Agnes

    Hej, jag går just nu I nian och har hyffsat länge varit insatt på ekonomi- entreprenörskap, eftersom jag vill läsa economics och business administration eller fashion journalism på universitet. Alla säger också att natur är väldigt jobbigt, så för mig kändes det skönt att kunna läsa mer av de kurser jag ville och inte behöva stressa över NO- ämnena lika mycket. Dock pratade jag med en kompis igår som vill gå samma skola som jag fast naturvetenskap- naturvetenskap. Hon sa att jag kommer ångra mig om jag väljer ekonomi då utbildningen på natur är bättre och att det är större chans att jag kommer in på de universitetsprogram jag vill då. Är det sant? Jag trodde det var en fördel att gå ekonomi på gymnasiet om jag ville studera det på universitetet men det är kanske inte så? Vill verkligen gå just det programmet men vill också komma in på ett bra universitet.

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Agnes,
    vid ansökan till svenska högskoleutbildningar är det ingen som tittar på vilket program du gick på gymnasiet, utan du konkurrerar med en siffra som uträknas på snittbetyget som heter Jämförelsetal + ev meritpoäng om man har några, annars blir jämförelsetal = meritvärde och det är med meritvärdet som man konkurrerar i betygsgrupper. Meritvärde som man kan ha är max 22,5 av dem 2,5 merit (extra-) poängen och 20.0 i max jämförelsetal (det är om man har alla A-betygen i alla kurser på gymnasiet som man har snittbetyget på 20.0).
    Men det är endast behöriga sökande som deltar i konkurrensen. För att bli behörig behöver du examensbevis, godkända betyg i svenska 2 och 3 samt i engelska 6 samt i kurser som krävs för särskild behörighet till just din högskoleutbildning. Ekonomiutbildningar på svenska lärosäten brukar kräva godkända betyg i samhällskunskap 1b och i matematik 3.
    Kursen samhällskunskap är obligatorisk på alla högskoleförberedande gymnasieprogram.
    Kursen matematik 3 läses på Teknik-, Naturvetenskapsprogrammet och på inriktningen Ekonomi på EK. På andra program kan det vara möjligt att läsa matte 3 som en valbar kurs.

    NA ingår kurser i fysik, kemi och biologi som obligatoriska kurser. De kurser kommer du inte behöva för särskild behörighet till de utbildningar som du säger att du är intresserad av att läsa efter gymnasiet. Om du gillar naturvet.ämnena och matte är det jättebra att läsa på NA.

    inriktningen Ekonomi på EK brukar man få möjlighet att testa UF-företagande. Se gärna information på gymnasieguiden.se/uf-foeretag

    Frågor och svar taggade med 'matros' (2 st.)

    • Alexander

      Sjöfart vart hittar jag kurser?

      Hej! Jag har läst klart webbutvecklare på gymnasiet. Men som många andra kanske så var det inte riktigt det jag ville jobba med, istället hitta jag stor intresse för sjöfart och jobba som matros på nån stor båt. Jag har då ingen...

      Julia: : Hej Alexander, om du kan tänka dig bli matros inom försvarsmakten (FM), vänd dig i så fall till http://jobb.forsvarsmakten.se - Försvarsmaktens rekryteringslinje, som besvarar frågor som... Läs hela svaret
    • Kaspar

      Individuellt val 300p?

      Hej! Jag undrar om jag kan läsa individuellt val även på 300 poäng? Min lärare sa att jag har redan läst mina 200p som svenska som andraspråk via distans (då vi inte har någon lärare för det i skolan så läser jag via distans) men räknas det verkligen som individuellt val då, speciellt om man...

      Milla : : Var god uppge vilket program och vilken inriktning du läser? Jag antar att du läser på Gymnasiet, inte på komvux, stämmer det?

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga