Ida
    Vilken gymnasielinje ska jag gå för att få ett jobb som kriminaltekniker?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan,
    En kriminaltekniker är en polis http://www.framtid.se/profession/polis/
    som arbetar med att undersöka brottsplatser för att hitta bevis som kan användas vid brottsutredningar. Det kan t.ex. röra sig om fingeravtryck, DNA (biologiska spår), skospår eller spår efter olika verktyg.
    Polisutbildningen omfattar fyra terminers heltidsstudier, vilket motsvarar 120 poäng men räknas inte som akademisk utbildning. Efter godkända studier får de studerande polisexamen. Därefter följer en termins aspirantutbildning på en polismyndighet. Hen som blir godkänd efter aspirantutbildningen, är behörig att söka anställning som polis.
    En bra sida för den, som vill bli polis är https://polisen.se/blipolis
    Krav vad det gäller betyg och övriga krav /B-körkort, vara simkunnig mm./ finns att läsa om på https://polisen.se/Bli-polis/Ansokan/Antagningskrav/
    Det är i princip möjligt att bli behörig /vad det gäller betyg/ på alla gymnasieprogram. PÅ fem av gymnasieprogrammen: SA, NA, EK, HU och ES - ingår alla kurser som man behöver till Polis - som obligatoriska. På andra program som t.ex. TE och alla yrkesprogram måste man lägg till några kurser för att bli behörig till att söka till Polis direkt efter gymnasiet.
    Mvh Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'två examina' (2 st.)

    • Diana

      Vad gör de olika högskole/universitet exam för skillnad?

      Vad gör det för skillnad om man plugga till kandidat + evtl. master eller pluggar bara en till högskoleexam? Tänker främst om det på något sätt skiljer sig ifrån varandra och kan påverka en till framtida jobbtillfällen.

      Milla : : Hej,masterprogrammen ligger på Avancerad nivå (till skillnad från de programmen som ligger på grundnivån). På den avancerade nivån fördjupar man sig... Läs hela svaret
    • Olivia

      Dubbelexamina onödigt eller inte?

      Hej! Jag studerar för tillfället till en kandidat i kriminologi med sociologi som breddningsämne. Jag undrar om det skulle gynna mig att ta ut en kandidat i sociologi också eller är det bara dumt eftersom båda utbildningarna är samhällsvetenskapliga? Mvh, Olivia

      Anna: : Hej Olivia; det är inte fel att ha två kandidatexamina (om möjlighet finns och inte tar för mycket resurser från dig) - det kan gynna dig i arbetslivet, tycker jag.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga