B.
    Vad kan man bli om man läser ekonomi-ekonomi på gymnasium?
    Vilka ämnen läser man ?

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Aylin,
    om Ekonomiprogrammet kan du läsa på http://www.gymnasieguiden.se/program/EK
    Programplan ser du på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/EK.pdf och man läser alla Gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnen plus EN AV INRIKTNINGARNA på 300 poäng och väljer sedan 300 p. från en lista Programfördjupningar samt 200 p. Individuellt val (det är alla gymnasieelever på alla program som läser 200 p. Individuellt val). Gymnasiearbete är också en obligatorisk kurs på alla program.

    Som du ser, det är 300 poäng som skiljer inriktningarna åt /av de totala 2500 poäng/ - det är en ganska liten del av utbildningen som är olika på de två inriktningarna. Man kan, dessutom, läsa båda inriktningar - om man väljer de kurser som ingår i den andra inriktningen inom Programfördjupningen eller inom Individuellt val.
    Eftersom Ekonomi är ett högskoleförberedande program, lär man sig inte något yrke på gymnasiet, utan tanken är att man skall söka till en eftergymnasial utbildning på högskola eller på en yrkeshögskola, se utbud på www.studera.nu och på www.yhguiden.se.

    Du får söka jobb efter gymnasiet, men det är svårt att få. De jobben som är möjliga att få är inom försäljning /säljare i butik eller via telefon/ eller administratör/receptionist. Man kan söka tjänster som t.ex. Handläggare på en Myndighet (t.ex. Försäkringskassan), men det är, som sagt, svårt att få fast jobb. Med gymnasieutbildning får man vikariat eller timanställning vid behov - i alla fall allt som oftast. Visst finns det exempel på ungdomar som fick fasta anställningar efter gymnasiet när de läste högskoleförberedande program, som t.ex. Ekonomi - men de exemplen är få.
    Situationen kan ändras på de åren som du läser på gymnasiet och vi får hoppas att den ändras till det bättre och det blir lättare att få jobb.
    Som det är nu, så måste man vara beredd att söka en eftergymnasial utbildning. Och i fall man vill få jobb direkt efter gymnasiet är det yrkesförberedande program som rekommenderas t.ex. Vård/Omsorg; Industritekniska; Fordon/Transport m.fl. Det finns 12 yrkesförberedande program.
    Bästa hälsningar
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'reserv nr.1' (3 st.)

    • elsa

      resvervantagningg?

      hej!! står som reserv nummer 1 på en skola där 150 är antagna, efter urval 1 hoppade min plats ned 20 platser ( alltså gick jag från reserv 22 till resev 2) sen nån dag senare var jag reserv 1, hur stor chans tror du/ni de är att jag blir antagen??

      Anna: : Hej Elsa,som reserv nr.1 har man stor chans men tyvärr inga garantier, på att bli antagen! Vi håller tummarna och hoppas att du kommer in!Lycka till!
    • indii

      Universitet besked ?

      Hej! Jag kollade på antagning.se Vi fick vår andra besked förrigår. Jag är reserv 1. Då va Antal sökande som blev antagna 28. Jag kollade idag igen , då blev antal sökande 21. Betyder det att folk hoppade av? Och att de ringer mig? För hur kan antal sökande bara minskas efter 2 dagar ?

      Julia: : Mitt råd till dig blir att du Kontaktar Antagning.seTel.tid är kl.9-16 på vardagar och tel.nr är 0771-550 720. Det är Antagning.se som vet vad som hände och det är därför dem du bör... Läs hela svaret
    • John

      Hur länge varar reservantagningen + annan fråga?

      Hejsan, jag har undrat om hur länge reservantagningen varar? Enkel fråga men min andra fråga kan vara lite svårare att besvara. Kan jag komma in i ett gymnasium med reservplats 1 (antal platser 32)? Kan jag komma in i ett gymnasium med reservplats 5 (antal platser 64)? Kan jag komma in i...

      Julia: : Hej John! För att någon från Reserv skulle kunna komma in, krävs det att någon av de Antagna tackar Nej till sin plats eller inte dyker upp på uppropet och inte hör av sig... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga