Student

    Hej! Jag vill komma in på Civilingenjörsutbildningen men har inte fysik 1 respektive fysik 2 som man behöver ha. Jag har hört att man inte sänker sitt merit från sina tidigare betyg från gymnasiet om man tar fysik 1 på komvux och sedan fysik 2 på en högskola. Är detta sant?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Alexander!
    Civilingenjörsprogrammen i Sverige kräver för särskild behörighet godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1. Du behöver därför "inkomma" med godkänt betyg i fysik2 och om du har eller inte har något betyg i fysik1a, som är en underliggande kurs till fysik2 är ingen som kommer att fråga om. 
    Om du får betygen på komvux, då kommer inte fysik1a betyget räknas in, men betyget i fysik2 kommer räknas in i ditt jämförelsetal.
    Du undrar om man läser fysik2 på högskola? Men hur tänker du kring det? I de tekniska basåren på högskolenivå ingår studier i fysik som motsvarar innehåll i gymnasiala kurser fysik1a och 2. Att läsa endast delar av basåret på högskolenivå är ofta svårt för att kurserna och även ämnena går ofta "in i varandra" och det basåret läses som en sammanhållen utbildning på heltid på två terminer. 
    Ännu ett sätt att gå tillväga på är att göra prövning i fysik2. Prövningsbetyg kommer dock räknas in i ditt meritvärde.
    Jag vill även framföra följande: genom att få högt betyg i fysik2 på komvux eller genom en prövning kan du Höja ditt jämförelsetal. Och om "din" högskoleutbildning kräver fysik2, då är det viktigt att ha goda kunskaper i fysik. Att "med nöd och näppe" klara av få godkänt betyg kan i o f s ge plats på högre utbildning men det gäller ju sedan också klara av hela utbildningen, vilket kan bli svårt om man inte har stabila (goda) kunskaper i de kurser som krävs för särskild behörighet. 
     

    Frågor och svar taggade med 'lektionstimmar' (2 st.)

    • Emanuel

      Yrkeshögskolan?

      Hej, Jag undrar hur många timmar i veckan läser man på en yrkeshögskoleutbildning om den är på 75% ?

      Peter: : Hej Emanuel,75% studietakt = cirka 30 timmar/vecka (allt-som-allt, alltså lektioner, självstudier, inläsning, grupparbeten, skriva prov). Hur många lektionstimmar per vecka det blir kan bero på... men cirka... Läs hela svaret
    • Emma

      Vad innebär 100 gymnasiepoäng?

      Jag har hört att 100 poäng innebär 100 lektionstimmar i ämnet under ett år, stämmer det? Om du läser 100 poäng matte, hur många timmar matte har du då under en vecka?

      Milla : : Hej Emma, det stämmer att 100 gymnasiepoäng motsvarar 100 lektionstimmar men de lektionstimmarna behöver inte vara schemalagda under ett år. Man kan till exempel läsa en gymnasiekurs på distans, t.ex.på KOMVUX och på heltid... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga