K

  Hej! Jag ska gå i ett program som kräver fysik 2, biologi 2, kemi 2 och matematik 4 för särskild behörighet. Jag har klarat av alla nivåer inklusive de ovannämnda men ville gärna ersätta 1-kurserna, eller i alla fall fysik 1a, med naturkunskap 1 eller 2. Är detta möjligt? Vad jag vet, är detta möjligt med tanke på att innehållet av ämnen är densamma samt att jag varken behöver eller vill behålla dessa längre, då jag har allt jag behöver, nämligen 2-kurserna.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej K,

  jag kan inte veta vad du menar med att "ersätta"... Det jag vet är att Naturkunskap 2 innehåller DELAR AV kurserna fysik1a, kemi1 och biologi 1 och därför behöver man inte läsa nk2 om man redan har godkända betyg i fysik1a, kemi1 och biologi 1. Kurserna nk2 och tre kurser inom natur.vet ämnena är dock absolut inte likvärdiga.. detta för att nk2 läser man på 100 undervisningstimmar och de tre andra kurserna på 350 undervisningstimmar, alltså man kan betydligt mer om fysik, kemi och biologi om man fick godkäda betyg i fysik1a, kemi1 och biologi1 jämfört med om man fick godkänt betyg i nk2.

  På vilket sätt vill du "ersätta"? Om du har grundläggande behörighet och godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4 - är du behörig till den utbildning du söker till... om jag förstår dig rätt. Varför vill du "ersätta", hur och på vilket sätt?

  • K Det jag menar med "ersätta" är att byta ämnet med naturkunskap 1 eller 2. Kemi 1 och biologi 1 behöver jag inte byta, dock är det fysik 1a jag syftar på med tanke på att naturkunskap kan sägas vara samma sak. Ja det stämmer att studietimmarna kan variera, men detta kan hjälpas på andra sätt.
  • Anna OM DU HAR EXAMENSBEVIS - från gymnasiet eller från komvux, då kan inget i exam.beviset ändras i efterhand, över huvudet taget. Vilket dokument har du som bekräftar att du har grundläggande behörighet till högskolestudier?
  • Anna ang. "timmar kan variera" så är det så att i kursen Naturkunskap 2 ingår EN DEL av kursen fysik 1a. Alltså kan inte fysik1a "ersättas" av naturkunskap 2. Och definitivt inte heller av nk1b då det är en lägre kurs än nk2.
  • Anna Om du har dokument som bekräftar din Grundläggande behörighet som ej innehåller fysik1a kurs, och du sedan dess har godkänt begtyg i fysik2, då är du behörig (vad gäller fysiken). Ingen kräver att du ska specifikt uppvisa betyg i fysik1a, om din utbildning kräver fysik2. Men om fysik1a ingår i "paketet" t.ex i examensbeviset då måste du höja betyget i just den kursen, alltså i fysik1a för att få högre jämförelsetal. Sådana är reglerna. Och vad du eller vi tycker spelar i detta fallet ingen roll. :)
  • K Nej, jag har inte examen från gymnasiet. Jag har läst fysik 1a tidigare i naturprogrammet, men är nu i komvux där andra regler gäller. Hur blir det i det här fallet?
  • Milla

   Läser du mot examensbevis på komvux nu? jag skriver nu ett nytt svar till dig.

    

  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, utifrån din kommentar gissar jag på att du läser på Komvux mot examensbevis.
  Och du vill komma in på en högskoleutbildning sen, då gissar jag att du läser mot högskoleförberedande examen. Men du kan också med yrkesexamen från komvux + godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6 (som kan ingå i examen eller finnas utanför examensbeviset) ändå bli behörig till högskoleutb.
  Godkända betyg i kurser som din högskoleutb.kräver för Särskild behörighet måste du (under alla omständigheter) ha - och de  betygen kan ingå inom examensbeviset eller finnas på separata utbildningsdokument.
  ************
  Har du gjort planering mot examensbevis med SYV på komvux? Om Ja - se vilka kurser som kommer ingå i ditt exam.bevis.
  Om nej - boka tid med SYV på komvux för planering mot examensbevis.

  ... Om examensbevis från komvux: det finns 2 typer av bevis - Yrkes-examensbevis och högskoleförberedande examen. Med yrkesexamensbevis kan man komma in på högskola-universitet men yrkesexamen kräver inte att det inom examen ingår svenska 2,3 och eng 6 - men godkända betyg i de kurserna måste man ha (för behörighet till högskola).
  Examensbevis från komvux innehåller kurser á 2400 poäng. Av dem 100p. Gymnasiearbete (som måste ingå med rätt tema och godkänt betyg,E). Av de resterande 2300poäng är det många "fria poäng" - där vilka kurser som helst får ingå.
  Idrott och häsla 1 får ej ingå i exam.bevis från komvux.
  Max 150p. betygsatta med F får ingå. Men det är givetvis bra att inte ha några F betyg i sitt examensbevis.
  Det finns inga regler som säger att fyik1a måste nödvändigtvis ingå i exam.bevis från KOMVUX. Dock måste du komma upp till 2400p. totalt - för "volymens skull". Om du även utan fysik1a och idrott1 kommer upp till 2400p. - finns det då ingen anledning att ha fysik1a in i ditt exam.bevis, tycker jag - om det är en kurs med lägre betyg. Du kan annars kanske göra prövning i fysik1a och ta då den kursen in i ditt exam.bevis med det högre betyget, som du får genom en prövning?
   

  • K

   Hej Milla!

    

   Mycket tacksam för ditt detaljerat svar. Har jag förstått rätt att jag inte behöver ha fysiken trots att jag har gått naturprogram där fysik är grundläggande? Ja, jag siktar mot att få mitt examen och kan behöva b.la fysik 2 för särskild behörighet.

  • Milla

   Frågan om examensbevis från Komvux är inte helt lätt att svara på... "högskoleförberedande" examen ska "så mycket som möjligt likna examensbevis man får på gymnasiet", så det är också ofta en "tolkningsfråga" om vilka kurser som ska ingå. Tolkningsföreträde är det rektor på komvux som har; dock kan ansvaret vara på vissa komvux delegerat till biträdande rektorn eller till SYV. Jag har sett exam.bevis från "naturvet.programmet" på komvux som saknade fysik1a, kemi1 och biologi1 men hade då inkluderat fysik2, kemi2 och biologi2 samt matte 1 - 4 (de studerande siktade på läkarprogrammet). Om du vet vilka kurser du behöver för Särskild behörighet och det är just de kurserna som ändå kommer räknas in (betygen kommer bidra till ditt jämförelsetal) då är det lika bra att inkludera just de kurserna inom exam.bevisets 2400 obligatoriska poäng. För övrigt försöker man ta in (förutom de strikt obligatoriska kurserna) endast de kurser i vilka man har högre betyg; detta för att ha så högt meritvärde som möjligt.
   OBS! komvux uppgift inkluderar inte att se till att utfärda exam.bevis med så högt meritvärde som möjligt. Komvux utfärdar många ggr exam.bevis utan ngn tanke på hur högt meritvärde som den studerande skulle kunna fått om man lagt ner tid på att sätta ihop examen med högre meritvärde... För den studerande är det givetvis en stor fördel att få ut exam.bevis med högt meritvärde, men om komvux hade det som mål - då skulle studierna ta oändligt lång tid pga många vill i så fall läsa många kurser och det är dyrt. Så, det är mycket möjligt att du får ut exam.bevis så fort du uppnår kraven - utan ngn tanke på hur högt meritvärde du kommer att ha.

  • K

   Riktigt tacksam. Önskade om jag hade mer syv som dig.

   Mvh

   K

  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Sally 29 år

   Grundläggande behörighet högskola?

   Hejsan. Jag har slutbetyg från gymnasiet från år 2012. Totalt 2500 poäng. Jag läste inte Engelska B, det ingick inte i handels och administrationsprogrammet. Behöver jag läsa upp Engelska B på komvux nu för att ha grundläggande...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ORINTA 37 år

   Yrkesvägledning?

   Hej ! Jag velar mellan fritidsledare och fritidslärare utbildning. Min första tanke var att sudera till fritidsledare och se om jag trivs med utbildningen och sen vidare utbilda mig till pedagog. Men min fråga då är måste jag studera ytterligare 3 år ? Såg att man kan också yrkeskombinera...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • ifakharul 22 år

   Högskoleprovet?

   Hej, är det inte ett krav på att alla universitet ska ta emot hp ansökande. När jag söker upp antagningspoänger i antagning.se finns det många universitet som inte tar emot sökande med högskoleprov. Varför är det så? Jag undrar just om Jönköping universitet då jag är intresserad av att söka...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emil 19 år

   Nekad av komvux, tillåtet?

   Hej Jag har försökt läsa upp några ämnen på komvux för att kunna söka dietistpogrammet eftersom min examen från livsmedelsprogrammet inte räcker så långt. Jag har läst en kurs på komvux distans, dock blir jag...

   Liselotte Johansson: Hej Emil!Jag råder dig boka tid med SYV på komvux. Du kan också kontakta rektor på komvux och förklara din situation. Komvux har begränsade resurser. Komvux väljer därför oftast... Läs hela svaret
  • ifakharul 22 år

   Ansökan till högskolan?

   Hej, jag studerar i komvux där jag har 450 poäng kvar för examen, vilket är 2250 poäng minimum för att kunna ta ut en examen. Jag tänkte läsa allt på en termin genom att göra en prövning och läsa resten av kurserna på komvux. Det kan hända att jag läser sommar kurser i komvux och därför undrar...

   Liselotte Johansson: Hej och tack för din fråga!För examensbevis från komvux krävs 2400 betygsatta poäng. Av de får max 150poäng vara F. Det är alltså 2250 GODKÄNDA poäng som du... Läs hela svaret
  • Cajsa 23 år

   Kan jag höja mitt meritpoäng med andra kurser?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet (ekonomiprogrammet med inriktning juridik) med F i matte 3c och 4 (individuella val alltså). Kan jag läsa 2 andra 100-poängskurser på komvux för att höja mitt meritvärde istället för att göra om mattekurserna? Har i nuläget 13,86.

   Liselotte Johansson: Hej Cajsa!i examensbeviset som du fick när du gick ut gymnasiet kommer ingenting att ändras, får inte ändras, helt enkelt. Om du vill få upp ditt meritvärde så finns det... Läs hela svaret
  • Tilda 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Benjamin 15 år

   Orolig över gymnasiet?

   Hej! Jag har fått veta utav min mattelärare att jag kommer få F i matematik ( Höstterminens betyg) Och jag går och oroar mig för att jag inte ska kunna komma in på ett gymnasium , ( menar då preliminära sökandet) så min fråga...

   Julia SYV: Hej Benjamin, det är de betygen som kommer finnas i ditt Slutbetyg från grundskolan, som utgör grund för antagning till gymnasiet. Oavsett hur det går i det preliminära antagningen, så... Läs hela svaret
  • Nove 20 år

   Hur gör jag om jag inte är nöjd med min universitetsutbildning?

   Jag har pluggat kandidatprogram i geovetenskap i en termin nu men börjar inse att det inte är vad jag vill över huvud taget. Det är även svårt att orka och hänga med när jag inte tycker det är kul. Jag hade hellre pluggat något som...

   Julia SYV: Hej Nove!Vad gäller studiemedel, så är mitt råd att du försöker klara av studierna som du nu får studiemedel för (få godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Abdulrahim 18 år

   Karriärval om man inte har betygen för att bli notarienominerad?

   Hejsan! Nu är det så att jag kanske ska söka till Juristprogrammet, och efter att kollat lite på några karriärval man kan välja som jurist är det uppenbart att betygen från utbildningen är  väldigt viktiga. Om man vill till...

   Julia SYV: Hej,en utbildad jurist kan i Sverige arbeta som Utredare på någon myndighet, t ex på Försäkringskassan eller som Civil utredare hos... Läs hela svaret
  • Paulina 48 år

   Optikerassistent?

   Kan man bara läsa till optikerassistent i Jönköping? Är det svårt att komma in? Hur ser det ut med CSN på yrkeshögskola?

   Julia SYV: Hej Paulina,som det är just nu (5 dec 2022) så känner vi till endast en Yrkeshögskoleutbilnding till Optikerassistent, den här distansutbildning med träffar i... Läs hela svaret
  • Elisabeth 19 år

   Hur går jag tillväga för att jobba med event, utan gymnasieutbildning?

   Jag hoppade av gymnasiet efter många om och men, pga måendet. Hann inte samla på mig så många ämnen. Idag jobbar jag på förskola i Stockholm, men hade velat utbilda mig till något jag känner mig riktigt intresserad utav. Hur...

   Peter SYV: Hej Elisabeth,det yrket som du ställer en fråga om, Eventkoordinator, är i Sverige ett av många icke-reglerade yrken. Det betyder att inga centrala eller... Läs hela svaret
  • Altina 20 år

   Fristående kurser och program på universitet?

   Jag har sökt några fristående kurser. Jag undrar bara om de hjälper sen till att komma in på program på universitet eller inte alls? Tänkte mest på att de räknas som högskolepoäng.

   Julia SYV: Hej Altina,till utbildningar på grundnivå på svenska högskolor-universitet konkurrerar du med dina gymnasiala meriter. Ingen hänsyn tas till de högskolepoängen du... Läs hela svaret
  • Sebastian 21 år

   Hur ska jag göra?

   Jag tog studenten 2021 och fick ingen examen för fick F i ett ämne som antingen va programfördjupning eller individuellt val. Läste historia 2 eller 3. Jag funderar på att läsa till hudterapeut. Man behöver vara godkänd i svenska och naturkunskap...

   Julia SYV: Hej Sebastian,om den utbildning du vill komma in på ligger inom en annan skolform än högskola-universitet, då är det inte nödvändigt att du tar ut examensbevis.Om du vill ta ut examensbevis från... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga