B.
    Vad kan man bli om man läser ekonomi-ekonomi på gymnasium?
    Vilka ämnen läser man ?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Aylin,
    om Ekonomiprogrammet kan du läsa på http://www.gymnasieguiden.se/program/EK
    Programplan ser du på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/EK.pdf och man läser alla Gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen plus EN AV INRIKTNINGARNA på 300 poäng och väljer sedan 300 p. från en lista Programfördjupningar samt 200 p. Individuellt val (det är alla gymnasieelever på alla program som läser 200 p. Individuellt val). Gymnasiearbete är också en obligatorisk kurs på alla program.

    Som du ser, det är 300 poäng som skiljer inriktningarna åt /av de totala 2500 poäng/ - det är en ganska liten del av utbildningen som är olika på de två inriktningarna. Man kan, dessutom, läsa båda inriktningar - om man väljer de kurser som ingår i den andra inriktningen inom Programfördjupningen eller inom Individuellt val.
    Eftersom Ekonomi är ett högskoleförberedande program, lär man sig inte något yrke på gymnasiet, utan tanken är att man skall söka till en eftergymnasial utbildning på högskola eller på en yrkeshögskola, se utbud på www.studera.nu och på www.yhguiden.se.

    Du får söka jobb efter gymnasiet, men det är svårt att få. De jobben som är möjliga att få är inom försäljning /säljare i butik eller via telefon/ eller administratör/receptionist. Man kan söka tjänster som t.ex. Handläggare på en Myndighet (t.ex. Försäkringskassan), men det är, som sagt, svårt att få fast jobb. Med gymnasieutbildning får man vikariat eller timanställning vid behov - i alla fall allt som oftast. Visst finns det exempel på ungdomar som fick fasta anställningar efter gymnasiet när de läste högskoleförberedande program, som t.ex. Ekonomi - men de exemplen är få.
    Situationen kan ändras på de åren som du läser på gymnasiet och vi får hoppas att den ändras till det bättre och det blir lättare att få jobb.
    Som det är nu, så måste man vara beredd att söka en eftergymnasial utbildning. Och i fall man vill få jobb direkt efter gymnasiet är det yrkesförberedande program som rekommenderas t.ex. Vård/Omsorg; Industritekniska; Fordon/Transport m.fl. Det finns 12 yrkesförberedande program.
    Bästa hälsningar
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'psykolog betyg gymnasie' (2 st.)

    • Ellinore

      Räcker mina betyg och meritpoäng för psykologutbildningen?

      Hej! Jag är intresserad av att söka till psykolog nästa höst (eller vår) 2017-18. Jag har precis tagit studenten och ska ta ett år ledigt. Jag har 18.76 i meritvärde om jag har räknat rätt + 2.5 i meritpoäng, alltså 21.26 totalt. Skulle det räcka för psykologutbildningen? Var och när (höst/vår)...

      Melina: : Hej Ellinore! Det är svårt att veta om du kommer in, eftersom du säkert redan vet varierar antagningsgränsen från år till år. Utbildningen till psykolog... Läs hela svaret
    • Jennie

      Vilka gymnasiebetyg krävs för att bli psykolog?

      Hej! Jag går andra året på gymnasiet (SABET) och har ganska blandade betyg men mest D och inga A. Är det omöjligt för mig att komma in på en utbildning som leder till psykolog? Vad kan jag göra, förutom att göra högskoleprovet? Är det försent att kämpa upp betygen nu mitt i tvåan?

      Anna: : Hejsan, Socionomprogrammet i Sthm krävde i fjol 19.22 på betyg & 1.25 på Högskoleprovet; men i Örebro var det 17,85 & 0,85 på Högskoleprovet; här... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga