Sandra

    Hej! Jag fick nyligen F i mitt gymnasiearbete på grund av en paragraf som hade 60% plagiering från en källa jag ej hade använt, vilket då betyder att jag även inte hade hänvisat till den. Har jag nog med tid för att komplettera detta, eller görs det om med min gymnasieskola, eller tar man det på komvux?

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Sandra,
    om en elev fick F i en kurs på gymnasiet har eleven rätt att göra Prövning i den kursen innan eleven går ut årskurs 3. Nu är det cirka en månad kvar tills du slutar årskurs3 (om jag förstår dig rätt) - så frågan är om din skola kan (hinner) erbjuda dig möjlighet att göra prövning i gymnasiearbetet (tveksamt om tiden räcker till men fråga gärna om det på din skola).
    Om F-betyget i GA står fast, får du ut Studiebevis, ej Examensbevis. Detta pga godkänt betyg i GA ingå i kraven för examensbevis. Blir det så, vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Du kan på komvux komplettera upp till examensbevis. Du kommer "förlora" betyget i Idrott-och-hälsa1 för att den kursen ej får ingå i examensbevis från komvux. Som enskild betyg finns det kvar men får ej ingå i examensbevis från komvux. Blir du godkänd i alla andra kurser förutom GA, kan du komplettera på komvux på fem veckor (i bästa fall). En 100p.kurs kan på heltid läsas på fem veckor. Du kommer på komvux göra Komvux-arbete (ej gymnasiearbete) men det är i stort sett "samma kurs" - kurserna är lika stora och kraven för att få godkänt betyg är mer eller mindre desamma.
    Du kan redan nu kika på vad komvux i den kommunen där du är folkbokförd kan erbjuda: när ansökningsperioden ligger, när kursstarterna blir mm. Du förlorar inget på att ta kontakt med komvux i din hemkommun och på att göra ansökan om att göra komvux-arbete på komvux i din kommun (hemkommun - med det menas den kommunen där du är folkbokförd). Blir du antagen till kursen Komvuxarbete men ej vill läsa/göra det, är det enkelt att lämna Återbud (alltså svara att du inte vill använda erbjuden studieplats).
    ang. på vilka grunder du fick F i gymnasiearbete så kan vi på FRåGA SYV inte uttala oss om det. SYV sätter inte betyg. Det gör lärarna. Om du tycker att du fick F på felaktiga grunder, råder vi att du först påtalar det till läraren som satt betyget och om inte du får en förklaring från läraren som du kan förstå och acceptera, vänd dig till rektorn (det är rektorn som är ytterst ansvarig), men vår erfarenhet är att det är mycket-mycket svårt (väldigt liten chans) att höja ett redan sagt betyg. Det är oftast så att läraren som satt betyget har "mycket på fötterna" och kan argumentera för varför hen satt just det betyget. Det händer oerhört sällan att betyget som redan är satt skulle höjas. I o f s har rektorn möjlighet att sätta "rektorns betyg" men då ska det hända ngt extraordinärt. Som sagt, det är - enligt vår erfarenhet - väldigt liten chans att betyget kan bli höjt på annat sätt än Omläsning (att du gör om GA) eller Prövning (att du prövar i den kursen). Vad gäller "kompletteringar" som du nämner i din fråga så är det en fråga du får ställa till den betygsättande läraren (gör det i så fall snarast, då det är snart slut på läsåret).

    • Sandra : Hej! Om det då går att göra ett komvux-arbete, kan man då utgå från sitt förra gymnasiearbete för det? Dvs. likadan struktur, förutom att man fixar till och skriver till delarna som gjorde att man tidigare fick F.
    • Mikael : Innehåll i komvuxarbete behöver du diskutera med den handledaren som du får när du blir antagen till kursen.
    • Mikael : Syv godkänner inte teman för komvuxarbete. Du får komma med förslag på temat och frågeställningar och förhoppningsvis godkänner handledaren ditt förslag.

    Frågor och svar taggade med 'genusvetenskap' (4 st.)

    • SYV-besökare

      Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

      Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

      Daniel: : Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Svårt att få jobb med kandidatexamen i genusvetenskap?

      Hej jag har kontakt med en person som har kandidatexamen i genusvetenskap från ett svenskt universitet och som i dagens läge arbetar med ngt. helt annat /som personlig assistent/. Var kan personen söka jobb och vad gör man om man inte får ngt. jobb? Personen i fråga har sökt ett stort antal...

      Milla : : Ett tips är att kika på alternativet Läsa vidare, på avancerad nivå eller skaffa sig ännu en kandidatexamen inom ett annat område (och det är möjligt man kan ta in en del av kurser från sin befintliga kandidatexamen in i en ny examen).
    • Marcus

      Statsvetare på genusvetenskap?

      Hej. Jag har för 10 år sedan läst 45 (nya) poäng genusvetenskap. Nu funderar Jag på att plugga igen. Jag har därför 2 frågor. 1. Då jag avslutade Genus B efter halva kursen, måste jag läsa om första halvan av B, det ser ut som om upplägget är högst varierat på olika skolor och därför...

      Mikael: : Om du vill ta ut Kandidatexamen råder jag dig ta kontakt med just det lärosätet där du planerar läsa kandidatkurs och ta ut examen. Pga det akademiska friheten ser reglerna ej identiska ut på... Läs hela svaret
    • Gäst

      Utbytesstudier för en student på Lunds universitet - hur går det till?

      Hej jag söker svar på frågan - en student på genusvetenskapliga programmet på Lunds Universitet vill åka iväg en termin som utbytesstudent. Hur går det till? Vad måste man tänka på? vad måste göras, när och hur? tusen tack för ett snabbt svar! :)

      Milla : : Hej, gå in på den här sidan>> där du ser med vilka universitet i andra länder som Lunds universitet har avtal med om utbytesstudier. Mycket bra reIevant... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga