Diana
    Hej! Det är så att jag läser det samhällsvetenskapliga programmet (med inriktning samhälle) och jag vill vill läsa juridik i Stockholm. Jag har tänkt att läsa matte 3b som utökad kurs (siktar därmed bara på ett E) för att få behörighet i den om jag eventuellt väljer att inte läsa juridik. Jag har valt den som utökad pga att jag inte vill att den ska sänka mitt snitt då jag har höga betyg. Nu undrar jag om jag får 0.5 för matte 3b kursen även om den inte ingår i mitt snittbetyg? Får jag även 0.5 för matte 2b? Det är inget behörighetskrav att ha läst matte men jag undrar om jag får ett helt merit för matte 2b 3b.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Diana,
    om du ska ha Meritpoängen för matte 3, kommer ändå betyget i den kursen räknas in i ditt Jämförelsetal (sådana är reglerna).
    Det spelar alltså ingen roll om matte 3 är en U-kurs eller en vanlig kurs.
    U-kursernas betyg räknas in i jämförelsetal i 2 fall: om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng.
    Det är alltså fördelaktigt för dig att ha Högre betyg i matte 3, så högt som möjligt. Skillnaden blir upp till +0.4 på ditt jämförelsetal/meritvärde (mellan E och A betyg i Matte 3).

     

    Max antal meritpoäng för matte är 1.5 men matte 2 och 3 sammanlagt ger endast 1.0 i merit. För att få full merit för mattekurserna skulle du behöva även ha godkänt betyg i matematik 4.
    ****
    Men max antal meritpoäng, totalt, är 2.5.
    Om du ex. har godkända betyg i moderna språk 3 - får du för det 0.5 i merit;
    Engelska 7 ger 1.0 i merit
    och då ihop med 1.0 för två matte-kurser, blir det max i merit, totalt.

    Mitt förslag är att du funderar över följande: att kanske inte ha matte 3 som en U-kurs, utan som en vanlig kurs. Det är endast om du riskerar få F i betyg i matte 3 som det finns "vits" att ha den som U-kurs (för att i så fall kommer inte F betyget räknas in... F-betyget ger inte meritpoäng; och inte särskild behörighet heller... som "vanlig kurs", dvs icke U-kurs, kommer F-betyget i matte 3 räknas in och sänka ditt jämförelsetal med ca "minus 0.4".

    Frågor och svar taggade med 'skötare' (3 st.)

    • Katarina

      Utbildning för att jobba inom psykiatrin?

      Hej! Jag undrar om man kan studera till socialpedagog/behandlingspedagog på yrkeshögskola om man vill jobba som skötare/inom psykiatrin?

      Milla : : Hej Katarina,det finns ett antal olika yrkeshögskoleutbildningar till socialpedagog/behandlingspedagog, som är olika till innehåll. Vissa av dem passar säkert bättre än andra. Jag... Läs hela svaret
    • Ellie

      Löneskillnader för Skötare?

      Hej! Jag undrar om Vård- och omsorgsprogrammet med inriktning psykiatri på Komvux är likvärdigt med Säters yrkeshögskoleutbildning "Skötare inom psykiatrisk vård"? Får man samma lön efter båda utbildningarna eller ligger ingångslönen högre om man läser yrkeshögskoleutbildningen för att bli...

      Anna: : Hej Ellie,Yrkeshögskoleutbildning ligger på Eftergymnasial nivå. Komvux utbilding Vård- och omsorg - ligger på Gymnasial nivå. Troligtvis kan man få högre lön med utbildning som ligger på högre nivå.
    • Saga

      Skötare eller undersköterska?

      Jag läser till undersköterska med inriktning psykiatri och är färdig i sommar. Har jag som undersköterska inom psykiatri samma arbete som en skötare inom psykiatri? Är det två olika utbildningar som ger olika jobb eller kan jag som undersköterska arbeta med samma sak som en skötare?

      Mikael: : De yrken du nämner är inte reglerade, ingen legitimation krävs, därför är det upp till varje enskild arbetsgivare att bestämma. Det finns inte några generella regler och olika lösningar förekommer.

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga