läsa hela läsåret redan från läsårsbörjan (eller i alla fall inom 2-3 veckor efter läsårsbörjan). En månad in på läsåret brukar de flesta rektorerna säga att det är för sent att "hoppa in", och detta även om eleven läste exakt samma kurser på en annan skola under den första månaden.
    Hänvisningar/lästips:
    kontaktinformation till utbildningsförvaltningen i Stockholm
    hemsida för gymnasieantagningen i StorStockholm
    lista på gymnasieskolorna i Stockholm
     

    Frågor och svar taggade med 'två olika moderna språk' (2 st.)

    • Mira

      Kan olika moderna språk höja meritpoäng?

      Hej, jag fick min gymnasieexamen genom Komvux, där Franska 1 och 2 ingår som moderna språk i mitt gymnasieexamen. För att höja min meritpoäng har jag registrerat mig för Arabiska 3 och 4 som moderna språk. Är det korrekt att göra en...

      Milla : : Hej,man kan få meritpoäng både för kurser som ingår i examensbevis från gymnasiet eller komvux och för kurser som inte ingår i examensbevis. Med det högre... Läs hela svaret
    • Sarah

      Meritpoäng i två språk?

      Hej! En elev gör en prövning i kurdiska steg 3 och läser kursen kurdiska steg 4. Hon läser även tyska steg 3. Kan eleven få meritpoäng både för tyska steg 3 och kurdiska steg 4? TACK!

      Sarah: : Tack för ditt svar! Så det gör ingen skillnad om en elev läser eller gör prövning i kurdiskan? Eleven får ändå meritpoängen? När det gäller meritpoäng för två kurser i moderna språk, måste man läsa steg 4 i ena kursen för att kunna få meritpoäng för båda?

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga