Ebba

    Hej! Jag undrar vilka vidareutbildningar som är tillgängliga efter att man slutfört kandidatexamen i sociologi. Jag bor i Göteborg och vill läsa antingen på plats i Göteborg eller distans på något annat lärosäte. Jag är intresserad av pedagogik och har funderat på om det går att läsa master/magister inom det trots att min kandidat är sociologi? Om inte undrar jag vilka kurser/program som finns tillgängliga för att bygga en dubbelkandidat i sociologi och pedagogik.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    vad gäller "distans" - glöm inte att det är skillnad på distans med eller utan Obligatoriska träffar. Så, när du tittar på "distans-utbildningar" glöm inte att undersöka om det ingår obligatoriska träffar och fundera i så fall om du ska kunna åka till skolan för att delta i de träffarna. Utbildningar på distans utan obligatoriska träffar är, på de svenska högskolor och universitet, ganska få.
    Jag vill börja svara med att råda dig prata med studievägledare på den institutionen där du läste till din kandidatexamen i sociologi. Den studievägledaren har säkert fått liknande frågor många ggr förut och kan ge bra tips och råd. 
    Utbildningsutbud förändras och fastställs i sin helhet till första dagen i anmälningsperioden. Innan anmälningsperioden startar kan man inte vara säker på att man kan se alla de utbildningar som blir sökbara.
    Du nämner i din fråga "dubbel-kandidat"-examen i sociologi och i pedagogik. Om man vill ta ut kandidatexamen i pedagogik, måste man ha minst 90 godkända högskolepoäng i ämnet Pedagogik (bestående av 30 hp-kurser i pedagogik). Man måste också ha läst och fått godkänt i en kandidat-kurs med inriktning "pedagogik". Vilka övriga poäng som kan ingå måste du fråga studievägledare på den institutionen där du vill ta ut din examen (du kan få olika svar från olika lärosäten).
    Vad gäller utbildningar på avancerad nivå, så finns det 2-åriga masterprogram, 1-åriga magisterprogram och kan även finnas fristående kurser. Ang.behörighet till utbildningar på avancerad nivå, så är det antingen att du söker till utbildningar där det i utbildningsnamnet finns ordet "sociologi" eller att du gör översiktlig bedömning att du kanske kan vara behörig och frågar antagningsgrupperna/antagningsenheterna på de lärosäten där utbildningen ges (detta för att behörighet till utbildningar på avancerad nivå beskrivs ofta i mer eller mindre "vaga ordalag" och vem som är behörig beslutar antagningsgruppen om). 
    Du känner säkert lärosätenas gemensam webbplats www.studera.nu och www.antagning.se där sökbara utbildningar på högskolor och universitet bör hittas. 
    Vilken utbildning du kan/vill eller behöver gå (förutom kandidat i sociologi) beror i mångt och mycket på vad dina mål är: vill du få ett jobb snarast, i så fall var, vilket jobb? vill du gå mot att kunna - på sikt - bli forskare då kommer du att ha en lång och osäker väg framför dig; och utbildning på avancerad nivå (lägst magisterexamen) är ett måste (för att kunna få en chans att gå vidare mot att kunna ev. bli forskare).

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med '#kurser' (3 st.)

    • elektrodubben

      Tillåtet med samma kurskod men olika innehåll?

      Hej! Jag har nu under våren tagit en villkorligt frivillig kurs. Denna kurs fanns att välja på i halvfart eller kvartsfart. För att inte få för många kurser samtidigt valde jag kvartsfart. Nu har jag lärt mig att det var ett misstag. De två...

      Milla : : Hej,samma kurs kan erbjudas i olika fart: på heltid, halvtid och 25% av heltid. Om kursen har samma kurskod, så borde innehåll vara samma. Om du med "innehåll" menar antal tentor... Läs hela svaret
    • Urtė

      Hur fungerar prövningen?

      Om jag skulle pröva mig efter min gymnasietid i någon av mina gamla kurser för att höja betygen (har inga - eller F alltså), och gör det sämre, än det betyg jag fick som kursbetyg. Sänks då mitt kursbetyg? Alltså ersätts då den nya prövningsbetygen, mot min gamla kursbetyg? Eller är det den...

      Julia: : Hejsan,om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det högre betyget. :)
    • Urtė

      Kan jag göra prövning, för att höja mig?

      Hej, Jag går tredje året på gymnasium nu, i sundsvalls kommun. Jag undrar om det är möjligt att pröva något av gamla kurser som jag har haft första 2 åren? Och får man då pröva i vilket kurs som helst? (Vill bara...

      Anna: : Hej!Efter gymnasiet, när du redan fått ut examensbevis eller studiebevis i slutet av år3 på gymnasiet, kan du söka i hela Sverige var du kan göra prövningar. Men så... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga