1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Daniela;
    då apotekstekniker-utbildnignar ligger i Sverige på Eftergymnasial nivå och undervisningsspråk är Svenska, behöver man kunna svenska motsvarande - som lägst - godkänt betyg i svenska 2 (en gammal kurs svenska B) som är andra kurs i svenska på gymnasial nivå.

    Om en person är klar med SFI D, då läser hen sen grundskole-svenska (år 7-9 på grundskolan, som brukar kallas för "Svenska Grund" på komvux) och sedan svenska som andraspråk 1 och 2; det skadar inte att även ha läst SAS 3.


    Det "fattas" alltså ca ett års (som minst) intensiva studier i svenska. Ju mer svenska man kan, desto lättare blir det att både komma in på utbildningen, klara utbildningen och sedan också få jobb och klara av att jobba.


    Det är svårt att "snabba på" språk-inlärning. Personer med mycket höga utbildningar men som är lite äldre och kanske inte så där jätte-mycket språkbegåvade (deras styrkor ligger inom andra områden) kan behöva lång tid på sig innan de uppnår den språkliga nivån som krävs.
    Söka till utbildningar - alla utbildningar - även på yrkeshögskola, kan man givetvis göra. Det är gratis att söka och det kan ingen förbjuda. Dock bedömer jag att utan - som lägst godkänt betyg i SAS 1 (första gymnasial kurs i svenska), så kommer man inte bli antagen till en yrkeshögskoleutbildning, oavsett om det är Apotekstekniker utbilnding eller ngn annan yrkeshögskoleutbildning.

    För övrigt, kan jag tipsa om andra "liknande" yrkeshögskoleutbildningar, ex.yh till Steriltekniker >.

    Frågor och svar taggade med 'beteendevetare examen' (3 st.)

    • Sociolog

      Arbeta utomlands som sociolog?

      Hej Jag har studerat till Sociolog i Lunds universitet och undrar ifall man kan arbeta med sin kandidat utomlands? Funderar på ifall jag skall flytta till Spanien men vet inte hur det ser ut där borta? Finns det jobb inom just detta arbetsområde?

      Mikael: : Hej! Vänd dig till den spanska ambassaden och fråga om yrket Sociolog är i Spanien reglerat eller inte. Om inte då bestämmer varje arbetsgivare själv med vilken utbildning hen anställer men... Läs hela svaret
    • Anonym

      Bygga eget program?

      Hej, om jag vill läsa beteendevetare, finns ett kandidat program i Lund men för höga intagningspoäng, kan man bilda sitt egna program?

      Anna: : Hej Ellinore, yrket Beteendevetare>> är mycket "brett"; man kan inrikta sig inom olika områden och man kalla sig för beteendevetare med ett antal diverse olika utbildningar "i bagaget". Det är så klart... Läs hela svaret
    • Fanny

      Jag har undrar om det spelar någon roll vart man tar ut examen?

      Jag studerar till beteendevetare. Har läst inriktningskurserna (sociologi) på Mälardalens högskola men sedan läst kurser utanför programmet (resterande 90 HP). Ska lösa sista inriktningskursen nu men sedan läsa sista fristående kurserna i sommar/höst. Det jag undrar är, kommer jag behöva ta ut...

      Anna: : Hej Fanny, En kandidatexamen tar man ut på den högskola/universitet där man läser sin kandidatkurs som är en kurs där man uppnått kandidatnivå. Det kan... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga