Ebba

    Hej. Jag ska välja val till 3an nu och vi kan välja mellan naturkunskap 2, matte 3 eller engelska 7. Jag vet att jag vill välja naturkunskap 2 men sen har jag ett val till där jag är osäker. Vet inte vad jag vill bli ännu, är det mest ”värt” att välja engelska 7 eller matte 3 då? Vad finns mer möjligheter inom osv? Är inte jättebra på matte men inte heller dålig. Engelska 7 har folk skrämt upp mig för att det är väldigt mycket arbete och svårt.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Ebba!
    både matematik 3 och engelska 7 ger meritpoäng (extra-poängen) men då måste man få godkänt betyg i kursen (F ger inte några meritpoäng). Och ju högre betyget blir desto större höjningen blir i ditt jämförelsetal.
    Eng 7 ger 1.0 i merit och matte 3 kommer ge dig 0.5 alltså hälften av det som eng 7 ger i meritpoäng.

    Behörighet till högskoleutbildningar
    Eng7 krävs inte för behörighet, matematik 3 krävs till exempelvis Fastighetsmäklarprogrammet, BMA-programmet och Ekonomiprogram.

    Alltså, eng 7 ger mer i merit men med matte 3 kan du bli behörig till fler högskoleutbildningar. Och om du söker utbildning där matte 3 inte krävs, får du + 0.5 för godkänt betyg i matte 3 (men för eng 7, godkänt betyg, skulle du fått + 1.0 i merit). Så, det finns för- och nackdelar.

    Tips!
    Fråga dina lärare i matematik och i engelska - vad de skulle ge dig för "prognos" ang. lyckas i en högre/svårare kurs. Lärare känner både kraven inom kurserna och din förmåga att lära dig inom det aktuella ämnet; de borde därför ge rätt "uppskattning" ang. hur stor chans du har att lyckas om du läser vidare inom samma ämne.

    Läs gärna på
    gymnasieguiden.se/informeras/merit
    och om yrken där du för utbildning inför de yrkena behöver ha godkänt betyg i matte 3:
    Fastighetsmäklare
    Ekonom (högskoleutbildad)
    Civilekonom
    BMA

    Det finns även fler yrken där till utbildning krävs matte 3, t.ex Lantmätare
    men frågan om behörighet är här lite "komplicerat": det är nämligen så att Lantmätarprogrammen på högskolenivå kan ha olika inriktningar - för inriktning Ekonomi/Juridik är särskild behörighet: godkända betyg i Matematik 3 och Samhällskunskap 1b, men till inriktning Högskoleingenjör krävs även godkända betyg i fysik2 och kemi1.

     

    Frågor och svar taggade med 'PTP' (2 st.)

    • Hanna

      Jobba direkt efter Psykologexamen?

      Hej! Jag funderar på att börja studera på psykologprogrammet i Sverige. Jag studerar just nu på programmet utomlands, har svensk gymnasieexamen. Min fråga är om man får sin titel direkt i Sverige och kan börja jobba så fort man tagit examen?

      Anna: : Hej Hanna,Se info i presentationen PTP-psykolog. Där kan du se att minst 1års tjänstgöring efter psykolog-examen och innan man kan få legitimation beviljad av soc.styrelsen krävs.
    • Elin

      Vad är skillnaden på ett kandidatprogram och ett vanligt?

      Hej! Jag går just nu i trean på gymnasiet och håller på och kollar på olika högskoleutbildningar. Jag skulle vilja plugga psykologi och undrar vad ett kandidatprogram är? Den är ju kortare än ett vanligt psykologprogram och undrar om man i såfall inte blir utbildad psykolog efter de tre åren?...

      Milla : : Hej Elin, Psykolog i Sverige är ett av de så kallade legitimationsyrken, så om man vill bli legitimerad psykolog är det strikt reglerat hur man kan bli det: man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga