Diana
    Hej! Det är så att jag läser det samhällsvetenskapliga programmet (med inriktning samhälle) och jag vill vill läsa juridik i Stockholm. Jag har tänkt att läsa matte 3b som utökad kurs (siktar därmed bara på ett E) för att få behörighet i den om jag eventuellt väljer att inte läsa juridik. Jag har valt den som utökad pga att jag inte vill att den ska sänka mitt snitt då jag har höga betyg. Nu undrar jag om jag får 0.5 för matte 3b kursen även om den inte ingår i mitt snittbetyg? Får jag även 0.5 för matte 2b? Det är inget behörighetskrav att ha läst matte men jag undrar om jag får ett helt merit för matte 2b 3b.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Diana,
    om du ska ha Meritpoängen för matte 3, kommer ändå betyget i den kursen räknas in i ditt Jämförelsetal (sådana är reglerna).
    Det spelar alltså ingen roll om matte 3 är en U-kurs eller en vanlig kurs.
    U-kursernas betyg räknas in i jämförelsetal i 2 fall: om kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng.
    Det är alltså fördelaktigt för dig att ha Högre betyg i matte 3, så högt som möjligt. Skillnaden blir upp till +0.4 på ditt jämförelsetal/meritvärde (mellan E och A betyg i Matte 3).

     

    Max antal meritpoäng för matte är 1.5 men matte 2 och 3 sammanlagt ger endast 1.0 i merit. För att få full merit för mattekurserna skulle du behöva även ha godkänt betyg i matematik 4.
    ****
    Men max antal meritpoäng, totalt, är 2.5.
    Om du ex. har godkända betyg i moderna språk 3 - får du för det 0.5 i merit;
    Engelska 7 ger 1.0 i merit
    och då ihop med 1.0 för två matte-kurser, blir det max i merit, totalt.

    Mitt förslag är att du funderar över följande: att kanske inte ha matte 3 som en U-kurs, utan som en vanlig kurs. Det är endast om du riskerar få F i betyg i matte 3 som det finns "vits" att ha den som U-kurs (för att i så fall kommer inte F betyget räknas in... F-betyget ger inte meritpoäng; och inte särskild behörighet heller... som "vanlig kurs", dvs icke U-kurs, kommer F-betyget i matte 3 räknas in och sänka ditt jämförelsetal med ca "minus 0.4".

    Frågor och svar taggade med 'salstentamen' (2 st.)

    • 19 år

      Kan man hoppa över ordinarie examinationstillfället?

      Hej! Min institution har valt att schemalägga en tenta den 3 januari, och det känns påfrestande att behöva skriva den då för att den ligger så nära jul och nyår. Jag brukar åka utomlands för att träffa släkten då och...

      Milla : : Hej,jag kan tyvärr inte svara på frågan om du har rätt att hoppa över den ordinarie examinationstillfälle... Jobbar inte med de frågorna... Det är en fråga... Läs hela svaret
    • Student

      Hur fungerar en salstentamen?

      Hej Hur fungerar en salstentamen? Hur långa brukar de vara på ett ungefär under det första året på ämneslärarprogrammet? Brukar man få någon typ av vägledning i vad man ska kunna, för på gymnasiet fick man instuderingsfrågor och dylikt, får man det på universitetet också eller måste man klara...

      Julia: : Hej Mohamad;en "sal-tentamen" när man läser på en högskoleutbildning kan t.ex vara 2-3 timmar eller 5 timmar. Man får information från sina lärare angående vad man måste... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga