Jasmine
    Hej! Jag har länge haft beslutsångest över mitt gymnasieval. Trots att jag började tänka på gymnasiet redan i sexan har jag ännu inte kunnat bestämma mig. Jag ändrar mig HELA tiden. Och just nu känner jag mig mer förvirrad än någonsin med tanke på att det är få veckor kvar tills valet.

    Jag kan inte bestämma mig om jag ska gå natur eller estet bild och form ( med samhällsinriktning dvs. naturkunskap 2, matte 2, samhällskunskap 2 & engelska 7 som programfördjupning).
    Jag är väldigt studiemotiverade och fick 320 av 340 (med modersmål) poäng under ht i nian. Jag älskar att kämpa och studera mycket i skolan, men känner ändå att jag börjar bli skoltrött. Om jag skulle välja natur är jag rädd för att det blir så mycket plugg att jag inte hinner att måla osv. under fritiden (eftersom jag även tränar) och att jag därför skulle ha svårt för att komma in på en konsthögskola om jag skulle vilja det i framtiden. Mitt andra alternativ till högskoleutbildning är dock arkitektur men jag är inte helt säker på det heller.

    Om jag väljer estet kan jag måla under min studietid och därmed bli bättre på det inför eventuella konstnärsstudier. Jag planerar att välja till matte 3 och fortsätta läsa 100p spanska. Med matten kan jag då få behörighet till arkitekturstudier men inte få full meritpoäng! Är meritpoäng verkligen så viktigt eller finns det stor chans att komma in på arkitekturlinjen genom arkitektur- och högskoleprovet??

    Vet inte vad jag ska ta mig till! Hjälp?!

    1 Svar

    Lena SYV på GymnasieGuiden
    Hejsan, förstår din förvirring! Du är inte ensam! Och jag vet inte om jag kan göra det lättare för dig eftersom det inte finns några färdiga svar på din problematik.

    Jag kan dock ge lite reflektioner och peka på saker du kan fundera på...t.ex. på din begynnande skoltrötthet som du nämner? Skulle det vara värt att ändå gå Estet med den variation som det programmet innebär - kan det gynna din motivation och lust så kan det betyda väldigt mycket. Särskilt för dina kursbetyg.

    Eftersom högskolan inte bryr sig om vilket program du gått utan bara på vilka kurser och betyg du har så kanske Estet med höga kursbetyg + Matte 3 och Naturkunskap 2 vara ett alternativ. Då har du även behörigheten att söka till en Arkitektutbildning.

    Spanskan får du bara meritpoäng för om du läser från steg 3.

    Kontakta dom som står för arkitektprovet och fråga hur urvalet brukar gå till och vilka chanser man har - dom borde sitta inne med mer detaljkunskap.

    http://www.arkitektprovet.se/

    /Lena, Syv

    Frågor och svar taggade med 'kvittens' (3 st.)

    • Adrian

      Får jag reda på om kvittensen kommer fram rätt?

      Hej, jag har precis fyllt i mina val och skrivit ut kvittensen som jag nu senare har skickat iväg... men jag är lite orolig över om det kommer fram rätt eller inte, brukar man få reda på om det har kommit fram eller inte? Vet att det är en dum grej att...

      Julia: : Hej Adrian,olika gymnasieantagningskanslier och ibland även olika skolor inom samma upptagningsområde kan hantera gymnasieantagningen på lite olika sätt... därför måste du... Läs hela svaret
    • Pelle

      Kan man avbryta ansökan att byta gymnasie?

      Hej, igår gjorde jag en ansökan att byta linje på gymnasiet och syven har skickat in kvittensen, men nu ångrar jag mig. Måste jag gå på linjen nu om jag blir antagen eller har jag möjlighet att tacka nej?

      Julia: : Hej Pelle,prata gärna med den SYV-en som skickade in "kvittensen", men allmänt gäller att du som elev har rätt att fullfölja den utbildning där du är ANTAGEN /såvida du inte skolkar för mycket/.VänligenJulia syv
    • Ladan

      Behöver jag göra en ny kvittens?

      Vad händer om du loggar in i din ansökan efter att du har gjort kvittensen utan att du har klickat på "öppna ansökan"

      Milla : : Hej Ladan,  jag tror inte det händer ngt. alls. Men om du är orolig och vill få ett definitivt svar, råder jag dig kontakta personal på ditt antagningskansli. Vilket är just "ditt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga