Tone
    Jag skulle vilja veta vad man kan bli om man går estetiska programmet inriktning estet/media?

    1 Svar

    Ludmila SYV på FrågaSYV
    Hej Tone,
    Estetiska programmet tillhör Högskoleförberedande /inte Yrkesprogrammen/ och tanken är att man skall söka en eftergymnasial utbildning.
    Det finns väldigt många utbildningar som man kan söka efter att ha tagit Gymnasieexamen från det Estetiska programmet.
    Se t.ex. Yrkeshögskoleutbildningar på www.yhguiden.se

    Högskole/Universitetsutbildningar finner du på www.studera.nu


    Som behörighet till yrkeshögskoleutbildningar räcker det oftast att man har fått Gymnasieexamen, men det kan finnas någon/några kurser som man måste ha betyg i, som kanske inte ingår i Estetiska programmet. De "extra" kurserna som man måste ha för en viss utbildning, kallas för Särskild behörighet.

    Till högskole/Universitetsutbildningar är det - tvärtom - d v s oftast behöver man kurser för Särskild behörighet och bara några få utbildningar kräver endast Grundläggande behörighet till högskolestudier (den grundläggande behörigheten får du om du tar Gymnasieexamen från det Estetiska programmet).

    Det finns, givetvis, också möjlighet att söka jobb direkt efter gymnasiet. Då du inte får ngt. "yrke" på Estet.progr. - är det jobb, där "allmän gymnasiekompetens" krävs - som du kan söka.
    Exempel: Säljare i butik, Handläggare på Försäkringskassan, Kontorist/administratör, Uthyrare på ett bostadsbolag [det står i platsannonsen om arbetsgivaren kräver en eftergymnasial utbildning eller ej].

    Det är mycket bra att du i god tid började tänka på din framtida yrkeskarriär!

    Jag råder dig göra följande: leta på www.yhguiden.se & på www.studera.nu efter utbildningar som intresserar dig. Se sedan vilka Behörighetskrav som ställs till de utbildningarna. Kurserna, som du skulle behöva för Särskild behörighet (om de inte ingår i Estet.progr, se programplan på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/ES.pdf) kan du lägga in inom Individuellt val, 200 poäng (det är kurser som man väljer "till" - lägger in extra, så att säga). Normallt sett, lägger man 200 poäng inom Individuellt val. Man kan dock utöka gymnasieprogrammet med t.ex. ännu 100 poäng- om man orkar, hinner läsa mer än heltid & om skolan har möjlighet att erbjuda en extra kurs. Detta för att direkt efter gymnasiet bli behörig att söka en viss eftergymnasial utbildning.
    Ett annat alternativ att bli behörig till en eftergymnasial utbildning är att läsa på KomVux /Vuxenutbildningen/ efter gymnasiet för att komplettera med de nödvändiga (behörighetsgivande) kurserna.

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida yrkeskarriär! Du får hemskt gärna återkomma om du har fler frågor (t.ex. om du hittar några eftergymnasiala utbildningar, som du är intresserad av & vill veta hur du blir behörig till dem)!

    Önskar dig en fortsatt fin sommar!
    SYV Ludmila

    Frågor och svar taggade med 'förkunskap' (2 st.)

    • Andersson

      Förkunskap för kurser?

      Hej Jag vill läsa systemvetenskap: samhällets digitalisering, kandidatprogram, 180 hp. När jag kollar på utbildningsplanen står det att det finns visa kurser såsom programmering och databaser. För att vara behörig till programmet behöver man endast matte 2 och sam 1. Kan det hända att jag...

      Julia: : Hej!du måste ställa din fråga och få svar från studievägledare på den institutionen där utbildningen ges. Du kan börja med att se om informationen finns på utbildningens hemsida.... Läs hela svaret
    • Martin

      Frågor angående nya regler för kompletterande 2020?

      Hej, jag har tre frågor ang. vad som gäller efter 2020. (Jag har fullständigt betyg från gymnasiet som jag gick ut 2012 ((har de äldre betygssystemet om det spelar roll)) och pluggar just nu en kurs på högskola.) * Om jag vill söka en ny...

      Anna: : Hej Martin, jag svarar på din sista fråga först: du kan läsa två olika halvtidsutbildningar på högskolenivå och t o m mer... Antagning.se kan anta... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga