Linda 46 år
  Min bonus-son har just börjat sitt sista år på el och engergiprogrammet (elektrikergymnasiet) detta år är 3 dagar praktik per vecka och han tycker det är så tråkigt att han säger att han hellre sitter 8 h i kassan någonstans eller vad som helst annat. Han har redan innan kännt att detta är fel men tänker att "jag går klart för att ha detta att falla tillbaka på" jag tycker det verkar synd att göra något man inte vill när det finns massor annat och vill hjälpa honom se möjligheterna och att ett val alltid kan ändras.

  Vad finns för alternativ för honom att fortsätta gymnasiet på en teoretisk linje? Vad behöver han läsa in osv? vilka andra förslag har ni?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linda;

  till och med det året ungdomen fyller 19 år kan hen börja i år1 på nationellt program på ungdomsgymnasiet; efter det, alltså från 1 juli det kalenderåret hen fyller 20 år "hör" hen till komvux.

  Jag vet inte åldern på den ungdomen din fråga gäller. Se om han kan söka till år1 på ett nytt program. Om inte då borde han kunna söka till komvux. På komvux kan man läsa mot Högskoleförberedande examen (eller till yrkesexamen).
  Det finns massvis med olika yrken; frågan är vilket yrke vill han satsa på, vad är det som lockar?
  Ni/han kan titta på många olika yrken på www.framtid.se där det finns över 2.ooo yrken beskrivna.

  Att hoppa in i år2 eller 3 på ett nytt gymnasieprogram efter två år på EE, tror inte jag är möjligt. Detta för att EE skiljer sig så pass mycket från alla de andra program. De yrkeskurserna man läser på EE läses inte på andra program.
  Att "läsa ikapp" är både svårt och "omöjligt" på det sättet att rektorn kommer inte ta in en elev som har missat så pass mycket...
  Alltså, det som gäller är att söka till år1 på ett nytt program eller söka till komvux (beroende på åldern);
  även folkhögskolorna kan vara ett alternativ. Är man 18 år eller nästan 18 år, kan man komma in på en Allmän kurs på en folkhögskola.

  Att jobba ett tag innan man senare söker studier - är också ett alternativ. i Sverige får man jobba från det att man har fyllt 13 år.

  Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp!
  ANNA

  • Linda

   Tack! han är 18 år men jag tror inte han ser det som ett alternativ att börja om från år 1. Då är det nog bättre att han härdar ut och läser vidare på högskolan sedan. Tack för snabbt svar!

  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga